Hallon- och chokladtryffel.

De här tryfflarna gjorde bästisBellan till vår kompisjul. Receptet är från Leila Lindholm. Bella gjorde dock en helt vegansk variant med mjölkfritt smör. Det funkade hur bra som helst. Här kommer dock originalreceptet.

Hallon- och chokladtryffel
1 dl hallonpuré (150 g färska eller frysta och tinade hallon)
2 msk flytande honung
0.5 st färsk vaniljstång
230 g Valrhona Manjari choklad 64% (alt. 70% mörk kvalitetschoklad)
60 g smör, mjukt
1 msk Marsalavin, portvin eller hallonlikör (valfritt)
1 dl kakao av god kvalitet

Mixa hallonen med en stavmixer till en puré och sila bort kärnorna. Finhacka chokladen, smält den i ett vattenbad och rör om.

Sjud försiktigt upp hallonpuré, fröna från urskrapad vaniljstång och honung i en kastrull. Ta bort vaniljstången och häll den uppvärmda hallonpurén över chokladen och vispa slätt. Tillsätt det mjuka smöret i små klickar och ev. vin/likör och vispa igen, om den spricker; fortsätt att vispa tills tryffeln går ihop. Häll upp tryffelsmeten i en låg form och låt stelna i rumstemperatur.

Forma till kulor och rulla i kakao.

Share on Facebook

I smell snow…

I dag börjar julen på riktigt för mig. Det mesta är avklarat och snart åker vi norrut för att fira med familj och vänner. In i det sista var det tveksamt om vi verkligen skulle komma iväg i år då det varit ovanligt svårt att hitta kattvakt och omöjligt att ta med dem. Jag vägrade gå ur sängen i morse för jag var så himla trött. Ungefär 2 timmar efter att väckarklockan för första gången gjort sig hört hörde jag dock julmusik och bebisskratt från vardagsrummet och kände att det var dags. Granen var tänd, gröten stod på bordet och bebisen blev förtjust att se mig. Jag tittar ut genom fönstret och… DET SNÖADE! Det ligger till och med pyttelite snö kvar över vårt oklippta gräs. Jag erkänner, jag blir barnsligt lycklig över snö. Så nu känns det riktigt bra i maggropen.

Share on Facebook

Snickerskakor.


Ja, okej, jag vet. För er som inte älskar saffran i tid och otid lika inbitet som jag har bloggen kanske känts lite tråkig på sistone. Jag kan inte lova att det inte kommer fler saker med saffran men jag kan lova att det kommer annat också=)

De här kakorna ser kanske inte mycket ut för världen men håll i hatten så goda de är! (Och inte minsta lilla saffran i heller) Sedan jag var liten har detta varit ett stående bidrag till julens gottebord. Vill man smälter man choklad och brer över innan man skär dem. Men utan den bli de både veganska, glutenfria och laktosfria. Det ni!

Snickerskakor (Jordnötskakor)
1 liter cornflakes
1 burk jordnötssmör
1 dl socker
2 dl sirap
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker

Smält jordnötssmöret i vattenbad. Rör ihop allt i en bunke. Bred ut på bakplåtspapper. Skär i rutor, förvara svalt. OBS! Jag tycker de här är helt underbara att ha i frysen och knapra på när de är frysta. Då håller de ju så klart länge dessutom!

Share on Facebook

Saffransmandlar.

I någon av alla dessa jultidningar jag läser så här års såg jag ett recept på saffransmandlar som jag tänkte “det här MÅSTE jag testa”. Ungefär samtidigt hade bästisBellan hittat ett recept på saffransmandlar någonstans på nätet och bestämt sig för att göra sådana till helgens julfirande. Toppen. Det var väldigt goda och tydligen var de också enkla att göra. Receptet kommer från Tareq Taylor från början.

