Men TÄNK lite!

I dag stannade vi till och handlade lite kläder på Emmaus i Borås. Bra fyndpotential där får man säga. MEN, jag bevittnade en liten mor-dotterscen som jag blev upprörd över. Så här var det:

En mamma i 45-års åldern är och tittar på kläder med sin dotter som är ungefär 13 år. Mamman provar en vanlig röd stickad tröja, inte särskilt tight, inte särskilt lös. Hon kommer ut ur provhytten och ropar på dottern.

Mamman: Är den här snygg?

Dotter: Jaa, det är den väl.

Mamman: Är den det? Verkligen?

Mamman går in i provrummet och utbrister:

Mamman: NÄEJ!

Dottern: Vadå?

Mamman: Nej, titta här!!

Mamman kommer ut och kniper hårt runt lite imaginärt fett under armhålan som hon menar blir tydligt av tröjan. Vilken katastrof!

Mamman: Titta! Det här går ju inte!

Och där var diskussionen avslutat. Jag själv ville mest gå fram och säga:

Du, håll käften! Säg inte sådant till din tonårsdotter. (Säg inte så till någon, inte ens dig själv) Räkna med att hon kommer få tillräckligt mycket kropps-komplex de närmsta åren ändå. Man får det du vet! Spä inte på! Lär henne inte sådant. TÄNK lite!

Share on Facebook

Mot Småland!

Efter ett stopp i Göteborg åker vi nu vidare mot Jönköping och trevliga vänner där. Göteborg var fint som fasen. Eftermiddagsfika med blogg-blinddate (trevligt) och sedan kvällshäng med gamla och nya vänner. Det är så himla skönt med folk som man direkt känner sig hemma med på en gång oavsett hur länge sedan det var man sist sågs. Vi åt god mat och satt uppe lite för länge. E var i sitt esse och härjade runt på stan som en liten tok. Jagade duvor, hundar och skrek: KATT! efter folk. På kvällen upptäckte han att han älskar (och då menar jag ÄLSKAR) granatäpple. Han mumsade till midnatt och då lyckades vi äntligen få honom i säng. Nu har vi segat förmiddag och packat ihop oss. Mot Småland!

Share on Facebook

Väskan är packad.

Nu är väskan packad, katterna bortlånade och huset städat. Nåja, 2 av 3 stämmer i alla fall. Vi ska pallra oss upp till Göteborg där mannen ska jobba och jag ska på blinddate med Anna. Sedan ska vi träffa vänner vi träffar för sällan, roadtrippa oss genom Småland, stanna på loppisar, sjunga i bilen och ha det bra. Så småningom ska vi landa på en namngivningsceremoni, familjemys och torphäng. När vi ätit oss mätta på tårta kommer vi tillbaka. Det kan ta ett tag.

Share on Facebook

Har fattiga barn lata föräldrar?

Det talas en del om barnfattigdom nu för tiden. Ett viktigt ämne att sätta på kartan och lyfta fram i debatten. Jag läste någonstans att man kan tänka att de flesta barn är fattiga eftersom de inte får mer än runt en tjuga i veckopeng. Skribenten menade att det är föräldrafattigdomen som är det verkliga problemet. Detta är naturligtvis sant. Barnen lever i fattigdom för att föräldrarna gör det. Föräldrar som inte har råd att ge sina barn julklappar, pengar till skolutflykter eller de senaste tv-spelen. Ännu värre föräldrar som inte har råd att köpa kläder eller tre mål mat om dagen till sina barn. I min egen lilla värld av blommor är detta väldigt främmande. Jag har haft tur. Jag fick min veckopeng och mina tre mål. Det är svårt att förstå att alla inte får det. I Sverige. I dag. Men jag vet att det är så.

Enligt en artikel i DN i går har Sverige visserligen högst barnfattigdom i Norden men ändå relativt låg om man ser på antal barn som lever under den nationella fattigdomsgränsen. MEN! Sverige hamnar enligt artikeln på en förvånansvärt dålig placering när det gäller hur lågt under gränsen dessa barn tillåts sjunka. Plats 22 av 35. Illa, illa. Enligt artikeln ska man framför allt satsa på skolan samt barn- och ungdomspsykiatri för att hindra att dessa barn hamnar i ett permanent utanförskap. Javisst! Det är viktigt att satsa på skolan, fånga upp barn som mår dåligt och försöka ge dem en bra plattform att stå på. Men vänta nu, vi får ju inte glömma föräldrafattigdomen. Den utplånar vi inte genom att satsa på skola och barnpsykiatri.

