Världens godaste chokladfudge

Okej. Jag säger det rakt ut och på en gång! Om du bara ska göra en sorts julgodis i år är detta ditt recept. Alltså fy tusan vad de är goda. Och beroendeframkallande. Och underbara! Receptet kommer ursprungligen från bloggen Söta saker men jag har under de senaste åren kokat den här så många gånger att receptet är inristat i hjärnan. Så lova nu att du testar! Det är dags.

Chokladfudge (ganska många)
50 gram smör
3 dl socker
3 dl grädde
1 dl ljus sirap
100 gram mörk choklad (helst minst 70%)

Koka ihop allt utom chokladen i tjockbottnad kastrull på medelvärme. Hacka chokladen fint under tiden. Smeten är klar när den är c:a 122 grader eller klarar ett kulprov. Ta då av kastrullen från spisen, vänta tills smeten slutat bubbla och rör snabbt ner chokladen tills den smält. Var ganska snabb för strax börjar smeten stelna. Häll ut på bakplåtspapper och vänta till det svalnat. Skär i rutor och förvara (de få rutor som blir över efter provsmaket) i en tät burk. Fudgen blir inte seg som kola utan lite mer mjölig (på ett bra sätt) och smälter ljuvligt på tungan.

Share on Facebook

Salt äppel- och pecanpaj

När vi var uppe i Stockholm så passade vi på att fira thanksgiving. Ja, jag vet att det är ganska långt kvar egentligen men när man inte är på samma ställe så ofta så får man passa på. Det var jag, mannen, barnet, bästisBellan och nästan hela hennes familj och min syster som åt och åt och var tacksamma. Vi åt en gigantisk kalkon, potatismos, stuffing med rotfrukter och surdegsbröd, tranbärssås, gräddsås, karamelliserad brysselkål och blev enormt mätta. Men en alldeles underbar äppelpaj fick vi också ner. Receptet kommer från Jonas Cramby från början men finns även hos Charlotta mfl. Och från och med nu här också!

Salt äppel- och pecanpaj
2,5 dl pecannötter
2 dl vetemjöl
2 msk råsocker
2 msk strösocker
1 tsk havssalt
1 tsk kanel
100 g smör

4-6 äpplen
1 citron, skalet
1 dl råsocker
2 msk maizena
Grovhacka nötterna och kör tillsammans med mjöl, socker, salt, kanel och smör i en matberedare tills det blir en smuldeg. Skala och skiva äpplena och blanda med citronskal, råsocker och maizena.  Lägg i en smord form och smula över degen. Grädda mitt i ugnen på 175° i c:a 40 minuter tills degen är knaprig och äpplena mjuka. Servera med vaniljsås (vi gjorde råkräm som är Bellas familjs specialitet och alldeles gudomligt) och strö över lite salt precis innan servering.

 

Share on Facebook

Plommonmarmelad med whiskey

När vi var i Småland senast fick vi med oss en hink stora röda plommon av våra vänner. Jag provade att koka marmelad utan vanligt socker. Det gick jättebra! Det enda en behöver tänka på då är att långtidsförvara burkarna i frys så de inte blir dåliga. Självklart kan du använda vanligt socker om du vill! I vilket fall gjorde jag två sorter som båda blev väldigt bra. En med björksocker och smaksatt med chaite och mandel och en med kokossocker och whiskey. Den senare gillade jag bäst och tänkte därför dela med mig av receptet!

Plommonmarmelad med whiskey (4-6 mindre burkar)
1 kg plommon
1 litet äpple
1 msk vatten
2 dl kokossocker (eller exempelvis farinsocker/muscovadosocker)
1 tsk rostade och krossade kardemummakärnor (eller bara malen kardemumma)
1 vaniljstång
1 tsk mald kanel
1/2 dl whiskey

Skölj plommonen noga, räkna dem och lägg dem i en stor kastrull. Häll på en matsked vatten och sätt på svag värme. Skala och dela äpplet i små bitar och låt sjuda med. När det hela har börjat mosa ihop sig häller du i socker, kanel och kardemumma. Dela vaniljstången och skrapa ur märgen. Lägg i allt i kastrullen. Låt det hela småputtra tills det är simmigt och utan stora bitar. Sleva upp kärnorna och räkna att du fått ur alla. Häll i whiskey och låt sjuda en liten stund tillsammans. Häll upp direkt i väl rengjorda burkar och sätt på locket. (Om du ska frysa glasburkar får du inte fylla dem hela vägen.) Klart! Och gott!

