Blommor och bin

Det finns en anledning till att vårt hus nästan helt saknar krukväxter. Eller, rättare sagt finns det flera anledningar. En är att katterna välter och tuggar sönder dem. Den andra är att jag absolut inte kan hålla dem välmående, ja, knappt levande. Detta valde jag att ignorera när jag förra veckan bestämde mig för att huset behövde blommor. Ja, det är ju himla fint och hemtrevligt. Och nyttigt också har jag hört. För luften och sådant. Hur som helst. Jag åkte till en affär och valde några blommor som jag tyckte såg just hemtrevliga ut. Det blev några begonior i olika färger. Hur svårt kan det vara liksom?

Låt oss inte gå in på närmare detaljer utan bara konstatera att: det går inte jättebra för mig och mina begonior. Så jag tänkte höra med er. Hur ska de skötas egentligen? Ska de ha mycket vatten? Mycket ljus? Vatten varje dag eller mer sällan (helst vill jag höra att det räcker med en gång varannan vecka för det är ungefär så ofta jag brukar komma ihåg att vattna)? Och om nu begonior inte passar mig. Finns det några lättare växter som också är trevliga? Se så, ni som vet, kom med lite tips, tack!

Share on Facebook

Äntligen!

I dag har jag äntligen hämtat min fina gröna tavla som jag köpte i våras. Den har flängt runt på diverse utställningar och blivit beundrad sedan dess. Konstnären heter Moa Degerman och är en ung och mycket begåvad talang. Ni får se ett smakprov på tavlan nu men säkert ännu en hälsning framöver när den är inramad och upphängd. Jag är så glad över att den är hemma nu!

Share on Facebook

Tänk om jag hade en liten liten apa…

Det nya senaste veckan är att E har börjat klättra. Förutom att det är himla sött är det också farligt och jobbigt och mäkta irriterande. Det är inte en lugn sekund då man kan släppa honom med blicken. Det är via papperskorgen upp på toalocket till hyllan för att hämta tandkrämstuber. Det är via lekhyllan till fönsterkarmen för att hänga sig i lampan. Det är upp på soffan, vidare till bordet för att ställa sig där och svinga lampan. Det är upp på stolen, upp på ryggstödet för att se om den välter. Och så vidare. Det är många skrapsår, blåmärken och tårar. Och vet ni vad. Jag är förbannat trött på det hela just nu. Mannen är iväg på jobb både natt och dag och jag vill inte klättra från 06 på morgonen till 20 på kvällen. Jag vill sova. Förhoppningsvis är det en fas som går över. Och tills den gör det är det tur för E att han är så sjuhelvetes söt och charmig. Annars hade det nog blivit en blocketannons på honom idag.

Share on Facebook

GI smulpaj med rabarber och äpple

Till dig som blir avskräckt av att det står GI i rubriken vill jag bara säga: Gör inte dig själv den otjänsten. Baka den här pajen i stället. Den är så himla god! Lagom söt och lagom syrlig.

Rabarber- och äppelpaj med smultäcke
Fyllning:
2 rabarberstjälkar
2 äpplen
Några droppar agavesirap
1/2 vaniljstång
kanel

Smultäcke:
1/2 dl mandelmjöl
1 dl solroskärnor
1 1/2 dl kokosflingor
1/2 dl agavesirap
1 dl skalade och hackade hasselnötter
75 gram smör

Gör så här:
Skala rabarbern och skär den i små bitar. Gör samma sak med äpplena. Blanda dem i en skål med några droppar agavesirap, märgen från en halv vaniljstång och lite kanel. Låt stå och dra en stund.

Smält smöret i en kastrull. Mixa mandelmjölet, 1/2 dl solroskärnor och 1 dl kokos i matberedare tills det är finfördelat. Blanda i det i kastrullen. Rör ner agavesirap, nötter och resten av solroskärnorna och kokosflingorna hela. Smörj en pajform och fördela frukten i den. Klicka ut täcket jämnt över dem och ställ i ugnen. Kör på 180 grader i ungefär 30 minuter. Eventuellt får du använda folie över på slutet så den inte blir bränd. Pajen är klar när täcket är gyllenbrunt och frukten alldeles mosig. Ät den med något du tycker passar.

Share on Facebook

Äggröra med parmesan (så klart)

En riktigt varm dag har det varit. Vi har knappt orkat ta oss för någonting alls. Men lite städning och bak blev det då vi bjudit in grannarna på saffranspannkaka eftersom de passade katterna när vi var på Gotland. Dessutom hade vi två sorters paj, småkakor och bollar kvar från vårt storbak igår så vi kunde bjuda på en rejäl kak-fest i eftermiddag. I övrigt, inte mycket. Alldeles loj blir man. Det är skönt det också ibland.

