Längtar.


I dag är det grått, fuktigt och mörkt här i Skåne. Det här är den sida jag gillar sämst av att bo just här. Den vackra hösten övergår i slask, blåst och kyla och vintern tar omärkligt över och fortsätter likadant, möjligen med lite lägre temperatur. Och regnet. Och har jag nämnt blåsten? Just nu längtar jag efter riktiga vinterdagar. Äkta snö och kristallklara nätter. De här bilderna är tagna i mellandagarna förra året. Hoppas vi får en vit jul i år också!

Share on Facebook

En syrlig bit av himlen.

Om man har flyt har man kanske massa roliga och användbara saker kvar i frysen efter sommaren eller hösten. Vår frys är faktiskt ganska full av svamp och bär. Främst röda vinbär från vår lilla trädgård. Som jag sagt förut, det är aldrig fel säsong för glass. Glass är alltid rätt! Det här är ett recept till på glass som inte behöver maskin eller omrörning. Varför göra det svårt för sig när man kan göra det lätt? Den här glassen blir underbart len och syrlig.

Glass på röda vinbär
2 dl röda vinbär
1,5 dl florsocker
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Mixa vinbären väl och rör ut florsockret i dem (rör eventuellt även i vaniljsocker).
Häll på grädden och vispa blandningen tills grädden blir fast. Häll i plastburk med lock och frys i ca 5 timmar. Ta ut en stund före serveringen och låt tina.

Originalreceptet är från bloggen söta saker, där den görs med svarta vinbär.

Share on Facebook

Färgglada kakor.

Det här supergoda, enkla kakor som kan varieras i oändlighet, typ. Om man gör dem med färgglada chokladpastiller eller nonstop blir de dessutom väldigt trevliga att titta på medan man knaprar i sig. En färgklick i höstmörkret rent av.

Grundreceptet kommer från boken “Söta saker” som skrivits av Therésia som driver bloggen med samma namn. Receptet finns även där med någon liten skillnad. Så här gjorde jag:

Chocolate chip cookies, c:a 40 st
200 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
4 1/2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
6 1/2 dl havregryn
1 dl nonstop
1 dl hackad mörk choklad
1 dl hackade cashewnötter

Blanda smör, farinsocker och vaniljsocker. Vispa upp äggen lätt och blanda i dem. Blanda mjöl, salt och bikarbonat för sig och rör ner i smeten. Rör även ner havregryn och sist choklad och nötter. Rulla smeten till bollar, ställ ut dem glest på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda mitt i ugnen, 220 grader i c:a 8 min.

Share on Facebook

Kära SJ

Kära SJ, SL och övriga berörda (ni vet vilka ni är).

I all välmening skulle jag vilja berätta något för er. Det är inte hemligt på något vis så ni får gärna ta det vidare till era chefer och styrelser. Under delar av året upplever vi något som kallas för kyla. Här i Sverige påverkar den våra lövträd på så sätt att bladen faller av under en period som vi kallar för hösten. Lövens färd till marken styrs av vinden och det kan varken de själva eller vi människor påverka. Följdaktligen leder detta till att en del av löven även kommer hamna på spår och räls runt om i landet. Detta är olyckligt och kan medföra s.k. lövhalka, vilket i sin tur föranleder att tåg och pendeltåg måste köra saktare än vanligt och då kommer fram senare än vanligt. Det uppstår alltså det ni kallar förseningar. Ja, ett uttryck som ni förmodligen är väl bekanta med. Nu till det ni verkar ha missat. Detta upprepar sig varje år. Jag tar det igen för att ni verkligen ska hänga med. Detta kommer att hända igen. Och igen. Och IGEN.