Share on Facebook

Hosta och äppelkaka

Vet ni, det är faktiskt lite synd om mig just nu. Jag har varit sjuk i exakt fyra veckor idag och det blir inte roligare med tiden. Varje gång jag tycker att jag börjar friskna till så vänder det. Jag gissar att det är ungefär 4 st förkylningar som byter av varandra. Men nu (peppar, peppar) tror jag att det faktiskt börjat vända på riktigt. För en gångs skull har jag tillåtit mig att stanna hemma från jobbet och kurera mig. Jag känner mig lite piggare men har en förskräcklig hosta så fort jag öppnar munnen. En sådan där som tar andan ur en rejält. Så då är det svårt att undervisa och allt det där. Ja, ni fattar. Hur som helst. Det är höst på riktigt nu. Äpplen, plommon och glada löv i drivor. Jag kan trösta mig själv med att bjuda på ett recept på äppelkaka som Lina hade bakat i helgen. Nej, den är inte så snygg men ack, så god!

Linas äppelkaka
2-3 äpplen
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
100 gram smör
1 ägg

Skala och lägg äpplena i en smord form. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smält smöret. Rör ihop allt och bred smeten över äpplena. Grädda i 200 grader c:a 30-40 minuter i den nedre delen av ugnen. Servera med ett hav av vaniljsås.

Share on Facebook

Månadens sötsak; Nektarinpaj med citrontosca

Den här pajen är alldeles ljuvlig. Det är ungefär det man kan säga om den. Receptet är inspirerat av en päronpaj vi lagade på matkursen när vi var på konferens med jobbet men om jag får säga det själv blev min snäppet vassare. Den är dessutom glutenfri och skulle lätt gå att göra laktosfri om man byter ut smör och grädde. Väldigt lämpligt sammanföll min lust att baka den här med månadens baktema hos bloggen Söta saker. Det är nämligen citrus. Så detta får bli mitt bidrag. Jag är mycket stolt över det hela kan tilläggas=)

Nektarinpaj med citrontosca
Botten:
2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 dl kokosflingor
en knapp tsk fiberhusk
50 gram smör
1 ägg

(är du en riktig gottegris kan du söta degen lite men det funkar bra som det är annars)

Fyllningen:
3 nektariner

50 gram pinjekärnor
75 gram smör
1/2 dl grädde
1/2 dl björksocker
1 msk agavesirap
rivet skal av en halv ekologisk citron

Gör så här: Börja med botten. Mixa alla torra ingredienser i mixer. Tillsätt ägg och smör och kör ihop det till en smet. Låt den vila en halvtimme i kyl. Smörj en pajform med smör. Tryck ut degen i formen, nagga med gaffel och förgrädda i ugn i c:a 10 minuter, 200 grader. Låt svalna. Skär nektarinerna i klyftor och fördela på botten. Under tiden degen vilar i kyl kan du koka ihop toscasmeten. Blanda helt enkelt allt i kastrull och sjud på svag värme tills det får en tjockare konsistens. Häll sedan den över nektarinerna och grädda hela pajen i ugn, 200 grader i 20-25 minuter. Håll koll på pajen, den kan behöva folie över på slutet för att pinjekärnorna inte ska brännas. Servera ljummen eller kall med glass eller grädde.

Share on Facebook

Mjuk nötkaka med nektarin

Å, jag är så sjukt nöjd med den här kakan! I bland tycker jag det är svårt att få det bra när man bakar just mjuka kakor glutenfria och GI-vänliga men den här blev SÅ. BRA. Inspiration till kakan fick jag hos Elisabeth som hade gjort en plommonkaka på mandelmjöl och honung. Jag gjorde dock om receptet en hel del och tyckte det blev toppen, som sagt. Om du inte har björksocker eller agavesirap kan du förstås byta ut det mot vanligt socker eller honung. Har du inte hasselnötsmjöl kan du bara mala eget av nötterna. Eller ta mer mandelmjöl i stället. Jag tyckte dock att hasselnötterna gjorde mycket till i smaken! Hur som helst här kommer receptet:

     

Mjuk nötkaka med nektariner
2,5 dl hasselnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk fiberhusk
1/2 dl björksocker
lite vaniljpulver
125 gram smör
1 dl agavesirap
3 ägg
2 msk gräddfil

1-2 mogna nektariner
(ev lite kokossocker)

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och blanda de blöta ingredienserna för sig. Gegga ihop allt. Smaka på smeten, det är ljuvlig. Skär nektarinerna i bitar. Smörj en kakform och lägg i nektarinerna i botten. Eventuellt kan du strö lite kokossocker över om du gillar sött… Häll smeten i formen, platta till med en slickepott.

Grädda i 30 minuter, 175 grader. Låt kakan vila en stund innan du stjälper ur den och skär. Ät som den är eller med lite glass/grädde/vaniljsås. En alldeles perfekt höstkaka!

Share on Facebook

Lördagsgodis; nougatrutor med mandel och flingsalt

Dagens lördagsgodis är enkelt men ändå ganska lyxigt. Mörka chokladrutor som mildras i smak av de malda nötterna och samtidigt får en fin brytning av desamma. Och om du använder sukrin florsockret så kan du dessutom äta hur många du vill utan att få en sockerchock! Men vill du köra på vanligt florsocker går det förstås också bra. Det är ju ändå lördag!

