Gårdby kafé och lanthandel

   

Helgens utflyktstips får bli Gårdby Kafé och Lanthandel på Öland. Vi var där i går och njöt i timmar av den sköna höstdagen och mysiga omgivningen. Barnen sprang omkring och lekte i trädgården och lekstugan medan vi smaskade kakor och drack varm choklad med grädde. Förutom ett kafé där de serverar bakverk (och som dessutom har både glutenfria, mjölkfria och sockerfria alternativ) och säljer godis och diverse delikatesser har de även ett par bodar med inredning och fina kläder till salu. I trädgården finns uteservering, lekstuga, konstverk och ett uterum där man kan sitta och fika. Ett riktigt smultronställe, helt enkelt!

     

Share on Facebook

Plommonmarmelad med whiskey

När vi var i Småland senast fick vi med oss en hink stora röda plommon av våra vänner. Jag provade att koka marmelad utan vanligt socker. Det gick jättebra! Det enda en behöver tänka på då är att långtidsförvara burkarna i frys så de inte blir dåliga. Självklart kan du använda vanligt socker om du vill! I vilket fall gjorde jag två sorter som båda blev väldigt bra. En med björksocker och smaksatt med chaite och mandel och en med kokossocker och whiskey. Den senare gillade jag bäst och tänkte därför dela med mig av receptet!

Plommonmarmelad med whiskey (4-6 mindre burkar)
1 kg plommon
1 litet äpple
1 msk vatten
2 dl kokossocker (eller exempelvis farinsocker/muscovadosocker)
1 tsk rostade och krossade kardemummakärnor (eller bara malen kardemumma)
1 vaniljstång
1 tsk mald kanel
1/2 dl whiskey

Skölj plommonen noga, räkna dem och lägg dem i en stor kastrull. Häll på en matsked vatten och sätt på svag värme. Skala och dela äpplet i små bitar och låt sjuda med. När det hela har börjat mosa ihop sig häller du i socker, kanel och kardemumma. Dela vaniljstången och skrapa ur märgen. Lägg i allt i kastrullen. Låt det hela småputtra tills det är simmigt och utan stora bitar. Sleva upp kärnorna och räkna att du fått ur alla. Häll i whiskey och låt sjuda en liten stund tillsammans. Häll upp direkt i väl rengjorda burkar och sätt på locket. (Om du ska frysa glasburkar får du inte fylla dem hela vägen.) Klart! Och gott!

Share on Facebook

Månadens sötsak; Nektarinpaj med citrontosca

Den här pajen är alldeles ljuvlig. Det är ungefär det man kan säga om den. Receptet är inspirerat av en päronpaj vi lagade på matkursen när vi var på konferens med jobbet men om jag får säga det själv blev min snäppet vassare. Den är dessutom glutenfri och skulle lätt gå att göra laktosfri om man byter ut smör och grädde. Väldigt lämpligt sammanföll min lust att baka den här med månadens baktema hos bloggen Söta saker. Det är nämligen citrus. Så detta får bli mitt bidrag. Jag är mycket stolt över det hela kan tilläggas=)

Nektarinpaj med citrontosca
Botten:
2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 dl kokosflingor
en knapp tsk fiberhusk
50 gram smör
1 ägg

(är du en riktig gottegris kan du söta degen lite men det funkar bra som det är annars)

Fyllningen:
3 nektariner

50 gram pinjekärnor
75 gram smör
1/2 dl grädde
1/2 dl björksocker
1 msk agavesirap
rivet skal av en halv ekologisk citron

Gör så här: Börja med botten. Mixa alla torra ingredienser i mixer. Tillsätt ägg och smör och kör ihop det till en smet. Låt den vila en halvtimme i kyl. Smörj en pajform med smör. Tryck ut degen i formen, nagga med gaffel och förgrädda i ugn i c:a 10 minuter, 200 grader. Låt svalna. Skär nektarinerna i klyftor och fördela på botten. Under tiden degen vilar i kyl kan du koka ihop toscasmeten. Blanda helt enkelt allt i kastrull och sjud på svag värme tills det får en tjockare konsistens. Häll sedan den över nektarinerna och grädda hela pajen i ugn, 200 grader i 20-25 minuter. Håll koll på pajen, den kan behöva folie över på slutet för att pinjekärnorna inte ska brännas. Servera ljummen eller kall med glass eller grädde.

