Varm choklad med mintgrädde

Äntligen är det december och resten av världen är slutligen med på att det är dags att höja   julstämningen till max. Vi julpysslar så mycket vi hinner här hemma. Vi har gjort godis, köpt gran, druckit julmust och lyssnat på smörig julmusik. En sak som passar perfekt i december och kylan (och blåsten!) är varm choklad. För att göra den extra julig kan man enkelt fixa lite mintgrädde att ha till. Det är bara att vispa upp rejält med vispgrädde tillsammans med lite mintessens eller mintolja och grön karamellfärg. Vill du göra det hela extra festligt kan du krossa några polkagrisar och strö över grädden. Värmande och juligt.

Share on Facebook

Corn bread

“Ni får gärna göra corn bread” sade Margie till oss innan thanksgiving. Jag och Elin bara tittade på varandra och fnissade. Låt oss testa! Jag har varken ätit eller bakat det förut men en utmaning är en utmaning och bör tas på största allvar. Så vi googlade ett recept, fnissade än mer över att det stod att man inte skulle röra ut klumparna i smeten för då kan brödet bli torrt och satte igång. Jäkla knepigt det där med att de använder cups istället för decilitermått men vi chansade lite, bytte ut oljan mot smält smör och rörde inte mer än tio sekunder. Vi tyckte att brödet kändes stenhårt, kompakt och torrt när vi tog ut det men Margie blev alldeles lycklig och sade att det var precis så det skulle vara. Nåväl. Måste erkänna att jag åt flera bitar. Det var väldigt kompakt men samtidigt saftigt. Och sött förstås eftersom det är både socker och honung i receptet. Lite som en kaka, sade jag till Edvard och då vågade han smaka. Det är inget jag kommer baka till frukost varje dag men till speciella (amerikanska) tillfällen som detta passar det utmärkt. Receptet hittade vi HÄR

Share on Facebook

Thanksgiving

I fredags firade vi thanksgiving hemma hos Margie och Mats. Extra kul eftersom Margie är amerikan och hade väldigt bestämd uppfattning om vad som skulle finnas i matväg. Hon hade dessutom gjort en helt fantastisk kalkon som var så saftig att man bara kunde le. Hon hade proppat den full med stuffing både inuti och mellan skinn och kött. Vi åt dessutom tranbärssås, stuffing, grönabönorgryta, majsbröd, croissanter, sallad, bakad sötpotatis och gräddsås. Blev vi mätta? Ja. Till efterrätt åt vi hemgjord glass och sötpotatispaj. Efteråt låg alla och kved i soffor och på golv. Emil som var på besök gjorde trollface-masker till alla av kompostpåsar. Festligt värre.

               

Och när vi ändå pratar thanksgiving kan jag ju passa på att fundera ett varv på vad jag är tacksam över egentligen. Det är så många saker. Min familj förstås. Mitt hus, mina katter, mitt jobb, alla spännande projekt jag har på gång, mina vänner, att jag föddes i den här delen av världen, att jag har fått världens finaste gran och att det snart är jul. Bland annat. Det känns fint att fundera på det ibland. Och få känna sig så otroligt lyckligt lottad.

Share on Facebook

I köket just nu

Som jag ser fram emot kvällen och resten av helgen. Veckan har varit minst sagt tuff. Jag har vaknat med migrän nästan varje dag (så även idag men det har släppt nu, hurra) och till och med varit hemma från jobbet ett par dagar. Det brukar inte hända! Surt känns det men jag hoppas helgen (och resten av året) blir bättre. I dag har vi Elin på besök, himla lyx är det. I eftermiddag har vi bakat en hel massa galna saker. Corn bread och en riktigt amerikansk glass till exempel. Och julmusik har spelats på hög volym här i köket. Så snart glassen frusit och brödet svalnat ska vi packa in oss och åka till Mats och Margie för en riktig hejdundrande thanksgivingmiddag med hur mycket mat som helst. Lyx. kan inte tänka mig ett bättre sätt att starta helgen på. Happy thanksgiving på er!