Nougatrutor med mandel och flingsalt (c:a 20 rutor)
100 gram hasselnötter
1/2 dl sukrin florsocker (eller vanligt florsocker)
100 gram mörk choklad
1/2 dl grädde
en näve hackad mandel
flingsalt

    

Börja med att rosta hasselnötterna i en torr stekpanna några minuter på medelvärme. Gnid dem sedan i en ren torr handduk tills det mesta av skalet lossnat. Smält chokladen i vattenbad och rör ner grädden. Kör hasselnötterna i mixer tills de är väldigt pulvriserade. Tillsätt sockret och kör lite längre. Blanda ner choklad och mixa samman till en kladdig smet. Om den är för fast kan du tillsätta lite extra grädde. Smeta ut det hela på ett bakplåtspapper och strö över hackade nötter och flingsalt. Förvara i kyl. Skär i rutor och smaska!

Share on Facebook

Mango-mjukglass

Det började som ett försök till smoothie men slutade som glass. En riktigt jäkla god glass som dessutom inte alls är onyttig eller fylld av tillsatser. Mjukglass är dessutom det bästa jag vet så det här var ju en riktig lyckträff. GOTT!

Mango-mjukglass (1 portion)
2 dl tärnad fryst mango
1 dl turkisk yoghurt
2 msk vispgrädde (ovispad)
1 msk kokossocker
en nypa vaniljpulver

Mixa ihop allt i mixer och ät direkt! Passade väldigt bra till frukost men gissningsvis minst lika bra till mellanmål en varm sommareftermiddag eller som efterrätt när man vill ha något kallt och lätt men ändå lyxigt.

Share on Facebook

Rabarber- och ananaskompott

  

Förra veckan gjorde jag en improviserad kompott som blev väldigt god och lite annorlunda i smaken. Jag var så fasligt sugen på rabarber och tänkte slänga ihop något rabarbrigt  till efterrätt. Eftersom jag också hade en halv ananas över i kylen kändes det lämpligt att mixa friskt. Eftersom den inte blev särskilt snygg får ni ingen bild på den, haha. Men den är som sagt värd att testa ändå! Dessutom går den på ett kick att göra vilket alltid är ett plus i min värld.

Rabarber- och ananaskompott (2 portioner)
3 späda rabarberstjälkar
1/2 söt ananas
2-4 msk kokossocker (går förstås att byta ut på annan sötning, förslagsvis råsocker eller muscovado)
2 krm vaniljpulver eller 1/2 urskrapad vaniljstång
3 msk sött dessertvin (vitt)
2 msk vatten

Skala rabarbern och skär i bitar. Skala och skär ananasen i lika stora bitar. Koka ihop allt på svag värme några minuter. Servera gärna med vaniljglass!

Share on Facebook

Lördagsgodis; kaffehjärtan

Måste faktiskt få säga att även den här veckans lördagsgodis är en riktig höjdare! Så fina kombinationer det blev med mörk choklad, kola och kaffe. Och så kanel och kardemumma på det! Ljuvligt är vad jag kan säga om det! Och har du inte kokossocker och agavesirap hemma kan du säkert byta ut detta mot en något större mängd vanligt socker/muscovadosocker och sirap. Men! Kokossocker är underbart gott och väl värt att köpa hem. Finns i de flesta välsorterade mataffärer numer.

Kaffehjärtan (c:a 20 st) 
Kolasmeten:
25 gram smör
2 msk kokossocker
2 msk agavesirap
1,5 dl grädde
1 krm vaniljpulver (eller en halv vaniljstång)
en liten nypa salt

1 tsk snabbkaffepulver

Chokladen:
150 gram mörk choklad (minst 70%)
1 krm finmalen kanel
1 krm finmalen kardemumma
1 skvätt rapsolja

          

Börja med att koka upp alla ingredienser till kolasmeten utom kaffepulvret. Låt koka ihop på svag värme. Ju längre tid desto fastare kola så det är en smaksak hur länge den ska koka. Men det ska inte brännas förstås! När den är klar tar du av den och låter den svalna något. Rör sedan ner kaffepulvret. Du kan utesluta kaffet om du vill ha en mildare kola.

Smält chokladen över vattenbad och rör ner kryddor och olja. Oljan gör chokladen mer lätthanterlig och glansig. Ställ ut hjärtformade ischokladformar på en bricka. (Det går såklart med runda också men då får vi väl kalla godiset för kaffecirklar eller något=)) Fyll dem till hälften med smält choklad och snurra dem försiktigt så chokladen fastnar på sidorna och blir som en liten chokladskål. Ställ i kyl för att stelna. När kolasmeten svalnat (i rumstemperatur) klickar du i en tesked smet i varje hjärta. Värm chokladen som blev över igen och klicka ut (spritsa eller med tesked) små lock över kolasmeten. Se till att det täcker hela och går ihop med chokladen på sidorna så att det inte kan läcka. Låt dem svalna helt i kyl igen. Dra försiktigt av formarna och vips! Klart! Du har gjort finfina chokladhjärtan med lyxig fyllning. Världsgott lördagsgodis!

Share on Facebook