Du får gärna komma nu!

Hej snön! Minns du hur fint vi hade det förra året? Du var så vacker och jag alldeles förälskad. Ville bara säga att jag är redo igen. Du får gärna komma nu!

Share on Facebook

Svärmors julklapp

Jag har skrivit om min svärmor och hur mycket jag tycker om henne vid flera tidigare tillfällen. Nu tänkte jag berätta vad jag gjort till henne i julklapp! Nej, jag bara skojade. Vad jag gjorde till henne i julklapp förra året ska det bli. Det är ju lite tråkigt så här års tycker jag. En är väldigt kreativ och gör fina julklappar till folk och så kan en inte blogga om det förrän efteråt… Hur som helst, det går ju bra det också. Nu till exempel.

Sonia har fem barnbarn som är hennes stora lycka här i livet. Hon är den bästa farmor/mormor en kan tänka sig. Jag ville ge henne något som avspeglar detta och låter henne bära med sig barnbarnen till vardags. Inspirerad av bland andra Helena valde jag att göra berlocker, siluetter av alla barnen och göra ett armband av. Jag fotade barnen i profil. Ritade av det på papper, vidare över till svart krympplast och klippte ut deras ansikten. Gjorde hål, körde plasten i ugnen, satte på ringöglor och kopplade ihop det hela på en armlänk. (Skulle hon få fler barnbarn finns det plats att fylla på berlocker dessutom.) Himla tjusigt blev det om jag får säga det själv.

Share on Facebook

Syrrans saffranssemlor

Jag har ju turen att ha både en bästis och en familj som är väldigt matintresserade. Det är härligt att ha så många omkring sig när en vill byta inspiration, få recept eller bolla idéer och ingredienser. Min storasyster brukar göra sådana här saffranssemlor och de är löjligt goda. Jag har faktiskt aldrig provat att göra dem själv men å andra sidan behövs det ju inte när en blir bjuden=) Dessa fick vi till efterrätt när vi hälsade på hos dem i helgen.

Receptet på bullarna hittar du HÄR. Det funkar utmärkt att använda till vanliga lussekatter också. När du väl har bullarna klara är det bara att skära av ett lock och tjocka på med gräddmosad mandelmassa och vispad grädde.

Share on Facebook

Världens godaste chokladfudge

Okej. Jag säger det rakt ut och på en gång! Om du bara ska göra en sorts julgodis i år är detta ditt recept. Alltså fy tusan vad de är goda. Och beroendeframkallande. Och underbara! Receptet kommer ursprungligen från bloggen Söta saker men jag har under de senaste åren kokat den här så många gånger att receptet är inristat i hjärnan. Så lova nu att du testar! Det är dags.

Chokladfudge (ganska många)
50 gram smör
3 dl socker
3 dl grädde
1 dl ljus sirap
100 gram mörk choklad (helst minst 70%)

Koka ihop allt utom chokladen i tjockbottnad kastrull på medelvärme. Hacka chokladen fint under tiden. Smeten är klar när den är c:a 122 grader eller klarar ett kulprov. Ta då av kastrullen från spisen, vänta tills smeten slutat bubbla och rör snabbt ner chokladen tills den smält. Var ganska snabb för strax börjar smeten stelna. Häll ut på bakplåtspapper och vänta till det svalnat. Skär i rutor och förvara (de få rutor som blir över efter provsmaket) i en tät burk. Fudgen blir inte seg som kola utan lite mer mjölig (på ett bra sätt) och smälter ljuvligt på tungan.

Share on Facebook

Det är dags!

Undertecknad på julafton för en herrans massa år sedan. Typ sex.

Vet ni vad? Jag tänker börja nu! I morse såg jag att den stora granen kommit fram på torget här i byn och det är ett tecken så säkert som något. Det är dags. Jag vill pyssla, baka och städa (eller ja, ändra det sista till “ha det städat”) och jag vill inte vänta längre. Dessutom kommer vi att åka hemifrån den 16/12 och om vi ska hinna med allt julmys här innan dess är det ju nästan knappt med tid. Så i kväll ska jag koka kola! Och bjuda på pepparkakor. Låt oss alla njuta nu!

