Mat och vin

mat och vin i kombination

I urminnes tider har människor njutit av kombinationen mat och vin ihop. Det kan sägas att till och med Jesus och lärjungarna åt och drack vin under den sista måltiden. Tillfällena för att njuta av mat och vin kan vara många och behöver inte - absolut inte, bara vara den sista måltiden.

Kombinera mat och vin

Att kombinera rätt vin med rätt mat kan verkligen få både vin och mat att nå nya nivåer tillsammans. Det finns små trick och knep för att göra det och få en middag att flyga som man säger. Vågar du inte gå på den egna känslan eller erfarenheten så kan du börja med att kika in på Systembolagets hemsida där man faktiskt tipsar om upp till 400 rätter och vad som passar bra att dricka till dem.

Vi kan tipsa om en stor favorit och det är att dricka en Riesling, ett vitt vin från Tyskland till asiatisk mat, gärna med chili, nötter, koriander, lime i rätten. Vi lovar den middagen kommer lyfta från golvet. Mat med lite hetta passar utmärkt till en sval och härlig flaska Riesling som verkligen möter de asiatiska smakerna väl.

Använda vin i såsen

Det finns även en väl obevarard (ohemlig) hemlighet när det gäller att kombinera vinet med maten och det är att använda det vin du ska servera i såsen. Fungerar även utmärkt med vitt vin. På så sätt kommer du att knyta ihop vinet med maten då de kan mötas under middagen. Fungerar utmärkt.

Handla vin online

Marknaden för att handla vin online växer och det är idag enklare än någonsin att handla från till exempel Systembolagets beställningsortiment där du kan hitta lite roligare viner och mindre partier. I DN kan du läsa om vilka viner som deras experter har valt ut i beställningssortimentet som du inte får missa.

Använd din kompost - Bokashi

kompost

Använda komposten är det hetaste du kan göra just nu.  Bokashi är det mest populära bland odlare och medvetna människor just nu, det handlar om att fermentera sina rester i komposten och på så sätt direkt kunna använda dem ned i jorden. Ge tillbaka till jorden helt enkelt.kompost

Så fungerar bokashikompost

Bokashi är ett strö som innehåller aktiva mikroorganismer vilket startar en nedbrytning av resterna snabbare. Ströet innehåller även fermenterande ingredienser vilket gör att resterna syras och inte avger någon lukt eller attraherar djur.

Du kan alltså ha din bokashikompost inne i lägenheten eller i huset. När du fyllt ditt bokashikärl så kan du bara gå ut och gräva ned resterna i landet eller pallkragen och få fantastisk kompostjord att odla i.

Glöm inte heller att tappa ut vätskan ur din bokashihink när dina rester jäser i 2 veckor.  Vätskan är nämligen en fantastisk gödning till odling eller krukväxter. De älskar det. Tänk på att späda ut vätskan från bokashin med 1/100 då den är extremt kraftfull.

En inspirerande odlare som heter Sara Bäckmo har flera videor om hur du använder bokashikompost.

Gör jord av din kompost

När du låtit din fulla bokashi jäsa I 2 veckor kan du välja mellan att gräva ned resterna direkt i marken genom att gräva en grop i landet och gräva ned alltsammans.

Eller så kan du skapa en jordfabrik där du först lägger ned jord och sen häller ned din bokahsi och sen häller jord ovanpå. Snart kommer du ha fin kompostjord att använda. Tänk på att använda samma mängd jord som bokashi till din jordfabrik.

I år var det väldigt kallt och det dröjde innan vi kunde gräva ned bokashin i jorden utomhus. Då samlade vi den i dubbla svarta sopsäckar ute i väntan på nedgrävning. Något som fungerade utmärkt. Resterna är fermenterade och drar inte till sig råttor eller andra skadedjur som till exempel en oskyddad varmkompost kan göra.

Allt du behöver veta om en stekpanna i kolstål

stekpanna i restaurang

Att skastekpanna i restaurangffa en kolstålpanna kräver lite mer jobb i början av användandet men sen kommer du ha en stekpanna som bara blir bättre och bättre ju mer du använder den. I början är din stekpanna snyggt metallsilvrig men det kommer ganska snabbt bli ett minne blott. En kolstålpanna som är använd ordentligt är nämligen svart i ytan och det börjar den bli ganska snabbt när du börjar att använda den.

