Julmarknad i byn

Edvard hjälper till att julskylta

I lördags kickstartade vi den intensiva delen av julsäsongen (smyg-julat har jag ju gjort sedan min födelsedag i början av november) med en idyllisk julmarknad i byn. Det var öppet i Lanthandeln och på Vindsvåningen (min och Stinas butik) och båda ställena var julskyltade till max. Dessutom fanns där lokala hantverkare, ljusstöpare och mycket mer. Nybakade saffransbullar från garagebageriet, glögg, hyacinter, fiskdamm, lotteri och så vidare. På torget sjöng kören julsånger och vi dansade kring granen. Och som om detta inte var nog fanns det en get i tomteluva för barnen att klappa. Torsten heter han och blev omåttligt populär. (Ni kan skymta honom i förgrunden på bilden där kören sjunger.) Jag hade kokat fudge och sytt en hel massa bebisbyxor och barnmössor med mera. Jättekul att så många verkade uppskatta det dessutom. En dam rafsade genast åt sig fyra påsar fudge, spände ögonen i mig och frågade om de verkligen höll till julafton. Det vågade jag inte lova och då ville hon göra en specialbeställning till jul. Hon har nämligen köpt fudgen av mig flera år i rad och fullständigt älskar den. Det gör vi också här hemma! Kokade så klart en extra sats som vi i stort sett glufsat i oss i dag. Glad advent!

     


Share on Facebook

Rapport från sjukstugan

Så kom de slutligen hem till oss. Höstbacillerna. Edvard har varit hemma och febrig och ynklig hela dagen idag och bebisen har sovit nästan hela dagen och skrikit hela kvällen (hon skriker typ aldrig). Som grädde på moset är mannen borta på jobb och fastnade även otippat över natten så jag får själv styra rodret här hemma. Edvard vill ta tempen på mig med en skruvmejsel, Eira vill bli gungad i famnen och ingen av dem vill äta. Jag vill men hinner inte. Typ så. Fast också ganska mysigt om jag ska vara ärlig. Jag plockade fram en järnväg han skulle fått i julklapp som vi lekte med i lugn och ro. En stund. Sedan har vi gosat och tittat på film och nu sover båda i min säng och jag har alldeles glömt bort hur jobbiga de kan vara.

Share on Facebook

Den bästa svampguiden

Ni är kanske fler där ute som undrar vilka svampar som är goda och vilka ni ska akta er för? Min älskade Edvard har därför skrivit en svampsång som innehåller allt ni behöver veta. Lyssna och lär!

Share on Facebook

Skördetryck och höstliga färger

I dag höll vi vår allra första workshop på Vindsvåningen. SÅ kul! Jag har inte skrivit så där galet mycket om Vindsvåningen och vad vi gör där men det kommer! Det är ju både ateljéer, skrivarlyor och butik. Ett av våra mål var att hålla minst två olika kurser under hösten och det ena blev Höstlovspyssel för barn 7-12 år och den var i dag! (Nästa blir en virkkväll i november där en får lära sig virka mormorsrutor) Vi hade 11 glada barn som fick trycka tygpåsar med textilfärger och olika grönsaker och frukter. Det blev hur coolt som helst! Dessutom vek vi pompoms (stora pappersbollar) i höstens färger och gjorde magneter med höstlöv i papper. Färg och frukt. Chokladbollar och glada barn. Papperspyssel och klipp och klistra. Bästa jobbet ever, typ!

                    

 

PS. Du kan följa vindsvåningen på instagram (där heter vi “vindsvaningen”) och gilla oss på Facebook (där heter vår sida “Vindsvåningen”). Då får du koll på allt spännande vi har för oss där uppe…

Share on Facebook

Här är jag!