Saffransmandlar
3 dl socker
0,5 dl vatten
0,5 gram saffran
1 liter skållad, skalad mandel (motsvarar knappt 650 gram)

Koka ihop vatten, socker och saffran. När sockret har löst upp sig häller man i mandlarna och blandar ordentligt. Låt kastrullen stå kvar på plattan tills sockret stelnat och fördelats så jämnt som möjligt över mandlarna. Häll upp mandlarna på bakplåtspapper på en bricka. Fördela dem över pappret. När de svalnat bryter man isär de som eventuellt har fastnat i varandra. Förvaras i lufttät burk.

Share on Facebook

Tomteverkstad.

Nu är vi inne på slutspurten när det gäller julklapparna. Jag har suttit ett antal timmar och knepat och knåpat ihop presenter på sistone. Det exakta resultatet kan jag ju inte visa här ännu men på bilden ser ni ungefär hur det kan se ut. Fast örhängena med skorna blev jag så förtjust i att jag nog kommer behålla själv=)

Share on Facebook

Late night pyssel.

Share on Facebook

Årets första jul, check.

I helgen har vi firat jul med vännerna. Stämningen var på topp i stugan och det enda som saknades var snö. Dock kom den allra första snön idag (blandad med lite regn förvisso, men hey, vi har inte råd att vara knussliga här nere) och föll i ungefär 20 minuter. Wohoo!

Vi har umgåtts, spelat spel, ätit mat, öppnat julklappar och lekt lekar. I dag brunchade vi på resterna och promenerade sedan omkring i byn. Här kommer några glimtar från en mycket fin första jul 2011.

Julskumpa och saffransmandlar.

Frukt och juleskum.

Lillkillen och granen.

Gottebordet. Sjukt lyxigt sådant.




Share on Facebook

Saffransknäck.

Mitt i julfirandet tittar jag in för att dela med mig av receptet på det vi just nu sitter och smaskar på medan vi spelar spel och sjunger julvisor. Jag har sagt det förut men det tål att sägas igen: Saffran is the shit. Framför allt i jultider. I går kokade jag knäck med saffran och det är en hit. Precis som det mesta med saffran.

Saffransknäck
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap
1 dl hackad mandel
0,5 gram saffran

Blanda socker, sirap, saffran och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Mortla gärna saffran med lite socker innan du blandar i den) Koka upp, rör om lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ställ upp knäckformar på en plåt eller bricka. Skvätt gärna lite vatten på plåten innan så står formarna bättre när du häller.

När massan är ungefär 124 grader är det dags att stänga av värmen och blanda i mandeln. Sedan brukar jag hälla lite i taget i en litermått med pip och fylla formarna därifrån. Det är lättare att hälla då och det som är kvar i kastrullen håller sig varmt under tiden. Låt stelna i rumstemperatur eller kylskåp. Förvara i lufttät burk i kyl eller svalt skafferi.

Share on Facebook

Välkommen, Mosse!

I veckor har vi väntat, längtat och hoppat högt varje gång telefonen ringt. Och igår kom han äntligen. Lilla kusinen. En liten plutt som ska heta Mosse och är himla välkommen till världen. Runt nyår ska vi få peta på honom och det ser vi väldigt mycket fram emot!

Share on Facebook

Dan före dopparedan.

Japp, du läste rätt. Idag är det dan före dopparedan. Helgen innan julafton brukar vi och de bästa vännerna fira kompisjul, torpjul, förjul eller vad man nu vill kalla det. Tidigare har vi alltid varit i vårt fina röda lilla torp i den småländska skogen och idyllat oss utan dess like. I år kommer vi av olika anledningar inte ta oss hela vägen dit utan stanna i vårt julpyntade lilla hemma-hus. Det känns jättestort för en julälskare som jag att få fira jul här för första gången. Jag har kokat knäck och städat gästrummen. Ljuskronan är klädd i julskrud (murgröna) och i morgon droppar vännerna in för grötfrukost. Och på den vägen är det. Låt julen börja!

Share on Facebook