Share on Facebook

Syrrans saffranssemlor

Jag har ju turen att ha både en bästis och en familj som är väldigt matintresserade. Det är härligt att ha så många omkring sig när en vill byta inspiration, få recept eller bolla idéer och ingredienser. Min storasyster brukar göra sådana här saffranssemlor och de är löjligt goda. Jag har faktiskt aldrig provat att göra dem själv men å andra sidan behövs det ju inte när en blir bjuden=) Dessa fick vi till efterrätt när vi hälsade på hos dem i helgen.

Receptet på bullarna hittar du HÄR. Det funkar utmärkt att använda till vanliga lussekatter också. När du väl har bullarna klara är det bara att skära av ett lock och tjocka på med gräddmosad mandelmassa och vispad grädde.

Share on Facebook

Världens godaste chokladfudge

Okej. Jag säger det rakt ut och på en gång! Om du bara ska göra en sorts julgodis i år är detta ditt recept. Alltså fy tusan vad de är goda. Och beroendeframkallande. Och underbara! Receptet kommer ursprungligen från bloggen Söta saker men jag har under de senaste åren kokat den här så många gånger att receptet är inristat i hjärnan. Så lova nu att du testar! Det är dags.

Chokladfudge (ganska många)
50 gram smör
3 dl socker
3 dl grädde
1 dl ljus sirap
100 gram mörk choklad (helst minst 70%)

Koka ihop allt utom chokladen i tjockbottnad kastrull på medelvärme. Hacka chokladen fint under tiden. Smeten är klar när den är c:a 122 grader eller klarar ett kulprov. Ta då av kastrullen från spisen, vänta tills smeten slutat bubbla och rör snabbt ner chokladen tills den smält. Var ganska snabb för strax börjar smeten stelna. Häll ut på bakplåtspapper och vänta till det svalnat. Skär i rutor och förvara (de få rutor som blir över efter provsmaket) i en tät burk. Fudgen blir inte seg som kola utan lite mer mjölig (på ett bra sätt) och smälter ljuvligt på tungan.

Share on Facebook

Peters marockanska gryta

När jag fyllde år var planen att vi skulle grilla opretentiöst på vårt nya trädäck. Eftersom det regnade behövde vi raskt en ny plan. Något som är gott, värmande och inte för jobbigt att laga till 30 pers eftersom ingen ville stå i köket hela dagen. Stina och Peter som var här på brunch blev räddningen. De skickade över ett recept på en marockansk gryta som Peter tydligen brukar laga. Vi chansade och det blev toppen. Okej, bilden är inte den vackraste matbilden du sett men jag var upptagen med mina gäster, höstljus är omöjligt och grytor också. (Ja, om man inte är Remsan då som är den enda jag vet som lyckas med att fota grytor så man blir hungrig direkt) I vilket fall tog maten slut och många uttryckte i  uppskattande ordalag sin förtjusning. Så även jag. Här kommer receptet som vi gjorde det:

Peters marockanska gryta (6 port)
1 burk konserverade kikärter
1 gul lök
1 msk olja
1 msk tomatpuré
0,5-1 g saffran
1,2 l grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl röda linser
1 dl avoriris
1 selleristjälk
1 burk skalade hela coctailtomater
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk hackad färsk persilja
1 citron i klyftor

Gör så här: Skölj kikärtorna. Skala och hacka löken. Fräs löken i oljan i en gryta. Tillsätt tomatpuré och saffran. Häll på grönsaksbuljongen, tillsätt linserna och låt koka under lock i fem minuter. Tillsätt riset och koka ytterligare 15 minuter. Skölj och skär sellerin i skivor. Tillsätt dem och tomaterna med sitt spad och låt koka i ytterligare 10 minuter. Lägg i kikärtorna och smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja innan servering. Servera med citronklyftor att pressa över och ett gott bröd att äta till. Funkar hur bra som helst att göra flera satser på en gång dessutom om man verkligen vill köra storkok som vi gjorde!

Share on Facebook

Salt äppel- och pecanpaj

När vi var uppe i Stockholm så passade vi på att fira thanksgiving. Ja, jag vet att det är ganska långt kvar egentligen men när man inte är på samma ställe så ofta så får man passa på. Det var jag, mannen, barnet, bästisBellan och nästan hela hennes familj och min syster som åt och åt och var tacksamma. Vi åt en gigantisk kalkon, potatismos, stuffing med rotfrukter och surdegsbröd, tranbärssås, gräddsås, karamelliserad brysselkål och blev enormt mätta. Men en alldeles underbar äppelpaj fick vi också ner. Receptet kommer från Jonas Cramby från början men finns även hos Charlotta mfl. Och från och med nu här också!