Hur som helst. Världens godaste äggröra gör du enkelt. Testa i morgon bitti till exempel. Det är inte svårare än så här:

Äggröra med parmesan, 2 portioner
4-5 ägg
en skvätt grädde
1/2-1 dl riven parmesan
örtsalt och svartpeppar

Knäck äggen i en djup stekpanna, häll på en skvätt grädde. Sätt plattan på medelvärme och rör runt i äggen. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Riv ner en massa parmesan och se till att det krämar ihop ordentligt. Klart!

Share on Facebook

Så här på kvällskvisten…

I dag har varit en bättre dag. Skönt. Stina och jag har hängt med de små barnen och samtidigt försökt styra upp världens fetaste afternoon tea och en liten spontan kräftskiva. Tyvärr gjorde omständigheterna att ambitionsnivån fick sänkas på både det ena och andra. Men det gjorde inte så mycket för vi hade trevligt ändå. Dessutom är jag väldigt nöjd med att ha testat tre nya bakrecept som alla funkade, hurra! Nu har jag ungefär en miljon recept som väntar på att jag ska orka ska skriva in dem och dela med mig av dem här på bloggen. Men det får vänta. Nu ska jag knapra kakor och skriva på annat.

Share on Facebook

Dagens bästa den 17:e augusti

Idag har varit en usch-och-fyig dag där nästan varje liten sak som kan gå fel har gjort det. Mannen är borta över natt på jobb och E vägrar sova. Egentligen tänkte jag inte ens blogga idag men så kom jag att tänka på att det är framför allt sådana här dagar jag behöver stanna upp och plocka fram det positiva. Så här kommer guldkornen ur en bajsig dag…

Dagens bästa den 17:e augusti
1.) att vi hittade det förrymda passet
2.) E:s och mitt sovande på sängen i eftermiddags
3.) att jag hittade kokossocker i en affär efter mkt om och men
4.) att jag lyckades hantera alla dagens motgångar på ett moget sätt. Guldstjärna där, Nina.

Share on Facebook

Dagens bästa den 16:e augusti

En härlig vardag minsann, precis som jag trodde i förmiddags att det skulle bli… Jag och E har spelat piano, fotboll och håvboll. Vi har lekt på lekplatsen, lagat mat och bakat paj. Ja, och gosat och läst böcker också.

Dagens bästa den 16:e augusti
1.) E:s pianokonsert
2.) mitt lyckade paj-experiment
3.) att planera afternoon Tea inför helgen
4.) att det varit rätt välstädat omkring mig för en gångs skull

Share on Facebook

En lovande start…

I dag sitter mannen inlåst på kontoret hela dagen och jag och E roar oss själva. Man är ju lite bortskämd med sällskap så här efter en lång semester men det går ändå bra. Nu sitter jag bredvid spjälsängen och väntar på att han ska somna för sin middagslur. Hela förmiddagen har han varit oförskämt söt och på ett underbart humör.

Först klättrade han själv upp på pallen vid pianot och spelade i över en halvtimme. Sjöng gjorde han också… Ni som minns det här förstår att vi är glada över att intresset verkar hålla i sig. Lovande, lovande… Sedan ringde han mormor och morfar för att babbla på som tusan. Ja, de förstod bara orden gröt och piano men det räckte långt… Efter att ha bäddat ner alla dockorna i docksängen ungefär 18 gånger och däremellan kastat ut dem på golvet klättrade han själv i för att sova. Då kände jag att det var dags för hans egen säng och lite vila.

Ska försöka hinna skriva några sidor innan han vaknar, solen skiner och jag tror att det här, det kommer bli en bra dag!

Share on Facebook

Kaffemousse

Här är ännu ett recept som ursprungligen kommer från min syster. Väldigt enkel och god dessert som är både lchf och gi-vänlig. Den är dessutom ganska mäktig så gör inte för stora portioner.

Kaffemousse 4-6 portioner
250 gram mascarpone
50 gram mörk choklad
1,5 msk kokosfett med smak
1 tsk kakao
1 tsk snabbkaffepulver
1 tsk vaniljpulver
1 msk starkt kaffe

Riv chokladen fint. Blanda allt utom mascarponen. Rör sist ner den. Klicka upp i portionsskålar och låt stå svalt.

Share on Facebook