Kladdkaka med körsbär.

Kladdkaka är ju en klassiker som aldrig går ur tiden. Hoppas jag. Jag glömmer ofta hur gott det faktiskt är mellan varven. Dessutom kan man ju experimentera och variera kladdkakan i all oändlighet vilket jag gillar skarpt! I helgen bakade jag en med körsbär i. Halleluja så gott det var. Den här kakan är alltid väldigt god men med körsbär i höjde den sig ytterligare en nivå. Jag använde frysta bär som jag tinade innan jag blandade i dem. Det funkar säkert med färska också om man är sådan.

Kladdkaka med körsbär
125 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 dl grovt hackade körsbär

Smält smör i en rymlig kastrull. Rör ner sockret och sedan äggen. Rör snabbt så äggen inte koagulerar. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och häll sedan i det i kastrullen. Häll i en smord och mjölad form (helst en med avtagbara kanter). Strö körsbären över smeten och ställ in i ugn. Grädda i 150 grader c:a 35 minuter. Servera med kanelgrädde eller glass.

Share on Facebook

Dagens tips!

Den här supersnyggingen ska jag in till Malmö och lyssna på i kväll. Om någon i Malmötrakten läser detta och händelsevis inte har några planer för kvällen kan jag varmt rekommendera att den gör detsamma. Jag är visserligen partisk (råkar vara gift med snyggingen) men allt jag säger i ämnet är ändå sant och han är en fantastisk föreläsare.

Temat för kvällen är “Klimat och utveckling” och är spännande som attan. Han pratar om världens utveckling och visar statistik på ett roligare och mer intressant sätt än man kan tro möjligt. Det är i kommendanthuset på Malmö muséer kl 18.00 och är dessutom gratis. Som bonus finns även jag och bebisen på plats. Sväng förbi vettja!

Share on Facebook

Gyllengul linssoppa med saffran

I förrgår svängde vi ihop den här fantastiska soppan lite från höften. Till den åt vi morötter och finn crisps (beroendeframkallande helt klart). Receptet är till 2 personer men går så klart att dubbla.

Linssoppa med saffran
1 lök
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök
1 liter buljong
1,5 dl röda linser
1/2 paket saffran
1 dl vitt vin
färsk bladpersilja

Finhacka lök, vitlök och purjo. Fräs i olja tillsammans med saffran och lite peppar. Häll på vin och tillsätt linser. Puttra några minuter och häll på buljongen. Vill du kan du späda med mer vatten efter hand (eller vin förstås om du gillar det bättre). Låt koka tills linserna känns klara (typ 10-15 minuter). Häll i persiljan på slutet. Vill du kan du mixa soppan slät men den var jättegod med lite struktur i också. Hur enkelt som helst. Och ja, gott som attan också! Och nej, saffran är inte en julkrydda, det är en året runt krydda. Punkt.

Share on Facebook

Livskvalitet

I morse åkte vi in till Malmö för babysim. Det är så mysigt. Alla tre badar, plaskar, sjunger och dyker. Bebisen är glad, sprallig och alldeles hal. Efter det åkte vi till kafé och åt lunch tillsammans. Satt kvar där och fortsatte med årets första semla (ingen av oss är särskilt förtjust i semlor men idag ska man ju bara), te och en vän som tittade förbi en sväng. Vi åkte runt på stan och uträttade ärenden, undersökte ettårspresenter och körde hemåt med en sovande bebis i bilen.

Det är sådan ynnest att ha möjlighet till dagar som denna. Att vi alla tre kan hänga mycket i vardagen. Den blir så mycket bättre då och jag ska försöka komma ihåg att njuta av varenda minut!

Share on Facebook

Tomat- och basilikasnittar.