Köp en stekpanna med kvalité

Det är vanligt att man i restaurangkök använder sig av kolstålpannor och Niklas Wahllöf skriver i DN följande om medias uppburna relation av restaurangägare. “På senare tid har dock på knäståendet för alla med en kolstålpanna ovanför en gaslåga växlats upp ett par snäpp.” Men det finns en anledning till att man använder kolstålstekpanna i restaurangerna och det är för att det är en stekpanna med fantastisk stekyta och hög kvalité på hållbarhet.

Så sköter du en stekpanna i kolstål

Först och främst kommer färgen skifta på din stekpanna först kan det bli en aningen rödbrun ton då kolstålet oxiderar. Sedan kommer färgen bli helt svart och stekytan bli stabil. I början kan det vara lite svårare att steka i pannan då det gärna fastnar i den nya pannan, men spolar du pannan på en gång i varmt vatten när du stekt så kommer det som fastnat lösas upp snabbt.

Du kan då och då olja in din panna extra med rapsolja på stekytan. Det viktigaste med en kolstålpanna är att den aldrig får lämnas blöt eller med vatten i - då rostar den. Varje gång du spolar av och rengör din panna så använder du bara varmt vatten och inget diskmedel då diskmedel skadar ytan på din stekpanna. Sen torkar du av din panna på en gång med papper både på insida och utsida.

Vill du köpa kolstål stekpanna så jämför olika märken och läs mer om hur bland annat programmet Plus på SVT testar olika stekpannor.

Allt om knivar - tips

Vårda kniven

Vårda knivenMånga matkassar online erbjuder ofta att du kan få en “Kockkniv” när du beställer från dem. Som en bonus får du då kockniven, men hur bra är dessa kockknivar och är det ett försäljningstricks att kalla dem just “Kockkniv”? Förra året gjorde Aftonbladet ett stort test av de lyxigaste knivarna just nu ett riktigt vasst test om du frågar oss. Finns din kniv med här? Ja då är det antagligen en kniv med riktigt bra kvalité, annars finns en risk att kniven kanske inte riktigt håller måttet. Här är listan över de knivar som de provade:

 •  Chroma type 301 Porsche P40
 • Hammered Hakata santoku
 • Kai Shun Classic olivslipad
 • Mcusta Zanmai
 •  Satake Kuro santoku
 •  Mcusta Zanmai VG-10 Hocho
 • Zwilling Diplôme
 •  Miyabi Artisan
 • Chroma type 301 Porsche P18
 • Mcusta Zanmai Hybrid VG-10, gyuto
 • Satake Pro
 •  Kyocera kockkniv stor
 • Mcusta Zanmai Classic damaskus, gyuto
 •  Mac Mighty
 • Wüsthof Classic ikon
 • K Sabatier
 • OBH Nordica Oden
 • Tamagahane San
 • Global G-2
 • Global Ni Oriental
 • Yaxell Zen

Så vårdar du en kniv

Det är inte bara att vaska av kniven och lägga den där på ett blött diskställ för att torka. Eller ännu värre, att slänga in den i diskmaskinen efter du använt den. När du diskar din kniv i diskmaskinen så gör maskindiskmedlet söner eggen på din kniv och den blir taggig. Skärpan på bladet försämras alltså snabbt om du diskar kniven i diskmaskin.

Om du är en lycklig ägare av en kniv med kolstålsblad så vet du förhoppningsvis att din kniv inte är skyddad mot rost och direkt efter användning måste torkas av för att inte börja rosta. En kolstålskniv får aldrig lämnas fuktig. Men vilket hantverk en japansk kolstålskniv är! I DN kan du läsa om fyra stora matlagare och deras favoritknivar. Kockens främsta verktyg är kniven och den kan inte vara av halvkvalite´.

Vårda din kniv och diska och torka av med papper eller handduk direkt efter användning. Vill du verkligen behålla knivens skärpa ska du då och då slipa om den och det kan du till exempel göra med en japanska slipsten.