Share on Facebook

Lunchsallad deluxe

Jag älskar en riktigt god sallad. Ändå är jag så dålig på att själv variera mig och tänka nytt. Det här åt jag till lunch härom dagen och det var så många smakkombinationer som hoppade runt i munnen att jag bara satt och log. Jag var, så att säga, väldigt nöjd med mig själv just då. Så här gjorde jag:

Blanda tre-fyra sorters salladsblad och lägg som bas. Skär i cocktail plommontomater, avocado, blodgrape, äpple, nektarin och några hallon. Blanda en vinägrett på en god olivolja, balsamvinäger och lite av juicen som du sparar från grapen. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll den över salladen och blanda runt. Lägg upp på tallrik eller fat. Hyvla över parmesan och lägg på getost. Toppa med ett färskt fikon. Ja, du hör ju själv hur gott det blir!

Share on Facebook

Mjuk nötkaka med nektarin

Å, jag är så sjukt nöjd med den här kakan! I bland tycker jag det är svårt att få det bra när man bakar just mjuka kakor glutenfria och GI-vänliga men den här blev SÅ. BRA. Inspiration till kakan fick jag hos Elisabeth som hade gjort en plommonkaka på mandelmjöl och honung. Jag gjorde dock om receptet en hel del och tyckte det blev toppen, som sagt. Om du inte har björksocker eller agavesirap kan du förstås byta ut det mot vanligt socker eller honung. Har du inte hasselnötsmjöl kan du bara mala eget av nötterna. Eller ta mer mandelmjöl i stället. Jag tyckte dock att hasselnötterna gjorde mycket till i smaken! Hur som helst här kommer receptet:

     

Mjuk nötkaka med nektariner
2,5 dl hasselnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk fiberhusk
1/2 dl björksocker
lite vaniljpulver
125 gram smör
1 dl agavesirap
3 ägg
2 msk gräddfil

1-2 mogna nektariner
(ev lite kokossocker)

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och blanda de blöta ingredienserna för sig. Gegga ihop allt. Smaka på smeten, det är ljuvlig. Skär nektarinerna i bitar. Smörj en kakform och lägg i nektarinerna i botten. Eventuellt kan du strö lite kokossocker över om du gillar sött… Häll smeten i formen, platta till med en slickepott.

Grädda i 30 minuter, 175 grader. Låt kakan vila en stund innan du stjälper ur den och skär. Ät som den är eller med lite glass/grädde/vaniljsås. En alldeles perfekt höstkaka!

Share on Facebook

Fiskgratäng med broccoli

Det här åt vi i kväll. Det här var gott! Tyvärr lagades det hela av en kedja improvisationer från min skalle till mannens händer och så lite höftande och ett dåligt minne på det… Hur som blev det som sagt väldigt gott och jag återger ungefär hur det gjordes så kan ni försöka själva utifrån det. Och gör det! Enkel mat som sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ganska GI och LCHF-vänlig.

Fiskgratäng med broccoli
1 fryst torskblock (snällt fiskad förstås)
1 rejält broccoliknippe
c:a 100 gram cream cheese
2 rejäla matskedar majonnäs
en rejäl skvätt vispgrädde
ett knippe dill
ganska mycket dijonsenap (alltså inte en liter men någon rejäl matsked kanske)
örtsalt, peppar
parmesan

Lägg fisken fryst i mitten av en stor ugnsform. Ansa broccolin och dela den i stora bitar som du lägger runt fisken. Hacka dill och strö över fisken. Blanda ihop resten till en sås (utom parmesanen) och häll över fisk och broccoli. Grädda i ugn på 200 grader i ungefär 50 minuter. Efter halva tiden kan du ta ut formen och riva över massor av parmesan. Kanhända behövs det folie över på slutet så det inte bränns. Gott!

Share on Facebook

Sötsur kycklingpanna

I dag improviserade jag ihop en väldigt god middag, om jag får säga det själv (och det får jag ju, det är ju min blogg för böveln). Det blev blomkålsris med sötsur kycklingpanna. Gissningsvis funkar det lika bra att göra med quornbitar om man vill ha den vegetarisk. Eller för den delen fläskfilé om du vill vara sådan!

