Gratinerade zucchiniknappar

Det här är fritt översatt från en rät min syster bjöd på en gång som var väldigt god men som hon inte minns hur hon gjorde eller var hon hittade. Hur som helst tycker jag nog att den här versionen till och med blev bättre så det är ju ingen skada skedd. Det är perfekt som tillbehör till en middag eller tilltugg på buffé. Vi lagade det till den fantastiska middagen i lördags när bästisBellan kom förbi helt spontant och vi gjorde ungefär så här:

Gratinerade zucchiniknappar
1 liten zucchini
en rejäl skiva smör
en rejäl skiva chèvre
1 rejäl klyfta vitlök
örtsalt, svartpeppar, paprikapulver, chilipeppar

Låt smöret mjukna i rumstemperatur. Mosa chèvre och gojsa ihop med smöret. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda röran. Skala zucchinin lite slarvigt och skär den i skivor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Strö lite flingsalt över dem och bred sedan en rejäl klick av röran på varje skiva. Gratinera i ugn tills de är börjat få färg och verkar klara. Ungefär 10-15 min i 175-200 graders värme.

Share on Facebook

Dagens bild

Den här hemskans förkylningen gör att man liksom inte orkar mer än att hålla ihop. Därför är det inte så livligt här på bloggen just nu. Dock är det mysigt här hos föräldrarna. Vi festfixar inför helgens stora kalas och umgås. I dag var vi alla fyra och handlade. E tyckte det var urkul att rusa runt bland gångarna. Mamma och pappa som inte är vana blev helt utmattade av att jaga efter. Jag strosade mest omkring och såg roat på. På bilden vilar E och morfar utanför affären. De är så fina ihop, det gör mig glad!

Share on Facebook

Dagens bästa den 17:e september

En lång dag full av massor av mys och människor. Den började med att femåringen kom tassande och kröp in under mitt täcke och låg där och gosade och pratade en stund innan förskolan. Mannen åkte sedan norrut på jobb och jag och E åkte till barndomens hemstad.  Först hälsade vi på vänner och lekte massor i deras underbara trädgård. Hallå sommarväder säger jag bara. Eftermiddag och kväll har tillbringats hos mina föräldrar där vi ska stanna hela veckan. E har spelat fotboll i gräset med morfar och grävt grus med mormor. Men det bästa av allt med idag är nog att både jag och E ligger i sängen för att sova nu och klockan är inte ens 21. Åh, vad jag längtar efter sömn!

Dagens bästa den 17:e september
1.) morgongos med favorittjejen
2.) trädgårdshäng med vännerna och barnen som lekte så fint ihop
3.) att se E springa runt med sina älskade morföräldrar
4.) mammas goda mat
5.) alla mina nya idéer som spurtar omkring i huvudet och ett mail jag blev glad av
6.) att jag får sova nu

Share on Facebook

Ännu en sommarkväll

Nu sitter jag och softar medan alla andra vuxna lägger barn som egentligen borde sova för länge sedan. Men det är svårt när man har så kul med syskon och kusiner. En efter en smyger de upp ur sina sängar, provar solglasögon, trär på armband och sätter på en film. Vi har dessutom ätit en mycket god middag och enligt rykten ska här snart vankas efterrätt. Vi grillade, no less. Efter maten grillade vi s’mores och drack mojito. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Sommaren är inte slut förrän vi låter den vara det!

    
                      

Share on Facebook

Mot Småland

 

I dag packar vi igen. Känns som att vi gör det för jämnan nu mer. Jag är lite kluven till det. Å ena sidan mår jag bra av att vara hemma, skapa rutiner och landa. Å andra sidan mår jag bra av att hälsa på vänner, träffa familjen, köra omkring utan mål och stanna på varenda loppis. Det är svårt att hitta balans ibland. Men, i eftermiddag ska jag i alla fall få träffa mina favorittjejer! Vilken lycka! 2-åringen ringde mig förra veckan och sade “Nina pomma nu!” vilket fick mitt hjärta att svida lite. Jag önskar att jag kunde få ha alla nära mig och träffas hela tiden!

