Gör dina egna krutonger i stället.

Goda krutonger kan rädda vilken halvtrist grönsallad som helst. Allra godast blir det förstås om du gör dem själv. Tag några skivor ljust surdegsbröd, helst minst en dag gammalt. Skär av kanterna och skär i stora tärningar. Tag en STOR klick smör och smält i stekpanna. När smöret är nötbrunt lägger du i brödet och rör runt. Låt det steka tills det är gyllenbrunt. Salta. Låt dem rinna av på hushållspapper. Strö krutongerna över en god sallad eller varför inte i soppa?

Share on Facebook

Så väl det gick ändå.

I går bestämde vi oss äntligen för att göra slag i saken och sätta upp två stringhyllor som det pratats länge om. Vi mätte, vattenpassade och borrade. Det är svårt att sätta något rakt här eftersom “rakt” är ett relativt begrepp. Ska man sätta det rakt i förhållande till golvet, taket, fönstret eller enligt gravitationen? Ja, det slutar alltid med att vi sätter saker där det känns rakast helt enkelt. Nåväl. Första hyllan kom upp i rasande tempo. Och sedan skulle en till upp, precis bredvid, ni vet så där så de delar mittgavel. Mannen borrade ett hål och började med andra. Pang, sade det (egentligen blev det bara tyst men det kändes som ett pang) och allt blev svart. Mannen hade borrat in i en elledning och jordfelsbrytaren slagit av strömmen. Åh, tack-och-lov för jordfelsbrytare, säger jag bara. och så skönt att veta att det fungerar!! Usch, jag blev helt skakig. Och ja, när man ser bilden kan man tänka att vi borde ha anat att det eventuellt skulle finnas en ledning till lampknappen där. MEN, vid alla andra lampknappar är ledningarna dragna nerifrån och upp så vi hade faktiskt inte en tanke på det.

Hur som helst, den andra hyllan kom inte upp. Hur vi än gjorde blev det fel. Hade vi flyttat allt i sidled hade det ju blivit asymmetriskt och dessutom sitter den första hyllan så bra. Mannen irriterade sig en hel del på det men jag var bara glad att jordfelsbrytaren funkat och tyckte det var en mindre detalj. Nåväl, hålen är igenspacklade och vi ska måla idag. Dessutom fick jag värsta bra idén till pyssel av det här och satt uppe större delen av natten och fixade. Så jag tror det kommer bli bra alltihop. Så snart den här väggen är fixad och pysslet klart ska ni få se!

Share on Facebook

Ett politiskt lustmord.

Det är tråkigt att socialdemokratin gräver sin egen grav på det här sättet. Det gör mig rädd när media kan avsätta våra politiker. Det är sorgligt att se att de rötägg som förstörde inifrån SSU på 90-talet nu fortsätter förstöra. Att det är viktigare för vissa att framhäva sig själva än att ena ett parti och bedriva politik. Nej, jag är inte medlem i något parti. Men jag har varit och jag vet vad jag tycker att Sverige behöver. Och det är inte politiker som använder scenen som sin egen sandlåda. Det är heller inte en regering som inte vågar öppna munnen och på så sätt glider igenom det mesta. Det är heller inte politiker som vår utrikesminister som är så arrogant att ingen vågar ifrågasätta hans skumraskaffärer eller hans tystnad.

Jag jublade inte när Håkan blev vald. Jag känner honom sedan barnsben och var tveksam till om han skulle stå pall. Men jag tyckte att han började starkt. Han fick in en bra och tydlig riktning. Men då blev han ett hot. Både mot media och myglarna inom partiet. Myglande och läckande inifrån partiet utan att våga visa sig verkade de. Det tog dem inte ens ett år att få bort honom. Hatten av för det. Jag är övertygad om att champagnekorkarna flyger i många hem just nu.

Håkan avgick inte för att han gjort något fel. Han avgick inte för att han gjort sig omöjlig utan för att han gjorts omöjlig. Han valde att gå åt sidan för att ge sitt parti en chans att enas och stärkas. Om man väljer att vara aktiv i ett politiskt parti är det naturligtvis en beundransvärd hållning. Och det är mer än vad man kan säga att de så kallade socialdemokrater som inifrån tvingat bort honom har. De som inte ville ha honom från början, inte kunde acceptera den demokratiskt valde ledaren, de som sålde sin partisjäl och högg inte bara Håkan Juholt i ryggen utan är också de som jag kommer hålla personligt avsvariga för socialdemokratins fall framöver. Listan kan göras lång men här kommer några. Tomas Östros, Sven-Erik Österberg, Lars Stjernkvist, Åke Svensson, Stefan Stern och Ylva Johansson, ni borde skämmas!

