Påsklovsmys med småttingarna

     

Edvard har ju skaffat sig en Signe-bästis. Alldeles själv. Det har ju också lett till att jag fått en ny kompis i hennes mamma Stina, vilket jag är hemsk glad för. I måndags hade vi fyra playdate hela dagen och bara en massa mys. Först var vi och såg på Dockteatern Tittut på turné. Det var världens bästa Sara med kollega som spelade “Min nattresa”. Edvard och Signe var nog i yngsta laget men roade sig kungligt. De satt och ropade ut ungefär allt man såg på scenen “katt katt KATTEN”, “docka dää”, “måne måne” och så vidare.

Efter detta försökte vi få två uppspelta ungar att sova middag. Det gick sådär. Signe var alldeles vansinnig och skrek “leka Eddie” tills hon somnade av utmattning. Edvard själv vägrade helt sonika sömn. Sedan pysslade vi med lera och vattenfärger. Barnen leker så fint ihop att man blir alldeles tårögd. Och fint pyssel gjorde de också. Mer om det senare.

Share on Facebook

Pyssel och prål

I påsk ska jag ställa ut igen. Foton, kakor och smycken. Eller kakorna ska väl mer säljas och ätas än betraktas men ändå. Så nu är det bråda dagar i stugan. Redigering, inramning, bakning och pyssel. Vi äter åter vid soffbordet för att alla pärlor och prål har invaderat matbordet. Rätt gemytligt om jag får säga det själv.

Share on Facebook

Andra bullar

Av min vän Stina fick Edvard ett alldeles eget set med bakverk i födelsedagspresent. Och inte var det vilka kakor och bullar som helst utan sådana som Stina hade virkat. Jag vet inte hur det är med er men jag är så imponerad att jag blir alldeles darrig. Jag vill också kunna virka så här! Och de är ju alldeles ljuva och skira och fina dessutom. Hittills är det mest jag som lekt med dem om jag ska vara ärlig.

Share on Facebook

Paaaaaartyyyyyy-hattar

Vad vore en lördagkväll utan partyhatt på skallen? Nej, jag menar det! I förrgår frågade femåringen mig om vi inte skulle göra partyhattar och jag svarade snabbt ett “självklart”! Och efter middagen satte vi igång. Världens enklaste pyssel, instruerat av Vilja själv. Man rullar bara en strut av papper, sätter en tejpbit för att hålla ihop den, klipper av nertill till önskad längd  och dekorerar sedan hej vilt! Vi använde glitterpennor och tuschpennor. Sedan tejpar man fast ett snöre på insidan av struten och sätter den på huvudet! Och voilà, sedan är det bara att starta festen!

Share on Facebook

Min systers julklapp

I december tog min syster mod till sig och gjorde hål i öronen. Det var inte så farligt som hon trodde! Och för att fira det gjorde jag ett par örhängen till henne i julklapp. Och vilket motiv kan vara bättre än hennes superfina, übersöta, toksmarta och underbara döttrar? Nej, precis. Så det blev de som fick hänga där och dingla hela dagarna. Fiffigt va!

     

(Och så klart, tack till Helena för inspirationen!)

Share on Facebook

Kristyränglarna

På pysseljuntans julspecial gjorde jag kristyränglar. Fast inte sådana där traditionella med bokmärkesänglar utan i en egen tappning. Jag valde ut några coola kvinnor från historien och letade fram bilder på dem, skrev ut och använde i stället för bokmärken. Tänkte att det kan vara både fint och inspirerande. Följande personer fick äran att bli “änglar”:

Rosa Luxemburg, polsk socialist, verksam i Tyskland i början av 1900-talet. Läs mer HÄR

Alexandra Kollontaj, rysk feminist i början av 1900-talet som bland annat förespråkade förändringar i äktenskapet och kvinnans sexuella frigörelse. Läs mer HÄR

Mary Kingsley, brittisk upptäcktsresande i slutet av 1800-talet som bland annat studerade Västafrika. Läs mer HÄR

Fredrika Bremer, författare och kvinnorättskämpe, verksam i Sverige under 1800-talets första del. Skrev bland annat en roman som skapade så stor opinion i Sverige att riksdagen 1858 klubbade att ogifta kvinnor skulle kunna ansöka om att myndighetsförklaras. Läs mer HÄR

Marie Curie, forskare och vetenskapsman, verksam i Frankrike runt sekelskiftet 1800-1900. Hon blev den första kvinnan som fick nobelpris och några år senare den första person att få nobelpriset en andra gång. Läs mer HÄR

Att göra kristyrfigurer är väldigt enkelt. Jag blandade 2 äggvitor med en massa florsocker. Bara rör ner mer och mer tills det blir en ganska fast kräm som lämnar toppar när du drar ur skeden. Tillsätt lite pressad citron eller ättika och spritsa ut med sprits. Först en “platta”. Tryck ner ett snöre och lägg på en bild. Spritsa sedan en ram runt bilden. Gör detta på bakplåtspapper och låt torka helt innan du avlägsnar dem. Det kan ta ett tag. Jag fick försiktigt vända på mina efter ett dygn för att de inte var torra under. Du behöver förstås inte göra med historiska kvinnor om du inte vill utan vad som helst. Seriefigurer, superhjältar, fotbollsspelare eller varför inte familjen själva? Fint i granen, som bordsdekoration, på väggen eller i fönstret.