Sötsur kycklingpanna (2-3 portioner)
400 gram kycklingfilé
1 lök
1 vitlöksklyfta
en halv broccoli
en näve strimlad vitkål
10 färska champinjoner
1 morot
en bit hackad röd chili
1 citron
2 msk kokossocker (eller annat sött)
chilipulver
paprikapulver
örtsalt
svartpeppar
flingsalt
en skvätt vatten och eventuellt lite buljong

Strimla kycklingen och bryn den i smör i en stor stekpanna. Krydda med salt, peppar, chilipulver och paprikapulver. Medan det fräser strimlar du resten av grönsakerna och finhackar chili samt vitlök. Släng i champinjonerna och låt dem fräsa med en stund. När de börjat mjukna kan du tillsätta resten av ingredienserna utom vattnet. Om det behövs kan du hälla på lite olivolja. Pressa citronen över. Låt det fräsa under omrörning. Tillsätt lite vatten emellanåt så det blir riktigt gojsigt. Ungefär 10 minuter efter att du hällt i grönsakerna är det klart!

Om du vill äta blomkålsris till är det bara att riva ett blomkålshuvud fint och sänka ner det 30 sekunder i kokande vatten. Lätt som en plätt!

Share on Facebook

Bästa snabbmaten

Det här är bästa bästa snabbmaten. Jag har jobbat hemifrån några dagar och jag erkänner glatt att det här är vad jag har stoppat i mig till lunch om dagarna. Ta fram en bunt sparris, bryt av stjälkarna där det känns krispigt (ibland kan man frestas att skära av dem längre ner där det känns lite mjukt men gör inte det, de blir inte goda då. Bort med allt det mjuka!) och dela dem i kortare bitar (lättare att äta). Stek dem i rikligt med smör några minuter. Lägg på tallrik och hyvla över massor av parmesan. Snåla inte! Droppa sedan över en god balsamvinäger, strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Tryck i dig och njut! Det är riktigt gott!

Man kan förstås göra detta som tillbehör till kött/fisk/quorn/halloumi om du vill göra en hel middag av det hela. Men som snabblunch när man inte riktigt orkar mer så funkar detta hur bra som helst!

Share on Facebook

Lördagsgodis; nougatrutor med mandel och flingsalt

Dagens lördagsgodis är enkelt men ändå ganska lyxigt. Mörka chokladrutor som mildras i smak av de malda nötterna och samtidigt får en fin brytning av desamma. Och om du använder sukrin florsockret så kan du dessutom äta hur många du vill utan att få en sockerchock! Men vill du köra på vanligt florsocker går det förstås också bra. Det är ju ändå lördag!

Nougatrutor med mandel och flingsalt (c:a 20 rutor)
100 gram hasselnötter
1/2 dl sukrin florsocker (eller vanligt florsocker)
100 gram mörk choklad
1/2 dl grädde
en näve hackad mandel
flingsalt

    

Börja med att rosta hasselnötterna i en torr stekpanna några minuter på medelvärme. Gnid dem sedan i en ren torr handduk tills det mesta av skalet lossnat. Smält chokladen i vattenbad och rör ner grädden. Kör hasselnötterna i mixer tills de är väldigt pulvriserade. Tillsätt sockret och kör lite längre. Blanda ner choklad och mixa samman till en kladdig smet. Om den är för fast kan du tillsätta lite extra grädde. Smeta ut det hela på ett bakplåtspapper och strö över hackade nötter och flingsalt. Förvara i kyl. Skär i rutor och smaska!

Share on Facebook

Somrig örtcreme

Eventuellt mår jag lite bättre idag. Det känns i alla fall så än så länge, men jag vågar inte riktigt hoppas. I vilket fall ska jag jobba hemifrån idag och har en hel massa att fixa. Om jag orkar ska jag försöka stappla mig förbi en student eller två i kväll, men det kanske är liiiite väl ambitiöst. Hur som helst. Något jag verkligen gillar är att ha en massa färska örter hemma. Allra helst ute i landet förstås. Att bara kunna knata ut och plocka med sig en näve mynta eller basilika, det är livskvalitet! När jag var på Olof Viktors senast fick jag en väldigt god grön creme på min smörgås. Jag frågade vad den var baserad på och fick ett utförligt svar. Utifrån detta har jag försökt återskapa något liknande. Jättegott att ha till grillad fisk, kyckling eller till en sallad. Eller varför inte som pålägg eller i stället för smör? Bara fantasin sätter gränser!

Örtcreme (4 portioner)
2 msk cream cheese
2 msk kesella
1 msk majonnäs
1 näve färsk dill
1 näve färsk basilika
1 näve färsk persilja
1 msk grädde
lime, salt och peppar

Börja med att mixa örterna tillsammans med grädden till en puré. Rör ihop resten och blanda sedan ner örtgeggan. Smaka av med lime, salt och peppar.

Share on Facebook