Share on Facebook

Banoffee trifle med körsbär.

Bara för att det är lördag tänker jag dela med mig av ännu en storslagen efterrätt (haha, som om inte varje dag är värd en sådan). Men ärligt, är du sugen på något gott till i kväll rekommenderar jag att du slänger i en burk kondenserad mjölk i kastrullen och kokar lite burkkola på en gång. Det är alltid bra att ha hemma och då är det hur enkelt som helst att fixa resten precis innan servering.

Jag älskar banoffeepaj men ibland orkar man varken göra eller äta en hel paj och då tänkte jag om lite och skapade en trifle i stället. Andra gången jag gjorde den (ja, jag gjorde den två kvällar i rad) blandade jag i frysta, tinade körsbär också och det blev väldigt bra. Du gör den i någon slags portionsskålar och ökar bara receptet efter antal gäster. Eller om du för säkerhets skull gör två till dig själv på en gång…

Banoffee trifle med körsbär (per portion)
1 digestivekex
1/3 banan
6-7 körsbär (frysta urkärnade går bra) om man vill annars funkar det utan.
1 rågad matsked burkkola
2 msk kanelgrädde

Smula kexet i botten, skiva över banan. Lägg på körsbären om du vill ha sådana i. Jag tyckte det vägde upp sötman jättebra. Häll över minst en matsked burkkola. Vispa grädden med rejält mycket kanel i. Toppa med två matskedar grädde. Ät på en gång!

Share on Facebook

Savoywraps

Jag gillar verkligen en välplanerad kosthållning. Alltså med matsedel, storhandling och så vidare. Tyvärr är vi inga stjärnor på att få till det. Men den här veckan tycker jag att vi lyckats ganska bra. Exempelvis har vi tänkt till lite extra för att motverka att vissa saker alltid slängs efter ett par dagar. Som det här med att vi åt quesadillas smokey beans i förrgår. Då köpte vi ett paket med åtta tortillabröd men använde bara fyra. Vanligtvis hade de resterande fyra åkt i soporna när de legat och möglat bortglömda i ett hörn några dagar. Men den här gången hade vi planerat så att de kom till användning redan dagen efter. Nej, det är ingen avancerad vetenskap men jag blir ändå nöjd när vi orkar tänka ett extra varv med planeringen. Så.

I går lagade vi grönkålswraps här hemma. Dock var grönkålen slut i affären så det blev savoykål i stället. Det gick himla bra det med. I dag åt vi resterna av röran tillsammans med kyckling och parmesan. Det blev också toppen. Receptet kommer från hemköps säsongshäfte. Där fanns typ hur mycket bra recept som helst. Över förväntan helt klart.

Savoykålswraps (2 personer)
4 tortillabröd
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
250 gram vitkål
250 gram savoykål
1/2 röd chili
1 tomat
2 msk crème fraiche
spiskummin
1 dl riven ost
1/2 citron, saft och finrivet skal
olivolja

Skär lök och vitlök i tunna klyftor. Finhacka tomat och chili. Strimla kålen. Värm olivolja i wok eller stekpanna och fräs allt i ungefär 5 minuter under omrörning. Strö på spiskummin, salta och peppra. Tillsätt crème fraiche och fräs i några minuter. Ta av från plattan och vänd i hälften av osten.

Lägg ut tortillabröd och placera fyllningen i mitten. Rulla ihop. Lägg wrapsen med skarven nedåt i en panna med olivolja. Stek ett par minuter, vänd. Strö över ost och stek ett par minuter. Jag tyckte det var gott att smyga ner lite riven parmesan i mina wraps men det tycker jag om nästan allt så jag vet inte om det är en måttstock att gå efter.

Share on Facebook

Utanför mitt fönster.

Så här ser det ut utanför mitt fönster just nu.

Utanför mitt fönster virvlar snöflingorna. I dag har de varit så stora att det har sett ut som en mini-hög med snö landat på jackärmen när man fått en på sig. Jag har nog aldrig tidigare sett så stora flingor. Bebisen var också mäkta imponerad. Jag sitter inne och beundrar snön på avstånd nu. Det känns alldeles lagom just i kväll. Jag har fortfarande ont i halsen och kurerar mig med honungsvatten och citron. Mannen är hemma igen, bebisen vägrar somna och allt är som det ska i stugan igen.

Share on Facebook

Quesadillas smokey beans.

I går var mannen bortrest på jobb och bästisBellan sov över hos mig och bebisen. När mannen ringde för att säga god natt runt midnatt sade han: “Vad har ni gjort i kväll då? Lagat mat?” Han sade det verkligen utan undertoner men jag tänkte efter ordentligt för att komma på vad vi tillbringat timmarna med sedan bebisen somnat. Jag fick ju erkänna att vi faktiskt lagat mat, och efterrätt men… vi hade minsann också pratat och bläddrat i kokböcker. Ja, ja, vi konstaterade igår att det är tur att vi båda gillar mat i alla fall. Annars hade vi nog inte haft så kul ihop.

