Bästa snabbmaten

Det här är bästa bästa snabbmaten. Jag har jobbat hemifrån några dagar och jag erkänner glatt att det här är vad jag har stoppat i mig till lunch om dagarna. Ta fram en bunt sparris, bryt av stjälkarna där det känns krispigt (ibland kan man frestas att skära av dem längre ner där det känns lite mjukt men gör inte det, de blir inte goda då. Bort med allt det mjuka!) och dela dem i kortare bitar (lättare att äta). Stek dem i rikligt med smör några minuter. Lägg på tallrik och hyvla över massor av parmesan. Snåla inte! Droppa sedan över en god balsamvinäger, strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Tryck i dig och njut! Det är riktigt gott!

Man kan förstås göra detta som tillbehör till kött/fisk/quorn/halloumi om du vill göra en hel middag av det hela. Men som snabblunch när man inte riktigt orkar mer så funkar detta hur bra som helst!

Share on Facebook

Lördagsgodis; nougatrutor med mandel och flingsalt

Dagens lördagsgodis är enkelt men ändå ganska lyxigt. Mörka chokladrutor som mildras i smak av de malda nötterna och samtidigt får en fin brytning av desamma. Och om du använder sukrin florsockret så kan du dessutom äta hur många du vill utan att få en sockerchock! Men vill du köra på vanligt florsocker går det förstås också bra. Det är ju ändå lördag!

Nougatrutor med mandel och flingsalt (c:a 20 rutor)
100 gram hasselnötter
1/2 dl sukrin florsocker (eller vanligt florsocker)
100 gram mörk choklad
1/2 dl grädde
en näve hackad mandel
flingsalt

    

Börja med att rosta hasselnötterna i en torr stekpanna några minuter på medelvärme. Gnid dem sedan i en ren torr handduk tills det mesta av skalet lossnat. Smält chokladen i vattenbad och rör ner grädden. Kör hasselnötterna i mixer tills de är väldigt pulvriserade. Tillsätt sockret och kör lite längre. Blanda ner choklad och mixa samman till en kladdig smet. Om den är för fast kan du tillsätta lite extra grädde. Smeta ut det hela på ett bakplåtspapper och strö över hackade nötter och flingsalt. Förvara i kyl. Skär i rutor och smaska!

Share on Facebook

Somrig örtcreme

Eventuellt mår jag lite bättre idag. Det känns i alla fall så än så länge, men jag vågar inte riktigt hoppas. I vilket fall ska jag jobba hemifrån idag och har en hel massa att fixa. Om jag orkar ska jag försöka stappla mig förbi en student eller två i kväll, men det kanske är liiiite väl ambitiöst. Hur som helst. Något jag verkligen gillar är att ha en massa färska örter hemma. Allra helst ute i landet förstås. Att bara kunna knata ut och plocka med sig en näve mynta eller basilika, det är livskvalitet! När jag var på Olof Viktors senast fick jag en väldigt god grön creme på min smörgås. Jag frågade vad den var baserad på och fick ett utförligt svar. Utifrån detta har jag försökt återskapa något liknande. Jättegott att ha till grillad fisk, kyckling eller till en sallad. Eller varför inte som pålägg eller i stället för smör? Bara fantasin sätter gränser!

Örtcreme (4 portioner)
2 msk cream cheese
2 msk kesella
1 msk majonnäs
1 näve färsk dill
1 näve färsk basilika
1 näve färsk persilja
1 msk grädde
lime, salt och peppar

Börja med att mixa örterna tillsammans med grädden till en puré. Rör ihop resten och blanda sedan ner örtgeggan. Smaka av med lime, salt och peppar.

Share on Facebook

Mango-mjukglass

Det började som ett försök till smoothie men slutade som glass. En riktigt jäkla god glass som dessutom inte alls är onyttig eller fylld av tillsatser. Mjukglass är dessutom det bästa jag vet så det här var ju en riktig lyckträff. GOTT!

Mango-mjukglass (1 portion)
2 dl tärnad fryst mango
1 dl turkisk yoghurt
2 msk vispgrädde (ovispad)
1 msk kokossocker
en nypa vaniljpulver

Mixa ihop allt i mixer och ät direkt! Passade väldigt bra till frukost men gissningsvis minst lika bra till mellanmål en varm sommareftermiddag eller som efterrätt när man vill ha något kallt och lätt men ändå lyxigt.