Share on Facebook

Dagens bästa den 15:e september

En riktigt fin lördag blev det. Efter loppisbesök och vila satt jag och försökte komma på något gott att laga till middag. Men i min hjärna var det bara kortslutning. Jag kunde verkligen inte komma på någonting. Så jag ringde till bästisBellan som är ute på turné. Hon satt i Halmstad och åt lunch efter föreställning och kunde komma med några bra idéer. Efter en timme ringde hon upp och bjöd in sig själv till middagen. Satte sig i bilen och körde 15 mil. Vilken himla spontanlycka det blev. Sedan hon flyttade till Stockholm och började turnera ses vi typ aldrig. Så världens bästa kväll fick vi medan vi lagade mat, åt och skrattade. Och E var glad som en yr höna över att gudmor kom på besök. Och så klart fick vi också den godaste maten på länge!

Dagens bästa den 15:e september
1.) bästisBellans besök, överlägset
2.) den otroligt goda middagen
3.) loppisfynden
4.) att jag har känt mig glad hela dagen

Share on Facebook

Dagens loppisfynd

Efter en alldeles lagom förmiddagsutflykt sover nu resten av familjen middag medan jag njuter av tystnad och lugn. Just som vi satte oss i bilen för att åka hem började det regna. Snacka om tajming. Jag gillar bakluckeloppisar som den vi var på idag. Det är mycket mindre stress och hysteri och oftast mer utrymme. Dessutom är fynden utspridda och inte som det ofta är annars när allt är indelat för sig. Då måste man ju vara först på plats för att hitta den där jackan i rätt storlek. På bakluckeloppis kan man ju råka gå åt rätt håll och springa på den först även om man kommer sent. Hur som helst. I dag fyndade jag ett par underbara gamla spetsgardiner, ett par kavatskor till E (för 10 kr, hurra!), en vinteroverall till sistnämnda, gamla ramar, spets, kokböcker och lite till. Finfina grejer alltihop. Och inget särskilt dyrt. Det gillar jag!

                    

Share on Facebook

God morgon!

Faktum är att trots att jag älskar sovmorgnar så är det något visst med att komma upp tidigt. Framför allt när solen skiner. Och här har vi fått vänja oss vid tidiga morgnar sedan E kom. De bästa är som idag, när solen skiner, alla är hemma och vid gott mod. Snart ska vi ge oss ut på loppisjakt. Sedan ska vi packa. Hoppas ni får en underbar lördag!

Share on Facebook

Linotto

Varje morgon när jag vaknar tror jag att jag ska vara frisk men upptäcker snabbt att jag kan plussa på ytterligare något på min sjukdomsbild. I dag till exempel säger jag välkommen till hosta och heshet. Spännande. Men för att övergå till något roligare så är den här rätten bra mycket godare än snygg. Trust me. Receptet kommet från boken “Västerbottensost” av Susanne Jonsson. En fantastisk bok om man gör som jag och bara byter ut ordet “västerbottensost” till “parmesanost” i alla recept. Då är den en klassiker… Det här i alla fall som risotto ungefär fast med linser som bas. Kom igen nu, våga variera!

Linotto (4 portioner)
2 dl små gröna linser/puylinser
1/2 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong om du vill laga veg)
2 scharlottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
2 vårlökar, skivade
1 dl parmesanost (eller ok, du får använda västerbottensost om du hellre vill), riven
salt, vitpeppar

Skölj linserna och koka dem 15 minuter i vatten och buljongtärning. Häll av vattnet och skölj linserna. Fräs scharlottenlök och vitlök i smör utan att de får färg. Tillsätt linser, grädde och vin. Låt koka 10 minuter, rör ner vårlök och ost. Smaka av med salt och peppar.

Share on Facebook

Att jaga bubblor


Dagens bästa för E var helt klart när mannen tog fram såpbubblorna och blåste. Han blev oerhört fascinerad och jagade dem runt hela rummet. Varje gång mannen försökte sluta och tyckte att de skulle göra något annat började han storgråta. Och varje gång mannen gav upp och tog fram burken igen skrattade han högt. Tänk att kunna göra någon så glad med så lite.

 

Share on Facebook