Eller är det kanske föräldrarnas fel att det ser ut så här? Är det kanske så att det finns en grupp lata, självupptagna och känslolösa föräldrar som inte bryr sig tillräckligt mycket om sina barn för att rycka upp sig och tjäna pengar? Som ser sina stackars barn falla längre och lägre ner under den nationella fattigdomsgränsen utan att bry sig? Eller som kanske bara vill ha sina pengar för sig själva? NATURLIGTVIS INTE! Det här är ett direkt resultat av förd politik. Ett resultat av förändrade villkor på arbetsmarknaden, försämringar inom a-kassan, utförsäkringar och så vidare. Listan kan tyvärr göras lång. Men när, mina vänner får det räcka? När ska listan sluta växa och ojämlikheten i landet med den? Jag vill att min son ska växa upp i ett samhälle där alla klasskompisar har mat, skor och till och med veckopeng. Och föräldrar som har råd att ge dem det. Det är ingen utopi. Det är ett måste.

 

Läs mer om barnfattigdomen här!

Share on Facebook

Fyndlycka

I flera år har jag spanat på de här fina assietterna på Lagerhouse. Dock har jag tyckt att de varit lite för dyra för mig. Så gissa om jag blev glad när jag hittade dem på reahyllan härom dagen. För mindre än en tredjedel av priset. Jag slog till och köpte ett gäng, eller ja, egentligen en hel armé. Nöjd!

Share on Facebook

En magisk kväll

I går jobbade maken stenhårt för att komma i kapp med sin bokföring som hängt som en stor slemmig klump efter honom ett tag nu. När han äntligen var klar kom han ut till oss i vardagsrummet och dansade runt som en kalv på grönbete. Vi bestämde oss för att fira och lagade quornchili med quinoa som vi packade i korgen tillsammans med en termos mojito och en flaska välling. E packade vi ner i pyjamas i vagnen med ambitionen att han skulle somna på vägen men haha, inte han inte. Hur som helst bredde vi ut vår filt i gröngräset i Björkensdal och satt där medan solen gick ner. Det var kanske inte så lugnt och romantiskt som det låter med E som absolut ville ha mojito, alla bestick och hela filten själv. Han blev dock nöjd när han slutligen fick dricka välling med sugrör ur min kopp. När myggen blev för påstridiga gav vi upp och tömde det sista ur termosen i soffan hemma. En alldeles lagom fin måndagskväll.

 

Share on Facebook

Här kan man andas

Efter en hel dag med något sämre väder kom sommaren tillbaka, hurra! Och jag kan åter konstatera att jag bor otroligt vackert med öppna fält och härlig natur runt knuten. Ångrar inte en minut det här med att flytta ut på landet. Här kan man verkligen andas.

Share on Facebook

När mannen lämnar spår…

Även de man älskar har ibland små egenheter man kanske inte älskar lika mycket. Min man har till exempel en tendens att lämna spår lite här och där, i form av…ja, ni ser ju själva på bilderna…

Share on Facebook

Dagens bästa den 27:e maj

Mors dag. Alltså min dag. Det är faktiskt rätt fint att få tänka lite extra på hur stort det är att vara mamma. När E vaknar och är rädd ropar han på mig. Att få vara någons största trygghet så där, vilken grej. Ja, och vilket ansvar naturligtvis… Hur som har dagen varit fin. Regent har hängt i luften och gjort det så där ruggigt och inomhusmysigt. Jag fick frukost på sängen, blommor, present och en teckning. Precis som sig bör. Mannen hade gett E en penna och ett papper och man kan säga att vi har bläck på diverse ställen nu. Men på mors dag ska man få teckningar av sina barn, sådan är lagen. Dagen i övrigt har ägnats åt att fixa i ordning sovrummet. Med tanke på att det är ganska exakt ett år sedan vi flyttade hit kan det tyckas börja bli dags… Det var i alla fall väldigt skönt att få tok-röja lite. Så. Dagens bästa:

Dagens bästa den 27:e maj
1.) Frukost på sängen
2.) Min ursöta teckning föreställandes eh…en massa streck…
3.) Lite egentid medan killarna var på IKEA
4.) Lyxlunch under molnen med en bra (kok-)bok och filt
5.) En kreativ kväll med programmet illustrator. Äntligen börjar vi närma oss varandra.

Share on Facebook

Lyxig laxtartar

Det här var den rätt jag var minst entusiastisk inför när vi lagade sjurätters förra veckan men åh, vilken ljuvlig överraskning jag fick. Jag tror vi alla var rörande överens om att laxtartaren var middagens höjdpunkt. Och för att vara så gott är det löjligt enkelt att laga. Testa, du kommer inte att ångra dig!

Lyxig laxtartar (4 miniportioner)
100 gram rökt lax, finhackad
1-2 tsk turkisk yoghurt
en liten klick dijonsenap
1 näve finhackad gräslök
1 näve finhackad dill
en skvätt nypressad limesaft
svartpeppar

Blanda allt och servera på kokt skivat ägg eller mörkt bröd.

Share on Facebook