Share on Facebook

Rabarber- och ananaskompott

  

Förra veckan gjorde jag en improviserad kompott som blev väldigt god och lite annorlunda i smaken. Jag var så fasligt sugen på rabarber och tänkte slänga ihop något rabarbrigt  till efterrätt. Eftersom jag också hade en halv ananas över i kylen kändes det lämpligt att mixa friskt. Eftersom den inte blev särskilt snygg får ni ingen bild på den, haha. Men den är som sagt värd att testa ändå! Dessutom går den på ett kick att göra vilket alltid är ett plus i min värld.

Rabarber- och ananaskompott (2 portioner)
3 späda rabarberstjälkar
1/2 söt ananas
2-4 msk kokossocker (går förstås att byta ut på annan sötning, förslagsvis råsocker eller muscovado)
2 krm vaniljpulver eller 1/2 urskrapad vaniljstång
3 msk sött dessertvin (vitt)
2 msk vatten

Skala rabarbern och skär i bitar. Skala och skär ananasen i lika stora bitar. Koka ihop allt på svag värme några minuter. Servera gärna med vaniljglass!

Share on Facebook

I kväll äter jag…

…ugnsgrillade grönsaker med örter och vitlök, stekt marinerad kyckling, barbequesås och gräddsås. Efter middagen tänker jag unna mig ett glas dessertvin och en ett kaffehjärta. Vad äter du?

Share on Facebook

Lördagsgodis; kaffehjärtan

Måste faktiskt få säga att även den här veckans lördagsgodis är en riktig höjdare! Så fina kombinationer det blev med mörk choklad, kola och kaffe. Och så kanel och kardemumma på det! Ljuvligt är vad jag kan säga om det! Och har du inte kokossocker och agavesirap hemma kan du säkert byta ut detta mot en något större mängd vanligt socker/muscovadosocker och sirap. Men! Kokossocker är underbart gott och väl värt att köpa hem. Finns i de flesta välsorterade mataffärer numer.

Kaffehjärtan (c:a 20 st) 
Kolasmeten:
25 gram smör
2 msk kokossocker
2 msk agavesirap
1,5 dl grädde
1 krm vaniljpulver (eller en halv vaniljstång)
en liten nypa salt

1 tsk snabbkaffepulver

Chokladen:
150 gram mörk choklad (minst 70%)
1 krm finmalen kanel
1 krm finmalen kardemumma
1 skvätt rapsolja

          

Börja med att koka upp alla ingredienser till kolasmeten utom kaffepulvret. Låt koka ihop på svag värme. Ju längre tid desto fastare kola så det är en smaksak hur länge den ska koka. Men det ska inte brännas förstås! När den är klar tar du av den och låter den svalna något. Rör sedan ner kaffepulvret. Du kan utesluta kaffet om du vill ha en mildare kola.

Smält chokladen över vattenbad och rör ner kryddor och olja. Oljan gör chokladen mer lätthanterlig och glansig. Ställ ut hjärtformade ischokladformar på en bricka. (Det går såklart med runda också men då får vi väl kalla godiset för kaffecirklar eller något=)) Fyll dem till hälften med smält choklad och snurra dem försiktigt så chokladen fastnar på sidorna och blir som en liten chokladskål. Ställ i kyl för att stelna. När kolasmeten svalnat (i rumstemperatur) klickar du i en tesked smet i varje hjärta. Värm chokladen som blev över igen och klicka ut (spritsa eller med tesked) små lock över kolasmeten. Se till att det täcker hela och går ihop med chokladen på sidorna så att det inte kan läcka. Låt dem svalna helt i kyl igen. Dra försiktigt av formarna och vips! Klart! Du har gjort finfina chokladhjärtan med lyxig fyllning. Världsgott lördagsgodis!

Share on Facebook

GI chokladbollar

I bland är det svårt det där med att ha barn och vad man kan ge dem att äta och inte. Vi försöker undvika socker så mycket det går här eftersom det faktiskt inte är så bra för någon. Dessutom har vi märkt att E blir väldigt påverkad av det de få gånger han gjort ett större intag. Hur som helst. Han vill också gärna fika och baka och mysa förstås. Då är det skönt att vi själva mest bakar gi-vänligt vilket inte påverkar blodsockret särskilt mycket. Då kan vi alla trycka i oss godsaker utan att fundera på konsekvenserna=)

De här chokladbollarna bakade jag förra veckan. På Föris sommarutflykt fick de idel lovord av andra föräldrar som fick smaka. De tyckte att de var goda i smaken, hade en trevlig konsistens och var fräscha. Det sista är ett ord jag själv inte direkt förknippar med chokladbollar men faktum är att det var två olika personer som sade det så jag antar att det stämmer… Det var mitt första försök att baka med quinoaflingor och jag har kommit fram till att de är lite hårda så man kan inte bara byta ut havregryn rakt av men när man minskar mängden och ersätter med exempelvis kokosflingor också så blir det kanon!