Salt äppel- och pecanpaj
2,5 dl pecannötter
2 dl vetemjöl
2 msk råsocker
2 msk strösocker
1 tsk havssalt
1 tsk kanel
100 g smör

4-6 äpplen
1 citron, skalet
1 dl råsocker
2 msk maizena
Grovhacka nötterna och kör tillsammans med mjöl, socker, salt, kanel och smör i en matberedare tills det blir en smuldeg. Skala och skiva äpplena och blanda med citronskal, råsocker och maizena.  Lägg i en smord form och smula över degen. Grädda mitt i ugnen på 175° i c:a 40 minuter tills degen är knaprig och äpplena mjuka. Servera med vaniljsås (vi gjorde råkräm som är Bellas familjs specialitet och alldeles gudomligt) och strö över lite salt precis innan servering.

 

Share on Facebook

Plommonmarmelad med whiskey

När vi var i Småland senast fick vi med oss en hink stora röda plommon av våra vänner. Jag provade att koka marmelad utan vanligt socker. Det gick jättebra! Det enda en behöver tänka på då är att långtidsförvara burkarna i frys så de inte blir dåliga. Självklart kan du använda vanligt socker om du vill! I vilket fall gjorde jag två sorter som båda blev väldigt bra. En med björksocker och smaksatt med chaite och mandel och en med kokossocker och whiskey. Den senare gillade jag bäst och tänkte därför dela med mig av receptet!

Plommonmarmelad med whiskey (4-6 mindre burkar)
1 kg plommon
1 litet äpple
1 msk vatten
2 dl kokossocker (eller exempelvis farinsocker/muscovadosocker)
1 tsk rostade och krossade kardemummakärnor (eller bara malen kardemumma)
1 vaniljstång
1 tsk mald kanel
1/2 dl whiskey

Skölj plommonen noga, räkna dem och lägg dem i en stor kastrull. Häll på en matsked vatten och sätt på svag värme. Skala och dela äpplet i små bitar och låt sjuda med. När det hela har börjat mosa ihop sig häller du i socker, kanel och kardemumma. Dela vaniljstången och skrapa ur märgen. Lägg i allt i kastrullen. Låt det hela småputtra tills det är simmigt och utan stora bitar. Sleva upp kärnorna och räkna att du fått ur alla. Häll i whiskey och låt sjuda en liten stund tillsammans. Häll upp direkt i väl rengjorda burkar och sätt på locket. (Om du ska frysa glasburkar får du inte fylla dem hela vägen.) Klart! Och gott!

Share on Facebook

Hosta och äppelkaka

Vet ni, det är faktiskt lite synd om mig just nu. Jag har varit sjuk i exakt fyra veckor idag och det blir inte roligare med tiden. Varje gång jag tycker att jag börjar friskna till så vänder det. Jag gissar att det är ungefär 4 st förkylningar som byter av varandra. Men nu (peppar, peppar) tror jag att det faktiskt börjat vända på riktigt. För en gångs skull har jag tillåtit mig att stanna hemma från jobbet och kurera mig. Jag känner mig lite piggare men har en förskräcklig hosta så fort jag öppnar munnen. En sådan där som tar andan ur en rejält. Så då är det svårt att undervisa och allt det där. Ja, ni fattar. Hur som helst. Det är höst på riktigt nu. Äpplen, plommon och glada löv i drivor. Jag kan trösta mig själv med att bjuda på ett recept på äppelkaka som Lina hade bakat i helgen. Nej, den är inte så snygg men ack, så god!

Linas äppelkaka
2-3 äpplen
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
100 gram smör
1 ägg

Skala och lägg äpplena i en smord form. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smält smöret. Rör ihop allt och bred smeten över äpplena. Grädda i 200 grader c:a 30-40 minuter i den nedre delen av ugnen. Servera med ett hav av vaniljsås.

Share on Facebook