Det här är mina absoluta favoriter bland snittar och snacks. Receptet kommer från mamma och var hon hittat det för sådär 10 år sedan förtäljer tyvärr inte historien. Det jag dock har lärt mig av historien är det nästan alltid är dessa som tar slut först på festen, att jag hittills aldrig träffat någon som inte tycker om dem samt att man alltid äter fler än man tror.

mammas tomat- och basilikasnittar
Frysta smördegsplattor
coctailtomater
crème fraiche
cream cheese
olivolja
färsk basilika
flingsalt
svartpeppar

Okej, nu är ju detta ett mamma-recept vilket innebär att det inte finns exakta måttangivelser men det är ändå väldigt lätt att få det här rätt så testa!

Lägg ut smördegsplattorna på bakplåtspapper på plåt. Låt dem tina något. Räkna en platta till två personer om det finns mycket annat att äta. Kavla lite. Skär dem i små bitar, spelar ingen roll hur stora eller små men det ska ju få plats lite på dem. Blanda crème fraiche och cream cheese i en liten skål. Ta ungefär hälften av varje. Smaksätt med lite örtsalt och peppar. Klicka ut lite av röran på varje smördegsbit. Tänk att man ska ha lite mindre röra på än vad man tror. Skär tomaterna i skivor och fördela ovanpå. Finhacka rejält med basilika och lägg på tomaterna. Strö flingsalt och svartpeppar över. Allra sist droppar man lite olivolja över och sedan direkt in i ugnen. Grädda på 225 grader i ungefär 10 minuter. de ska ha rest sig och fått lite färg. Funkar både varma och kalla!

Share on Facebook

Lite på låtsas cheesecake.

Nu har jag precis vaknat efter en välbehövlig eftermiddagslur på två timmar. Eftersom bebisen inte sov typ alls i natt behövde vi det båda två. Sitter och mumsar i mig resterna av den här fantastiska desserten vi åt i lördags. Det är nämligen så fiffigt att man kan göra en hel massa av själva röran och spara flera dagar i kylen, den blir nästan bara godare då! Receptet har jag lånat från Charlotta från början (tack för det Charlotta!) och nu gör vi det här ett par gånger i månaden. Perfekt bjud-dessert då den ser lyxig ut, smakar underbart och är enkel att svänga ihop. Så här gör vi ungefär:

Lite på låtsas-cheesecake
2 smulade digestivekex per glas
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
0,5-1 dl florsocker
1 lime (rivet skal)
bär eller frukt

Smula ett digestivekex i botten av varje glas/skål. Blanda ihop philadelphiaost, crème fraiche och florsocker till en fluffig röra. Blanda i allt skal och lite saft från limen (fram till hit går det alldeles utmärkt att förbereda, som jag sade den håller sig ett tag i kyl). Låt den röran stå kallt ett litet tag. Precis innan servering: Häll upp hälften av röran i glasen, lägg på lite bär (i går hade vi körsbär och jordgubbar) och smula ett halvt kex till på. Klicka på resten av röran, fyll på med smulor och bär.

Share on Facebook

Fin-fina burkar.

Vi har en hel massa barnmatsburkar (ja, han äter både och) som ligger och skräpar här, urdiskade och med etiketterna borta. De är jättebra att återanvända och frysa in hemmagjord mat i. Men de är också bra att ha en massa andra saker i. Paljetter, karameller, bakpulver, kryddor eller strössel till exempel. Så idag klädde jag om några. Det var inte riktigt så enkelt som jag trodde men när jag väl kom mig för att mäta ut en mall så gick det bra, haha. Dessutom klädde jag in en och annan burk av bara farten när jag väl kom igång. Det blev ju så fint! Jag testade också att tejpa en med mönstrad tejp men det blev sådär tyckte jag. Finast blev de med papper. Jag använde mönstrade papper från Tiger och hobbylim från Panduro.

Share on Facebook

Varning för Jason!

I går morse blev jag väckt av telefonen. Det hördes dåligt och svagt på brusig linje. Någon frågade på dålig engelska efter min man. Jag tänkte först att det kanske var jobbrelaterat så jag var till en början trevlig. Ungefär så här lät det:

- Mr Landin?
- No, this is his wife.
- Mrs Landin? (tja, inte riktigt men ok)
- Well, yes.
- Ok, my name is Jason and I work at the windows operation service.
- Do you want to speak with my husband?
- No, you. (Eh, ok)
- Mam, during the last few months we have recieved so many messages from your homecomputer that something is not good. Did you know that?
- Hm, no.
- Well, I work for the windows operation service and everytime you open a file or download something from the internet your homecomputer says something is wrong. Your homecomputer has been infected by a malaysian viruse. Did you know that?

