Du glömmer väl inte vilken dag det är?

Share on Facebook

Vilken kalasdag!

Det är eftermiddag, killarna sover, regnet hänger i luften utanför, fågelungarna kvittrar från boet på taket och jag sitter inne i soffan i min nya klänning och känner mig fin. Vi var på ettårskalas i Björkensdal (ett underbart naturområde i byn) i förmiddags. Då sken solen glatt och allt var underbart. Tills vi skulle gå hem då det började ösregna. Det var lite jobbigt i så där 2 minuter tills jag insåg att det faktiskt inte gjorde något. Då blev det faktiskt lite magiskt att traska hem genom byn i regn under en filt. Allt doftar så gott i regn. Asfalt, jord och hud till exempel. Här kommer lite bilder så ni verkligen ska förstå hur fint vi hade det i förmiddags. (Klicka på bilderna om du vill se dem större)

 

Share on Facebook

Dagens grilltips

Få saker slår dofterna från grillen en varm sommarkväll! Man har just öppnat en kall öl, tagit på sig en extra tröja och samlats med vännerna för att njuta av livet. Så här års grillar vi ofta. Det är lika fint oavsett om det är en enkel sommarlunch eller världens middag som tillagas. En väldigt viktig sak att se till att hinna med då är naturligtvis marinaden. Med en god marinad kommer man undan med det mesta annat som går fel… Jag tänkte tipsa om två av mina säkraste kort. Vi kan kalla dem ljus och mörk marinad.

Den mörka marinaden passar till typ allt. Kött, kyckling, quorn, grönsaker. Jag brukar göra grönsaksspett och dränka i den och sedan äta grillad sparris, lax och halloumi till. (Halloumi och lax blir förresten fantastiskt gott grillat med bara olivolja, citronpeppar och färsk citron på) Måtteangivelserna är väldigt vaga eftersom jag varierar beroende på vad jag känner för. Hur som helst är det bra att överdriva mängden balsamvinäger.

Mörk marinad
Olivolja
balsamvinäger
färsk basilika
vitlök
färsk gräslök
tomatpuré
havssalt
örtsalt
svartpeppar
paprikapulver
chilipulver

Den ljusa marinaden passar väldigt bra till fågel och quorn. Men den funkar bra till vanligt kött eller grönsaker också. Den ger dock inte samma fina färg på grejerna som den mörka. Men gott blir det! Väldigt somrigt och fräscht. Funkar även som en god dressing till sallad.

Ljus marinad
olivolja
vitvinsvinäger (bara några droppar)
citron (rivet skal av och saft från)
vitlök
färsk basilika
citronpeppar
örtsalt

Riv lite skal från citronen, pressa ur saften. Finhacka basilika och vitlök. Blanda allt och skaka.

Share on Facebook

Du har väl inte glömt hur gott det är?

Jag fortsätter på temat svalkande i sommarvärmen och frågar uppfodrande om ni har glömt hur gott det är med vanlig hederlig milkshake?? Det gör nämligen jag mellan varven och varje gång jag återupptar förälskelsen undrar jag hur jag klarat mig så länge…

Blåbärsmilkshake (2 stora glas)
0,5 liter vaniljglass (om man använder GB:s sockerfria blir det dessutom GI-vänligt)
3 dl mjölk
200 gram frysta blåbär

Mixa alltihop och drick direkt. Helst utomhus i solen. Sugrör är ett måste.

Share on Facebook

Lite lagom syrligt

Det här hade vi som topping på en liten god sallad i söndags. Vi åt det även till chèvremousse så slutsatsen blir att det passar till det mesta. Det blir lite syrligt och en trevlig brytning mot allt möjligt. Vi snackar inlagd rödlök alltså. Betydligt enklare att göra än du tror.

Inlagd rödlök
1 liten rödlök
4 msk rödvinsvinäger
2 tsk agavesirap (eller 1 msk vanligt socker)
några matskedar vatten

Skiva löken tunt. Blanda lagen i kastrull och koka upp. Lägg i löken, stäng av värmen och låt dra någon timme. Nå, visst var det enklare än du trodde??

Share on Facebook

Vad är en “Parsnip blaster”?

Ja, det kan man fråga sig. Eftersom jag fick frågan av Linnéa efter mitt inlägg om Kristihimmelsfärdsmenyn så tänkte jag börja med det. För ett tag sedan bloggade Charlotta om Jerusalem artichoke blaster och jag tyckte att det lät tillräckligt galet för att vara gott. Tyvärr går det inte så bra att få tag i jordärtskockor (jerusalem artichoke) så här års så vi funderade ut något som skulle passa att ersätta med. Vi kom fram till att palsternacka (parsnip) borde passa bra. Därav namnet. Parsnip blaster är en pytterätt som passar väldigt bra att ha med när man äter sjurätters! Så här gjorde vi den:

Parsnip blaster (4 pers)
4 passionsfrukter
1 liten palsternacka
1 vitlöksklyfta
1 liten bit färsk chili
salt och peppar

Skala och finhacka palsternackan, vitlöken och chilin. Fräs det hastigt på medelvärme i olivolja. Salta och peppra. Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ur innehållet. Blanda detta med palsternacksfräset. Servera på en gång.

Jag gillade detta skarpt. BästisBellan sade att det var som att driva med smaklökarna. Fast på ett bra sätt.

Share on Facebook

Sätt lite färg på tillvaron

Unna dig en extra lyxig vardagsfrukost, ta på dig finkläderna till jobbet, måla dina naglar i en glad färg, le lite extra mot busschauffören, spela fotboll i stället för att sova, lägg dig tidigt om du känner för det, läs en bra bok, drick ett litet glas likör efter maten, spela spel med de du älskar, plocka en bukett vårblommor åt dig själv eller gör något annat som får just dig att le lite extra brett!

Share on Facebook

Svalkande iste

Det är härliga tider nu. Massor av sol och värme. Och vad passar då bättre att dricka i hettan än ett svalkande iste? Ja, inte sådant där blask man kan köpa i affären som både smakar och består av ungefär 98% socker, utan riktigt hemmagjort. Så himla enkelt och gott att man borde satsa på att alltid ha en kanna i kylen så här års. Så här gör jag:

Iste (en stor kanna)
Ungefär 1,5 liter vatten
teblad
agavesirap
citron

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i 3 tesilar med blad i. Jag gillar till exempel fruktigt rooibos te men det är ju verkligen en smaksak. Låt det dra i ungefär 4-5 minuter. Inte längre för då kan det bli beskt. Har du inte 3 silar går det bra att byta ut bladen och dra i omgångar. Blanda i någon matsked agavesirap. (Gillar du det lite sötare kan du blanda i en extra sked.) Låt svalna. Pressa i saften från en halv citron. (Gillar du det lite syrligare så kan du pressa en hel.) Låt stå i en fin kanna i kylen och servera med massor av is och citronskivor. Hur enkelt som helst!

Share on Facebook

Dagens bästa den 23:e maj

I dag har varit så bra att det är svårt att välja. Men jag ska försöka:

Dagens bästa den 23:e maj
1.) Vädret
2.) Fantastiska luchen med efterföljande milkshake
3.) Den där känslan av att man håller på att få en ny vän
4.) Att se E leka så himla fint med sin kompis. Hålla handen, dra i lådor och dela kex
5.) Kvällsstunden när det egentligen var läggdags men E och jag gick ut i trädgården, spelade boll, byggde klossar, vinkade åt bilar och delade en kopp te med mjölk.

Share on Facebook

Dagens bild, den lille virtuosen

Share on Facebook