Det har inte blivit så mycket bloggande på sistone. Vet inte riktigt vad jag ska skylla på. Kanske är det inte ens nödvändigt att skylla på något. Jag behöver ju faktiskt inte blogga om jag inte vill eller orkar. Det är så lätt att glömma bort sådana saker. Jag börjar med något för att det är kul, för att jag vill något, för att jag brinner. Men så plötsligt har det gått från lust till måste och stress. Och det är ju då det är läge att sluta. Säga till sig själv att det är okej att pausa. Att vila. Att försvinna ett tag. Men också att komma tillbaka förstås. Och idag blev jag plötsligt sugen igen. På bloggen alltså. Och här är jag! Det är mitt i natten och typ alla sover utom jag. Jag är ruskigt pepp. På allt som ligger framför. Mest julstök och julmys så klart. För om en dryg vecka fyller jag år och dagen efter det är det officiellt tillåtet att börja jula sig. Eller okej, officiellt är kanske att ta i. Men i mitt hus är det då det börjar. Jippiejej!

Share on Facebook

Att vara höggravid

Det här med att vara höggravid alltså. Jobbigt och mysigt på samma gång. Jag längtar efter att kunna röra mig fritt, resa mig upp hastigt, springa, busa och kunna dricka ett glas vatten utan att flåsa som en hund efteråt. Samtidigt är det ju fint med buffandet i magen, förväntningarna och förberedelserna. Just nu befinner jag mig i ett stadium som jag minns tydligt från sist jag var gravid. Varannan dag orkar jag massor och tar ut mig till tusen. Dagen efter orkar jag bokstavligt talat ingenting. I dag är en sådan dag. Klockan 08 gick jag upp och åt frukost med familjen. När Edvard var lämnad på föris och jag skulle börja jobba slog tröttheten till och jag somnade. Vaknade 13.30, fortfarande trött… Återstår att se hur eftermiddagen blir=)

Share on Facebook

Sommarlov - västkusten

Nu har jag varit ledig i snart tre veckor och halleluja, vad det är skönt! Jag förstår inte varför jag inte testat det tidigare. Jag kan liksom inte minnas när jag varit helt ledig och oplanerad en längre tid sist. I vilket fall ska jag försöka komma ihåg det framöver… Vi rivstartade sommarlovet med västkusten. Det satt långt inne för en ostkuststjej som jag. Mannen skulle föreläsa på Marstrand så vi packade bilen och hängde på.

Vi bodde på Marstrands havshotell som nog inte var det ställe vi skulle ha bokat själva på (det gjorde föreläsningsbeställarna)  men det var väldigt lyxigt med fina rum, väldigt god mat och frukost. Efter mannens föreläsning firade vi semester med att åka över till Marstrandsön och strosa omkring. Jättemysigt och fint. Vi käkade fish and chips, glass, badade, loppisfyndade hos “retrokällaren” och hade det allmänt mysigt innan vi åkte tillbaka till fastlandet och mot Tjörn.

På Tjörn bodde vi på Bergabo som är både hotell och vandrarhem. Vi bodde på vandrarhemmet som var det enda boendet som fanns kvar på hela Tjörn när vi skulle boka alldeles för sent förstås. Men det var också himla mysigt. Låg i Rönnäng och hade en supermysig och familjevänlig badplats (Kåreby) i närheten. Anledningen till att vi hamnade på Tjörn var att min bloggkompis Jennie som är en otroligt begåvad konstnär hade utställning där just den helgen vi var i krokarna. Den var på Klädesholmen som var en mysig liten ö i sig. Det visade sig att det dessutom var “samhällets dag” där just den dagen med marknad, lotterier, loppis och så vidare. Hur gulligt som helst. Den fina tavlan på bilden heter “paradisviken” och den köpte vi!

Efter två nätter på Tjörn var vi redo att åka mot Göteborg. Eller ja, faktum är att vi först hann med strandhäng på ön med Charlotta och hennes Calle som passerade på väg åt andra hållet. Lyx. Det är verkligen kul med alla fina människor jag lärt känna genom bloggandet. Hurra för det!

