Skördetryck och höstliga färger

I dag höll vi vår allra första workshop på Vindsvåningen. SÅ kul! Jag har inte skrivit så där galet mycket om Vindsvåningen och vad vi gör där men det kommer! Det är ju både ateljéer, skrivarlyor och butik. Ett av våra mål var att hålla minst två olika kurser under hösten och det ena blev Höstlovspyssel för barn 7-12 år och den var i dag! (Nästa blir en virkkväll i november där en får lära sig virka mormorsrutor) Vi hade 11 glada barn som fick trycka tygpåsar med textilfärger och olika grönsaker och frukter. Det blev hur coolt som helst! Dessutom vek vi pompoms (stora pappersbollar) i höstens färger och gjorde magneter med höstlöv i papper. Färg och frukt. Chokladbollar och glada barn. Papperspyssel och klipp och klistra. Bästa jobbet ever, typ!

                    

 

PS. Du kan följa vindsvåningen på instagram (där heter vi “vindsvaningen”) och gilla oss på Facebook (där heter vår sida “Vindsvåningen”). Då får du koll på allt spännande vi har för oss där uppe…

Share on Facebook

Svärmors julklapp

Jag har skrivit om min svärmor och hur mycket jag tycker om henne vid flera tidigare tillfällen. Nu tänkte jag berätta vad jag gjort till henne i julklapp! Nej, jag bara skojade. Vad jag gjorde till henne i julklapp förra året ska det bli. Det är ju lite tråkigt så här års tycker jag. En är väldigt kreativ och gör fina julklappar till folk och så kan en inte blogga om det förrän efteråt… Hur som helst, det går ju bra det också. Nu till exempel.

Sonia har fem barnbarn som är hennes stora lycka här i livet. Hon är den bästa farmor/mormor en kan tänka sig. Jag ville ge henne något som avspeglar detta och låter henne bära med sig barnbarnen till vardags. Inspirerad av bland andra Helena valde jag att göra berlocker, siluetter av alla barnen och göra ett armband av. Jag fotade barnen i profil. Ritade av det på papper, vidare över till svart krympplast och klippte ut deras ansikten. Gjorde hål, körde plasten i ugnen, satte på ringöglor och kopplade ihop det hela på en armlänk. (Skulle hon få fler barnbarn finns det plats att fylla på berlocker dessutom.) Himla tjusigt blev det om jag får säga det själv.

Share on Facebook

Kulturkväll coming up!

Nu är jag igång och pysslar igen. Knåpar smycken, ritar och redigerar bilder. Om drygt två veckor är det dags! Den årliga kulturkvällen i byn. Det är så idylliskt. Mysigt och precis som  en vore i Stars Hollow. Lokala konstnärer och hantverkare öppnar sina hem och lokaler för att visa sina alster. Handla, mingla, förkovra dig eller bara njut av stämningen. Den 2/11 kl 16-21. Be there!

Share on Facebook

Viljas egna målarbok

Världens bästa Vilja fyllde sex år för ett tag sedan. I helgen firade vi henne med glass och paket. Jag hade köpt lite olika målargrejer men framför allt gjort en sak. Hon brukar nämligen alltid vilja att jag ska rita saker åt henne som vi sedan kan fylla i tillsammans. Och eftersom hon är en av dem som uppskattar mina krumelurer så jag gjorde en alldeles egen målarbok till henne. Ritade för hand, skannade in, skrev ut på rejält papper och gjorde en spiralrygg. Riktigt snyggt om jag får säga det själv. Och hon blev glad och ville genast sätta igång förstås!

