Gratinerade zucchiniknappar

Det här är fritt översatt från en rät min syster bjöd på en gång som var väldigt god men som hon inte minns hur hon gjorde eller var hon hittade. Hur som helst tycker jag nog att den här versionen till och med blev bättre så det är ju ingen skada skedd. Det är perfekt som tillbehör till en middag eller tilltugg på buffé. Vi lagade det till den fantastiska middagen i lördags när bästisBellan kom förbi helt spontant och vi gjorde ungefär så här:

Gratinerade zucchiniknappar
1 liten zucchini
en rejäl skiva smör
en rejäl skiva chèvre
1 rejäl klyfta vitlök
örtsalt, svartpeppar, paprikapulver, chilipeppar

Låt smöret mjukna i rumstemperatur. Mosa chèvre och gojsa ihop med smöret. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda röran. Skala zucchinin lite slarvigt och skär den i skivor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Strö lite flingsalt över dem och bred sedan en rejäl klick av röran på varje skiva. Gratinera i ugn tills de är börjat få färg och verkar klara. Ungefär 10-15 min i 175-200 graders värme.

Share on Facebook

Grönsaksshot

Jag kan vara lite skeptisk till det där att göra juice av grönt. Det är svårt att hitta rätt balans. Det får ju inte smaka för mycket blad liksom. Men igår fick jag en uppenbarelse! Mannen föreläste på en stor konferens på hotell Tylösand. Jag och E mötte upp honom där efteråt. Vi blev bjudna på förmiddagsfika som bland annat bestod av grönsaksshots som var bland det godaste jag druckit. Ja, jag blev lyrisk. E drack två glas alldeles själv så han instämmer. Den stackars kökspersonalen fick snällt finna sig i att bli utfrågad om innehåll och tillvägagångssätt. Shotsen bestod av morot, ananas, chili, lime och koriander. Basen var ananas (c:a 60%) och morot (c:a 40%). Resten mixade man ner efter smak. Och den var verkligen ljuvlig. Söt, men ändå frisk med en lite brännande eftersmak av chilin och så koriandern som band ihop det hela på ett utomordentligt vis. Åååh, gissa om jag kommer försöka mig på något liknande snart?

Share on Facebook

Lyxig laxtartar

Det här var den rätt jag var minst entusiastisk inför när vi lagade sjurätters förra veckan men åh, vilken ljuvlig överraskning jag fick. Jag tror vi alla var rörande överens om att laxtartaren var middagens höjdpunkt. Och för att vara så gott är det löjligt enkelt att laga. Testa, du kommer inte att ångra dig!

Lyxig laxtartar (4 miniportioner)
100 gram rökt lax, finhackad
1-2 tsk turkisk yoghurt
en liten klick dijonsenap
1 näve finhackad gräslök
1 näve finhackad dill
en skvätt nypressad limesaft
svartpeppar

Blanda allt och servera på kokt skivat ägg eller mörkt bröd.

Share on Facebook

Valnötspesto

I går gjorde jag den här trevliga pestovarianten. Jag fyllde en kycklingfilé med den och ugnsbakade. Det blev väldigt gott. Den var även god på salta kex, peston alltså.

Valnötspesto
1 dl valnötter
1/2 dl mandel
1/2 dl hasselnötter
6-7 soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
20 basilikablad
lite salt och peppar
riven parmesan

Mixa allt i matberedare. Späd med olivolja till önskad konsistens. Tänk så enkelt det kan vara trots allt!

Share on Facebook

Bästa dippen

Den här dippen är så enkel att göra att det nästan är löjligt. Förutom det är den dessutom så god att det faktiskt ÄR löjligt. Den funkar till massor av saker, till exempel bakad potatis, råa grönsaker eller till fisk.

Bästa dilldippen
3 dl gräddfil
1 knippe dill
örtsalt

Skölj dillen och klipp den fint. Blanda med gräddfil och smaka av med örtsalt. Klart! Skala gärna en morot, skär i stavar och doppa i dippen. Jag tycker detta blir perfekt snacks att mumsa på typ när som helst!

Share on Facebook

Bästa tapenaden!

Ja, jag vet, ännu en ödmjuk rubriksättning från en högst ödmjuk personlighet. Well, den här röran är värd att hyllas. Vi bjöd den på färdigköpta crostini till välkomstbubbel i helgen. Alltid uppskattat! Och i sann Nina-anda är den väldigt lätt att göra, haha. Den går dessutom att spara ett tag i kyl och kan till och med frysas in. Kan det bli bättre?

Tapenade, (ganska mycket)
1 stor burk urkärnade gröna oliver
1 kruka färsk basilika
1-3 vitlöksklyftor
ev lite olivolja

Om du köper oliver med sådan där röd “paprika”-pasta i kan du antingen pilla ur dem (vilket jag oftast gör, går lätt med ett trägrillspett eller liknande) eller bara mixa med (vilket de flesta gör). Lägg allt utom oljan i en mixer. Hur mycket vitlök du tar beror så klart på hur mycket du gillar vitlök… Mixa ihop till en grynig massa. Om du vill ha lite mjukare konsistens tillsätter du lite olja och mixar vidare. Klart. Servera till bröd eller på kex. Perfekt som drinktilltugg.

Share on Facebook