Share on Facebook

Lite på kanelen

Jag är inte någon älskare av doftljus i allmänhet. Tycker de mest luktar parfym, för starkt eller sött. Men härom dagen köpte jag ett på lagerhouse (som inte på något vis sponsar detta inlägg) som är alldeles underbart! Jag har det tänt nästan hela tiden (det hjälper till exempel effektivt när man inte orkar byta kattsand) och när det inte är tänt går jag förbi och sniffar på det allt som oftast. Har bestämt mig för att köpa minst tre till eftersom det här knappast lär räcka till första advent. Jag tycker att lite kaneldoft är en lagom “tjuvstart” på julmyset. Det och alla julbilder jag plöjer på pinterest och lussekatterna vi vräker i oss på jobbet.

 

Bilden är lånad från lagerhouse.se

Share on Facebook

Min systers julklapp

I december tog min syster mod till sig och gjorde hål i öronen. Det var inte så farligt som hon trodde! Och för att fira det gjorde jag ett par örhängen till henne i julklapp. Och vilket motiv kan vara bättre än hennes superfina, übersöta, toksmarta och underbara döttrar? Nej, precis. Så det blev de som fick hänga där och dingla hela dagarna. Fiffigt va!

     

(Och så klart, tack till Helena för inspirationen!)

Share on Facebook

Jul, jul, strålande jul

Oj, vad trött man blir av att vara ledig. Trots att julen är mysig och slapp så är den samtidigt ganska intensiv. I dag har vi sovit ungefär hela dagen. Faktiskt allihop. Det har varit härliga dagar fulla av god mat, släkt och vänner. Precis som julen ska vara helt enkelt. E somnade från sina julklappar efter att ha öppnat en tredjedel så han fick fortsätta på juldag och annandag. Vi har också haft kafferep, både med E:s nya servis och hos vänner. Hos vännerna fick vi även sällskap av Pippi till E:s stora förtjusning. I morgon åker vi vidare mot Gotland och nya festligheter. Hoppas ni alla har fina dagar med nära och kära!

               

Share on Facebook

Mer jul

I helgen har vi firat jul hos min syster i Kalmar. Hela familjen inklusive barn och pojkvänner. Vad det är härligt med allt kaos som blir. Barn som springer, sjunger, busar, kittlas, gnäller, tjuvsmakar, väntar, suckar, längtar och kramas. Vi åt fin-lunch med en massa dessert och sedan gottebord och drinkar. Ja, det senare när barnen gått och lagt sig och vi spelade spel. Gottebordet var helt sjukt lyxigt med 12 sorters hemgjort godis. Paketen öppnades efter mycket tjat och hela rummet var ett virrvarr av papper, kläder, böcker och leksaker.

               

Det är så roligt att se E med sina kusiner. Han följer efter de större barnen, beundrar dem och snor deras saker. De skäller på honom när han gör saker han inte får men klappar och kramar honom oftast. Helgens stora hit för honom var nog att få låna storkusinens mini-gitarr. Han är helt besatt. Vilken tur att han ska få en alldeles egen ukulele av tomten i morgon…

Nu har vi julstädat och julbakat hos mina föräldrar. Och gjort en herrans massa glass till juldagen då släkten ska bjudas på middag. Jag och mannen har lite uppesittarkväll och har tänkt se ikapp julkalendern eftersom vi missat ett par dagar. Men vi får se hur länge vi orkar. Kanske blir det bara att ställa ut en gröt-tallrik till tomten och hoppa i säng. För I MORGON ÄR DET JULAFTON!!

Share on Facebook

Julstök och vintermys

      

Nu har hela familjen jullov! I går kväll packade vi en miljon inslagna paket i bilen och körde genom mörka skogar och den stjärnklara natten mot Småland och mina föräldrar. E lever rövare och håller hov. Han älskar verkligen att vara här. Jag också! I dag har jag kokat chokladkola och gjort nötbollar. Nu ska vi hem till vänner och julmysa. I morgon ska vi fira jul hos min syster i Kalmar. E tjuvstartade i morse med ett dopp i grytan. Det kan ni se på en av bilderna. På övriga bilder ser ni honom läsa alla sina böcker samtidigt, handla frukt och vara allmänt söt. De två sistnämnda har min vän Josefine fotat. Jag gillar dem skarpt.

Share on Facebook