Iste-lemonad

Här ute i Skärgården har det huserat ett gäng husliga matintresserade typer. Väldigt skoj det där att kunna prata mat och laga gott. Elinor har till exempel gjort diverse svalkande drycker till brygghäng. Den här syrliga iste-lemonaden gillade jag skarpt.

Koka lite extra grönt te på kvällen och låt det svalna över natten. Koka en sockerlag och pressa citroner. Blanda citron, sockerlag och te. Fyll på med vatten till önskad smak. Mängden socker och citron varierar du så klart efter hur sött eller syrligt du vill ha det. Hellre syrligare än sött tycker jag! Lillkillen gillade det massor.

Share on Facebook

Chokladpudding

Att göra egen chokladpudding är inte så svårt som man kan tro. Och den har bättre konsistens och mindre odräglig sötma än köpevarianten. Dessutom är den naturligtvis inte lika fullsmockad med tillsatser. I går bjöd bästisBellan på detta med lättvispad grädde och banan. Receptet är från “Vår kokbok”. Så här gör du:

Chokladpudding (4 portioner)
6 dl mjölk
5 msk majsstärkelse
3 msk socker
3 msk kakao
1 ägg
1 msk vaniljsocker

Blanda mjölk, majsstärkelse, socker, kakao och ägg i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt det svalna lite. Smaksätt med vaniljsocker. Häll upp krämen i glas. Låt stå 3-4 timmar i kylskåp.
Share on Facebook

Förresten…

Jag kom på att det var en sak till som var värd att uppmärksamma med i dag. Det är exakt 16 år sedan jag träffade min fina man nämligen. Om ett par månader har jag känt honom i exakt halva mitt liv. Det är konstigt att tänka att det fanns något innan honom. Nu är han så självklar här. Det känns fint.

Share on Facebook

Dagens bästa den 21:a juli

I dag började med regn men sprack upp efter lunch. Jag och bästisBellan promenerade iväg på egen hand och drack rosé på en brygga. Förutom det har dagen varit full av fotboll, desserter och bastu. Nu är jag mer än rimligt trött.

Dagens bästa den 21:a juli
1.) Att jag fick en hel del skrivet
2.) Goda desserter
3.) Massor av bästishäng
4.) Årets första havsdopp

Share on Facebook

Dagens drink: Orange Twister

Här på Nämdö serveras det fördrink varje kväll innan middagen. Det är inget vi vanligtvis gör men så här på sommaren, i eftermiddagssolen, på altanen eller bryggan är det inte helt fel. Gårdagens drink stod Helena för. Hon döpte den till “Orange twister” och den var väldigt uppfriskande. Om du vill testa  gör du så här: Häll valfri mängd vodka i ett högt glas. Pressa ganska mycket citronsaft (inklusive lite fruktkött) i glaset. Fyll på med apelsin/blodgrape juice och fyll på med bubbelvatten och is. För en alkoholfri variant utesluter du bara vodka och den blir toppen ändå!

Share on Facebook

Det blöta Småland

Ni har säkert hört att det har regnat extra mycket i Småland på sista tiden och att det har lett till översvämningar och problem lite här och var. När vi i början av veckan åkte runt och plockade svamp såg vi vatten på lite ovanliga ställen. På min barndoms badplats var strandkanten flyttad ett antal meter och gungorna liksom reste sig ur vattnet. Kohagarna var delvis under vatten och korna trängdes vid vägkanten eller sprang i vattnet. Björkarna badade och det mesta såg minst sagt annorlunda ut. Det är både häftigt och lite otäckt det där när man märker hur lite man egentligen har att sätta emot naturen när den talar.

 

Share on Facebook

I skärgården

I går kväll hade vi en mycket trevlig kväll med vänner långt bortifrån. Vi lämnade E sovande hos mina föräldrar och gick ut själva. Det var himla skönt och jag saknade honom faktiskt knappt alls. I morse gick vi upp alldeles för tidigt för att köra ungefär 1000 mil till Stavsnäs och därifrån ta båten ut till Nämdö där hela gudklanen väntade. Gudklanen är bästisBellans familj som eftersom hon är gudmor utsett sig själv till gudmormor, gudmoster och så vidare. Det är alltid en av sommarens höjdpunkter att komma ut hit till deras fina hus, den lilla bastun och bryggan. Drinkar i kvällssolen, god mat och sena kvällar. Sommarlov på riktigt. Jag ser fram emot några fina dagar i skärgården.

Share on Facebook

Dagens bästa den 18:e juli

Så många bra saker med i dag. Höjdpunktern var dock att få somna i bilen med min hand i E:s medan mannen körde runt oss på små vägar. Han ville inte väcka oss utan fortsatte köra i timmar. När jag slutligen vaknade hade vi parkerat vid en översvämmad sjö och allt jag såg framför mig var vatten. Både surrealistiskt och vackert på samma gång.

Share on Facebook

Roadtrip, dag 1

Faran i att inte planera sina dagar är att man slutar i diskussioner som “Men vart vill du åka då?” “Jag vet inte, vart som helst…” “Vi kan göra X eller Y eller Z” “Å, jag kan inte bestämma mig, vad tycker du?”. Där har vi varit de senaste dagarna. För många valmöjligheter, för lite tid. Hur som helst. I dag började vår semester-roadtrip med att vi hamnade i Småland. Hos mina underbara föräldrar. Det är alltid skönt att komma hit. Att få andas ut, känna sig lugn och trygg.

Extra kul är det att E tycker så mycket om min mamma och pappa och de om honom. Han tittar på den som öppnar dörren i någon sekund medan han tar in vem det är, sedan sträcker han ut armarna och hoppar över till den. Sedan springer han runt och härjar med dem och de följer villigt med. Tänder och släcker lampor, plockar småstenar, går på promenader, äter smultron, klappar katter och kramas. Det är en fröjd att se dem umgås.

Share on Facebook

Att peppa sig själv

     

Min son är bara drygt ett år gammal men har ändå mycket att lära ut. Till exempel är han bra på att peppa sig själv och bekräfta sin egen förträfflighet dagligen. Jag tror det är något vi alla borde syssla lite mer med för att må bättre och vara nöjda med oss själva. Till exempel ser han sig själv i spegeln och ansiktet spricker upp i ett stort leende, som om han tänkte “Shit, vad snygg jag är!”. När han ser en boll springer han fram och sparkar på den. Oavsett om han träffar eller inte jublar han ett högt “yeeeeah” åt sig själv som om han vore en superstjärna. När han bygger med klossar applåderar han åt sig själv för varje kloss han lyckas lägga. Som om han just lyckats med världens bedrift.

Jag tror som sagt det finns något att lära här. Glöm inte att klappa dig själv på axeln ibland. Tala om att du gjort något bra idag. Även om det bara är det lilla. Det är stort nog.

Share on Facebook