          

Share on Facebook

Farmors pärlor

Sist jag var hemma hos mamma och pappa fick jag med mig ett gammalt trasigt halsband som varit min farmors. Farmor dog när jag var 7 men jag minns henne väldigt tydligt. Jag är övertygad om att vi hade stått varandra väldigt nära om vi fått lära känna varandra som vuxna. Jag älskar hennes gamla klänningar och foton. Och smycken. Hon hade en mycket bra smak, farmor. Som det här halsbandet till exempel. Det gick inte direkt att laga då en massa pärlor saknas men jag valde att trä om det på rosa elastisk tråd. Och så lade jag till två pärlor som gör det hela lite asymmetriskt och spännande. Hur som helst känns det alldeles perfekt på handleden och är numer min nya smyckesfavorit. Hej då, mustasch-halsbandet. Du är nu tvåa.

     

Share on Facebook

När Stina fyllde år…

I går fyllde Stina år. Hon jobbade hemifrån och eftersom jag jobbade kväll passade jag på att bjuda över mig själv på lunchen. Trevligt va!? Jag bakade dock en chokladterrin och tog med mig. Hennes man hade planerat nudlar så där fick jag sätta ner foten. Jag gjorde (på födelsedagsbarnets begäran) en underbar sallad. Efter den åt vi terrin och glass. Och tårta. Fest! Jag gjorde också en liten berlock till henne i present. Henns dotter Signe i krympplast. Tyvärr hade min man snott med sig den bra pennan så det blev lite sådär. Men Stina tyckte om den och det är ju viktigast!

Share on Facebook

Tejpade värmeljus

Om det är något jag gillar extra mycket när det kommer till pyssel så är det riktigt enkla sådana. Men det måste ändå bli fint förstås (eller praktiskt eller roligt eller vad som nu är poängen med just ditt pyssel). Och det här är det perfekta pysslet så här års… Det börjar bli vår, solen skiner och man vill vara ute mycket. Men, samtidigt blir det snabbt ruggigt och kallt så fort solen går i moln. Man vill krypa upp i soffan, dricka varm choklad och tända ljus. Aha, då kommer vi till saken. De här värmeljusen är liksom lite extra passande med glada vår-färger samtidigt som de lyser upp ordentligt. Jag har fått inspirationen från Helena men hon verkar i sin tur ha sett detta lite här och där så vi är nog många som sitter och tejpar ute i stugorna. För det enda du behöver är papperstejp (washi-tape) och vanliga värmeljus. Voilà! Fina både tända och o-tända!

Share on Facebook

Post från mig

Jag skrev ju tidigare om Post till dig-projektet och vad jag fick av Humlan. Men så tänkte jag att jag skulle visa vad jag skickade till henne också. Det blev ett ägg/kyckling att hänga i riset eller taket eller fönstret eller så. Och ett par våriga örhängen som jag knåpat ihop. Och skulle mottagaren sakna öronhål så kan man ju hänga dem någon annanstans=)

Share on Facebook

Post till mig!

     

Fru Vallmo har ett projekt som heter “Post till dig” som innebär att man till olika utvalda tillfällen på året får anmäla sitt intresse, blir tilldelad en presentbytarkompis och skickar iväg en liten present. Och sedan får man ett paket på posten själv också. Snacka om bättre än gamla tiders tuggummikedjebrev. Nu till påsk hängde jag på projektet och skickade iväg ett paket till Humlan och fick själv små söta ägg till påskriset. Plus ett häfteom härskarteknikerna, alltid bra att påminna sig om att de finns och vilka strukturer vi lever med. Tack Humlan, hoppas du har haft en fin påsk!

Share on Facebook

Det första påskpysslet

Edvards allra första påskpyssel någonsin blev de här fina äggdekorationerna. Jamen visst är jag nördigt stolt över dem. Jag älskar att min unge har börjat pyssla, att han kan välja färger, hålla en pensel, doppa i vatten och måla på saker. Sådana här enkla frigolitägg till  exempel. Han målade med vattenfärg och när de torkat satte vi i hållare från Panduro i toppen. I den knöt jag ett litet sidenband. Så himla fint. Och den koncentrationen han visade när han jobbade. Sedan packade vi varsitt ägg i silkespapper och wellpapp och postade till mormor/morfar och farmor. Fint att få på posten.

 

Share on Facebook