(Här börjar jag bli ganska säker på att det är någon form av scam, vilket jag misstänkt ända sedan han började prata om windows vilket ju är PC-språk och vi är ett otroligt Mac-nördigt hushåll. Ja, i vilket fall tänker jag att det är bäst att känna honom lite på pulsen)

- No, but we don’t have a homecomputer.
- (lång tystnad) You don’t have a homecomputer?
- No.
- (mer tystnad) bye. (klick)

Jag tänkte så här. Om något hade varit fel på vår dator hade knappast någon från ett internationellt servicecenter ringt hem till oss. Dessutom hade han nog insisterat på att vi hade datorer. Så, ja, Jason, jag ljög för dig. Vi har inte bara en hemdator utan flera. Alldeles utan windows. Det enda jag nu är lite besviken på är att jag inte fick veta hur han skulle ha fortsatt samtalet. Skulle jag ha blivit ombedd att uppge en kod till något? Eller sätta in pengar för ett antivirus-skydd? Ja, möjligheterna är många. Om någon annan också får ett sådant samtal så kan ni nu anse er förvarnade. Och om någon skulle ha haft ett redan och vet vad ”Jason” är ute efter får ni gärna tipsa!

Share on Facebook

Lugna lördag.

Den här helgen har vi pysselhelg. Vi ska fixa upp en hylla, måla lite gavlar och annat kul. Dessutom ska vi storhandla. Det är min favoritstund på hela veckan, haha. Jag älskar storhandlingar! Om vi orkar ska vi även ta oss in till storstan en stund på fest i kväll men eftersom vi fortfarande hostar och snuvar får vi se hur mycket vi orkar. Lördagen har i alla fall börjat himla fint. Bebisen vaknade vid kl 06.00 men fick en flaska i sängen och valde sedan att somna om till kl 09.30. Mannen och bebisen löste melodikryss och åt gröt medan jag strosade omkring och plockade lite i huset. Plötsligt hörde vi ljuv (nåja) musik från pianot och bebisen hade själv traskat (krupit) dit för att spela. Visst bådar det gott för hans framtida musikerbana? Hoppas att ni alla får en härlig helg! Det tänker jag ha.

Share on Facebook

Cashewsmör, bland det godaste jag vet!

I dag fyller min man år. Eller ja, egentligen fyllde han i går men då var han iväg på jobb mellan 06.30-22.00 och eftersom det var typ skittrist att fira honom då så flyttade vi födelsedagen till idag. Fiffigt va?

I alla fall. Sådana här mackor fick han till frukost idag. De är nog bland det allra bästa jag vet. Och hör och häpna, min man som inte gillar koriander gillar ändå dessa som är fullspäckade med just koriander. Så, vad är hemligheten då? Jo, Renée Voltaires cashewsmör gör hela skillnaden. Jag vet inte hur jag ska formulera mig för att ni ska förstå HUR jäkla gott det här är. Det enda jag kan göra är att verkligen uppmana er att testa själva! På mackorna sedan kör jag: rågbröd med cashewsmör, avokado med pressad citron, alfalfagroddar, tomatskivor, rödlöksringar, olivolja, svartpeppar och flingsalt. I den ordningen. Här kommer nu Voltaires genialiska recept:

Cashewsmör
2 dl cashewnötter (naturella)
1 citron, saften av
1/2 dl vatten
1 kruka färsk koriander
1 knivudd sambal oelek
1 nypa havssalt

Mixa ihop allt till en grynig massa och klart! “Smöret” blir som en röra man kan ha till en massa saker. Och dessutom är den glutenfri, vegansk, laktosfri och GI-vänlig. En hel massa bra saker helt enkelt.

Share on Facebook