Vår vistelse i Göteborg började med middag på Bourbon street som vanligt. Med trevliga typer och god mat. Vi sov över hos goda vännerna Josefine och Anton och körde sedan Liseberg dagen efter. Och tyvärr regnade det mesta av Liseberg bort just den dagen men vi hade kul ändå. Efter det åkte vi mot Småland och torpet men stannade på ett urgulligt litet B&B mitt i ingenstans utanför Ulricehamn på vägen. Också det bokat av en slump. Så kul med sådana ställen. Särskilt när det visar sig vara en lyckoträff. Dagen efter körde vi på småvägar, stannade på loppisar, hittade ett loppismecka, köpte karameller på bästa stället som jag skrev om här och landade så småningom där vi skulle i vårt lilla röda torp i skogen. Slutligen kan jag säga att västkusten helt klart hade sina poänger. Inte minst i form av skaldjur och fisk. Jag kommer definitivt att återvända och utforska vidare=)

Share on Facebook

En liten oas


Älskar senvåren/försommaren. Hela byn grönskar och doftar blommor. Solen och ljuset ger en massa extra energi. Något jag verkligen behöver just nu. Ja, jag erkänner. Jag jobbar lite FÖR mycket. Ingen nyhet direkt men nu börjar kroppen säga ifrån när den tycker jag har gjort mitt för dagen. Och då är det tufft att pressa i fyra-fem timmar ytterligare. Men, samtidigt är det årets roligaste veckor men premiärnerver och föreställningar och glada barn och fina avslutningar. Förra veckan var jag i Småland och gjorde musikal med 74 st niondeklassare dygnet runt. Så sjukt kul och bra det blev. Men jag fick också lite andrum från stressen i min barndoms trädgård. Finns få ställen som gör mig så avslappnad som den på sommaren. Tusen små fikaställen, gröna buskar, rosor, tusenskönor, hammock, grillningar, fåglar i varenda träd och full av människor jag älskar.


Share on Facebook

Det är vägen, som är mödan värd

Loppiskoppar

Egentligen skulle vi ha varit i vårt lilla fina torp i Småland i helgen men omständigheterna ville annorlunda. Så först i morgon bitti (söndag) åker vi norrut för att landa i Oskarshamn där jag ska jobba en hel vecka medan Edvard umgås med mormor, morfar och kusiner. Mys!

Hur som helst. Så här års rycker det verkligen i loppistarmen (jo, jag lovar att den finns) hos mig och jag vill bara åka runt på småvägar och fynda fina saker och träffa originella människor. Nu har jag ju dessutom ursäkten att jag måste fylla på med nya saker i butiken också… Så i morgon ska vi försöka komma iväg i tid och köra långsamt mot Oskarshamn. Förhoppningsvis hittar vi en massa roliga stopp på vägen! Älskar att bara åka i maklig takt och stanna där det passar. Åtminstone får det bli en glass eller två!

Share on Facebook

Chokladterrin med hallon och grädde

Efter ett drygt dygns migrän känns hela livet plötsligt bättre. Det är inte klokt vad påverkad jag blir av den där satans huvudvärken. Som tur är har det varit mycket bättre senaste månaden (sedan jag började göra migränyoga varje morgon!) och det är jag ytterst tacksam för. Höll på att bli tokig där ett tag när jag låg däckad varje dag och inte får ta någon medicin p.g.a. graviditeten. Men! Nu var det inte det jag skulle orda om. Tänkte nämligen påminna om ett av de enklaste och bästa dessertrecepten. Chokladterrin. Det bjöd vi på i fredags när vi hade finaste vännerna här på middag och översovning.

Chokladterrin (ganska många portioner)
250 gram mörk choklad (minst 70%)
3 dl vispgrädde
1/2 dl agavesirap (eller vanlig sirap eller honung)
25 gram smör

Gör så här:
Klä en långsmal form med bakplåtspapper. Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädde, sirap och smör. Dra av kastrullen från spisen och blanda ner chokladen. Rör tills chokladen har smält och smeten är slät. Häll i formen och sätt i kyl tills den har stelnat (minst 5-6 timmar). Skär i skivor och servera med grädde och färska hallon.

 

Share on Facebook