Nu när ni vet det kanske ni kan sluta känna er så förvånade nästa gång det sker och snabbt sätta era tekniker på att uppfinna någon fiffig pryl som kan fixa detta. Kanske något som sitter fram på tågen och rensar spåren efter hand. Ja, det finns de som är bättre lämpade än jag för att klura ut detaljerna. Men, när ni ändå är på det kanske ni vill veta att samma sak gäller för snön. Ja, inte det där med överallt och varje år men förr eller senare kommer den tillbaka och ställer till problem. Så se om ni kan fixa det på en gång. När ni ändå håller på liksom. Det finns en massa annat jag vill ta med er också, lite om serviceutbildning, problem med avregleringar och sånt. Men vi sparar det till en annan gång så det inte blir för mycket för er på en gång.

Lycka till och ha det fint så länge.

Hälsningar,
Nina

 

Share on Facebook

NU!

De här två finingarna ska jag hänga med nu ett tag.

NU börjar äntligen sötebrödsdagarna! De senaste två månaderna har varit riktigt jäkla skitjobbiga, rent ut sagt. Mannen har jobbat som en galning eftersom oktober och november tydligen är högsäsong för föreläsande. Jag och bebisen har varit ensamma mycket och kämpat mot hösten. Men, as of today, har vi jullov. Japp, alla tre ska hänga i över en månad och bara mysa. Julpynta, fixa och dona. Och sova, slappa och sunka ska vi också hinna med. Jag erkänner att jag har längtat som en tok!

Share on Facebook

I väntan på bättre tider.

Det var väldigt länge sedan jag var rejält förkyld. Har inte riktigt tänkt på det förrän jag vaknade i morse, med halsont, snuva, gröt i huvudet och utan ork och aptit. Då insåg jag plötsligt hur bra jag haft det. Fy fy fy. Nu hankar jag mig fram med te, honung och citron i väntan på bättre tider.

Share on Facebook

Pärlans konfektyr.

Jag befann mig i Stockholm strax före min födelsedag och bästisBellan tog mig med till Pärlans konfektyr som en tidig present. Jag fick välja ett helt jättegäng med mjuka, lena, lagom söta och beroendeframkallande kolor. Jag älskar choklad och praliner men det är uppfriskande med alternativ ibland. Att de som jobbar där är piffiga, chica och som hämtade ur en dröm från trettiotalet gör ju bara saken ack, så mycket trevligare. Favoriten bland fin-kolorna var den med havssalt. Kola och salt är en av mina älsklingskombinationer, alltid.

Share on Facebook

Jag blundar och önskar…

…jag var här idag. På en solig strand, i värme. Med en massa ljus, svalkande vågor och god frukt. Och i trevligt sällskap naturligtvis.

Share on Facebook

Passande spam.

När man bloggar får man ibland kommentarer på det man skriver. Oftast är det kul och gör en glad. Ibland får man s.k. spam, alltså kommentarer som inte egentligen är skrivna till just dig utan vill att du ska klicka på en länk eller se reklam för något. Det är sådant man oftast raderar omedelbart. Men idag kan jag inte låta bli att dela med mig. För faktum är att jag skrattade en lång stund åt den här “kommentaren” till mitt inlägg om hur man kokar “burk-kola” som nog måste anses vara väldigt onyttigt (om än gott som tusan). Avsändaren var dessutom “Weight loss ideas” vilket jag tyckte var himla passande… Här kommer deras syn på burkkola…

“Great article. I’ve enjoyed this contribution. Its nice to see every questions answered in a blog post like this. I will add this post on my blog and link to it. Thanks for a clear informative post, I’ve learned a lot.”
Share on Facebook

Spontan-hotell.

I natt spontan-bor vi på hotell (nej, det är inget vi brukar göra). Vi har väldigt fullt upp just nu och mannen är inne på upploppet av årets mest intensiva jobb-period. Vi har båda jobbat inne i Malmö idag efter en natt med alldeles för lite sömn. När vi hämtat bebisen hos barnvakten kände vi oss bara alldeles fallfärdiga av trötthet alla tre. Efter någon minut av “du får köra” “nej, jag orkar inte, du kör” “Nej du!” bestämde vi oss således för att helt sonika ta in på hotell i stället. Nu har bebisen somnat, vi dricker te, äter vindruvor och ser på film. Att bo på hotell känns helt rätt i kväll.

 

Share on Facebook