GI chokladbollar (15 st)
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl kokossocker
2,5 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 dl kokosflingor
1 dl quinoaflingor
1 msk vatten
1/2-1 msk kaffe (kan bytas ut mot vatten om man inte vill ha kaffesmak)

Häll alla ingredienserna i en bunke och gegga ihop med händerna. Forma små bollar och rulla i kokos. Förvara dem i tät burk med lock i rumstemperatur. Om man har dem i kyl blir de lite hårda. Det avhjälps dock enkelt med fem sekunders värme i micron innan förtäring.

Share on Facebook

Månadens sötsak; kardemummakräm

Kardemummakrämen är en av mina verkliga favoriter. Den går snabbt att göra, passar till det mesta eller bara för sig själv och är, som Stina sade sist jag bjöd på den, löjligt len. Den passar utmärkt till kakor som kladdkaka, äppelpaj och rabarberkaka. Till smörstekta äpplen är den ljuvlig liksom till kompott eller bara färska bär. Ja, den är helt enkelt ganska underbar! Men, det är viktigt att använda en bra mascarpone. Jag har testat med den billigaste varianten några gånger (vet inte vad märket heter men det är en gul burk som finns lite här och var) och då blir krämen inte alls så len utan mer smulig. Inte bra! Det här får bli mitt bidrag till Månadens sötsak den här månaden eftersom temat passande nog är “tillbehör”!

Kardemummakräm (4 portioner)
1 burk mascarponeost (250 gram)
1-1,5 dl tjock yoghurt
1 tsk rostade och mortlade kardemummakärnor
En halv urskrapad vaniljstång
2-3 msk björksocker (eller annan valfri sötning)

Blanda ihop allt och förvara i kyl. Och köp gärna hem ett par extra burkar mascarpone för du kommer vilja göra en ny sats omgående!

Share on Facebook

Lördagsgodis; Peanut butter cups

Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla dessa på svenska men eftersom det känns som ett väldigt amerikanskt lördagsgodis får heta så här. Jag gjorde dem i torsdags för att jag skulle slippa igår. Men de var så goda att jag trots allt stod vid spisen och rörde ihop en ny sats redan i går kväll. Fast då gjorde jag bara en halv sats från början. Kommer inte göra om det (alltså att bara göra en halv sats)… Om du inte har sukrin melis hemma kan du använda vanligt florsocker. Eller sötat jordnötssmör förstås. Det blir nog också väldigt gott fast lite mindre nyttigt. Hur som helst, gillar du choklad och jordnötssmör är dessa verkligen ett stort MÅSTE! Inspiration till receptet har jag fått från diverse bloggar här och var. Mmmm, jag tror jag ska gå och knapra i mig ett par till omedelbums…

          

Peanut butter cups 25 st
Chokladen:
200 gram mörk choklad (minst 70%)
50 gram smör
2 msk sukrin melis
1 msk kakao
2 krm vaniljpulver

Fyllningen:
1 dl osötat och osaltat jordnötssmör (om det är saltat från början kan du utesluta lite av saltet i receptet)
25 gram smör
1 krm salt
1/2 dl sukrin melis
1 krm vaniljpulver

     

Börja med chokladen. Smält choklad, smör och sukrin i en kastrull på låg temperatur. Rör tills det är smält och slätt. Blanda ner kakao och vaniljpulver. Ställ åt sidan. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en ny kastrull och smält ihop under omrörning. Ställ ut formar på en bricka. Antalet cups är beräknade på tryffelformar (ungefär som stora ischokladformar, något mindre än minimuffinsformar). Lägg en tesked chokladsmet i varje form. Tryck upp smeten lite på kanterna. Klicka i lite av fyllningen i mitten av varje form och fyll på med lite choklad. Smeta ut till ett lock och se till att det täcker hyfsat överallt. Ställ i kylen tills de stelnat. Och hörrni, testa detta nu, det är såååååååå gott!!

Share on Facebook