Share on Facebook

Att vika en tidningsgran

     På pysselträffen senast hade pappersexperten Emma snappat upp ett lite modernare granpyssel. Något tidskrävande men väldigt enkelt. Du tar ett magasin som har lite tjockare sidor. Dra av omslaget och pilla bort pärmen men resten ska fortfarande sitta ihop. Börja vika från första sidan och jobba dig genom tidningen. Det är lätt att fastna bland intressanta artiklar så se till att du har gott om tid=) När jag kom till extra bra grejer i tidningen rev jag helt sonika ur dessa sidor till min inspirationspärm.

Så. Ska se om jag kan förklara hur man gör. Gissningsvis får ni använda er av bilderna snarare än texten för att fatta.

Slå upp tidningen. Vik högersidan. Börja längst upp i högra hörnet och vik det mot mitten längs med pärmen.

Ta sedan den flik som blivit en “spets” på högersidan och gör likadant. Om du sedan vänder blad bör du ha en utstickande flik längst ner som du bara viker upp på baksidan av det vikta pappret.

Och så fortsätter du genom hela tidningen och voila så har du en gran. Extra fint blir det förstås med en stjärna på toppen. Den som jag har är också efter ett Emma-tips.

Share on Facebook

Pysseljunta; julspecial

I måndags hade vi träff med pysseljuntan här hemma. Med jultema, hurra! Så himla mysigt att vika, klippa, klistra och virka tillsammans med en kopp te bredvid sig. Dessutom hade vi världens bästa snacks till. Blåbärsparfait med chokladsås. Och chokladkola. Och knäck, bountybollar, rocky road, kokosgodisar och saffranskola. Gissa om julkänslan var på topp?! Det är verkligen kul att umgås med andra som gillar att pyssla och som tar pysslandet seriöst. Man kan inspirera och inspireras till max. Några närmare beskrivningar av pysslet kommer så småningom men lite inspirationsbilder kommer nu:

                    

Share on Facebook

Julpyntade tändsticksaskar

Jag älskar att pyssla men vill gärna ha snabbt resultat. Saker som är enkla att göra men blir fina och känns användbara är storfavoriter för mig. Som det här lilla julpysslet till exempel.

Du tar bara vanliga tändsticksaskar, mäter upp och klipper ut i något fint mönstrat papper. Klistrar pappret på asken och sätter på ett fint juligt klistermärke och vips har du en stämningshöjare bredvid ljusstaken. Jag gjorde ett gäng när jag ändå var i farten och nu ligger de i en söt glasskål i fönstret och blir dessutom ett extra pynt i sig själva. Hjälp, så fiffig jag är!

Share on Facebook

Inte bara blommor

Min kompis Josefin bokade in oss på en blomsterarrangemangskurs där vi skulle få göra lite jularrangemang med mossa och sådant. Just att pyssla med växter är en av mina svagare sidor så jag var så klart på. Kul. Tyvärr blev hon sjuk så jag fick gå ensam. Men som tur är hade hon bokat in tre kompisar till som jag aldrig träffat. Ett litet gulligt gäng som adopterade mig. Och blomaffären vi var i… åh, så mysig! “Bara blommor” heter den och ligger på Friisgatan i Malmö. Fast de säljer ju inte bara blommor förstås!

          

Frida som höll kursen var också väldigt trevlig och berättade att de försöker använda så mycket fairtrade, ekologiskt producerat och närodlat som det bara går. Allt från växter, loppiskrukor, sopsäckar, papperskassar och så vidare. Himla trevlig ambition tycker jag. Fler sådana företag! Att butiken dessutom var en riktig oas är ju ett stort plus. Massor av fina växter och arrangemang så klart men också lite inredningsprylar, loppisfynd och fina kuddar. Ett ställe som till och med jag kan våga mig tillbaka till och be om hjälp med att hitta nya krukväxter som kanske är något mer överlevnadsbenägna än mina begonior

     

Hur som helst gjorde vi varsin krans och hyacintboll. Det var kul att prova något nytt! Och så blev man alldeles full av julstämning och det faller ju jag för direkt.

Share on Facebook