Vi lagade quesadillas med rökig bönröra och åt dem med riven vitkål och en fantastisk korianderspäckad guacamole (varken hennes pojkvän eller min man gillar koriander så vi passar på när de är utom synhåll). Vi tyckte det var väldigt gott och en bebisanpassad version av röran gick hem hos lillkillen. Receptet vi utgick från hittade jag här.

Quesadillas smokey beans
1 gul lök
1 burk kidneybönor
2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche
0,75 dl riven ost
5 droppar liquid smoke
4 tortillabröd
örtsalt
rapsolja till stekning

Hacka lök och vitlök. Fräs dem i rapsolja tills de mjuknat och börjar få färg. Skölj kidneybönorna och mosa dem lätt. Blanda i bönor, tomatpuré, crème fraiche, ost och liquid smoke i stekpannan. Låt allt bli varmt. Smaka av med örtsalt. Lägg upp tortillabröden och fördela röran på bröden, (på ena halvan av varje bröd) och vik dem sedan på mitten. Stek dem i rapsolja i en ren stekpanna, ungefär 2 minuter på varje sida.

Share on Facebook

Snickersknyten, and I’m proud!

Snickersknytena precis innan ihopnypningen.

Okej. Jag har verkligen uppfunnit något helt sjukt här. Alltså helt galet och galet gott. Snickersknyten, and I’m proud. Ja, man måste gilla sött och man måste gilla extra allt. Gör man det är man hemma!

Snickersknyten
Smördegsplattor (1st/pers)
hackade marshmallows
dumlekolor, delade på mitten
burkkola (se hur du kokar den här, fast koka en timme extra så blir den tjockare)
chokladknappar
jordnötter

ägg till pensling

Lägg ut smördegsplattor på bakplåtspapper. Låt dem tina och kavla sedan lätt. Degen får inte bli för tunn. Fördela sedan marshmallows, dumle, chokladknappar och jordnötter i mitten på plattorna. Klicka på en rågad matsked burkkola. Vik ihop knytena och se till att du nyper ihop kanterna ordentligt. Annars läcker de lätt. Pensla med något uppvispat ägg. Grädda i ugn på 225 grader tills knytena fått färg. Ungefär 10 minuter.

Ingredienserna går så klart att variera. Orkar man till exempel inte koka en burkkola kan man ta fler dumle eller annan kolasås. Det blir ganska sött så vill man kan man ju utesluta marshmallows (då blir det ju dessutom vegetariskt).

EDIT: Flera har frågat hur de ser ut färdiga och hur man sätter ihop dem. Så, de ser i ärlighetens namn inte så märkvärdiga ut klara. Som en liten brödbulle eller ett litet…knyte. När man ska sätta ihop knytet viker man in alla fyra hörnen i mitten och nyper ihop dem på toppen. Därefter fortsätter man nypa ihop dem längs öppningarna. Sedan slätar man över degen lite så det verkligen håller tätt. Och just det, glömde också skriva att jag hade lite flingsalt på toppen när jag penslat dem.

Share on Facebook

Rå inspiration!

Rå chokladmousse.

I kväll var jag och bästisBellan på ett av mina favoritställen, Raw Food House i Malmö. Den här gången var vi där på kurs, en introduktion och inspiration till raw food. Det var väldigt spännande. Vi fick en liten föreläsning om raw food, matdemonstrationer och provsmakning. Bland annat fick vi testa vetegräs-shots, chiagröt, squashspaghetti med tomatsås, nygjord mandelmjölk och chokladmousse på avocado. Tomatsåsen var helt klart det godaste. Jag tror inte det kommer leda till en totalomvändning i köket här men det är alltid kul med nya idéer och infallsvinklar. Och i det råa köket finns mycket att hämta!

Share on Facebook

Broccolimos, färgglatt och gott!

I dag är det synd om mig för jag har galet ont i halsen och är hyfsat ynklig. Men det är nog rätt många som känner igen sig, så här i förkylningstider. Då passar det bra att laga sådan här mat. Färgglad och full av nyttiga fibrer och antioxidanter. Receptet kommer från Ola Lauritzson. Vi åt ugnsbakad lax och citronsås till.

Broccolimos (4 port)
2 stora broccolibuketter
3 dl frysta ärtor
2 msk smör
lite salt

Koka broccolin mjuk, häll i ärtorna i slutet av koktiden och häll av vattnet. Mixa tillsammans med lite smör och en gnutta salt.

Share on Facebook