Rörachoklad

När vi var små fick vi ibland lyxa till det med någonting som vi kallade för “rörachoklad”. Man tog en stor mugg, hällde i en tesked kakao, två teskedar socker och så blandade man ut det med lite vispgrädde. Efter att ha provsmakat en sked eller två (ja, detta var så klart det viktigaste momentet) så hällde man på kokande vatten. Ville man ha en lite mildare smak hällde man i stället på varm mjölk.

I helgen var min syster här på besök och vi återupplevde barndomens mys med en lite mer GI-vänlig variant av den kära rörachokladen. Vi bytte helt enkelt ut sockret mot kokossocker. Dessutom blandade vi med varm mjölk och pytsade över tjock vispad grädde på toppen (mest för att det blir godast så). Detta är väldigt gott och ett hyfsat enkelt sätt att göra varm choklad på.

Och som sagt, extra viktigt är det att provsmaka så proportionerna blivit rätt. Råkar det leda till att chokladmängden minskar drastiskt är det bara att fylla på mer kakao, kokossocker och grädde. Denna procedur kan naturligtvis upprepas flera gånger vid behov!

Share on Facebook

Dagens bästa den 26:e oktober

I dag har jag hängt med E nästan hela dagen. Fast jag har segat och tog mig inte ur pyjamasen förrän sen eftermiddag. Då tog jag mig i och för sig i en fin klänning och gick bort på fika så det får ju räknas som en godkänd uppryckning. I vilket fall tycker jag det har varit en fin fredag med många bra grejer.

Dagens bästa den 26:e oktober
1.) Att bilderna till utställningen levererades och var över förväntan. Puh.
2.) Att jag ÄNTLIGEN tog mig i kragen och ringde ett telefonsamtal jag dragit mig för i två veckor (Nej, Bella, det var inte när jag ringde dig…)
3.) Att få prata lite ordentligt i telefonen med bästisBellan
4.) Fikastund hos Kajsa och de fina barnen
5.) Att E somnade som han skulle för första gången den här veckan
6.) Supergod mojito innan den goda maten
7.) Att staketet slutligen står på plats

Share on Facebook

Mojito

Jag är inte särskilt förtjust i alkohol i allmänhet. Gillar faktiskt inte vin och öl och dricker sällan något annat. Men något jag har en viss svaghet för är drinken Mojito. Alltså fy, så gott det är! Och den går jättebra att göra även utan alkohol för den som vill det. I kväll är det hur som fredag och då får man blanda mojito med gott samvete. Vilket vi just gjort i väntan på maten. Så här gör jag:

Mojito, 2 st mellanstora glas
2 lime
2 msk kokossocker (eller råsocker)
en stor näve färsk mynta
rom (captain Morgan spiced gold)
sodavatten eller sprite

Skrubba limen noga och skär i små klyftor. Lägg lime, mynta och socker i en tillbringare eller skål. Mojsa ihop det med exempelvis en träslev eller mortel. Se till att limejuicen pressas ut och myntan krossas. Blanda i så mycket rom du tycker är lagom. Vill du ha alkoholfri hoppar du bara över rom, det blir som sagt gott ändå! Smaka av och ha i mer socker om du vill ha det sötare. Häll i två snygga glas, lägg i isbitar och toppa med sodavatten eller sprite. Fina sugrör gör naturligtvis det hela ännu bättre. Skål och trevlig helg!

Share on Facebook

Älskade olivolja

När jag var på Rhodos var det enda jag verkligen ville göra förutom sol och bad att provsmaka olivoljor och se hur det gick till vid tillverkning. Men det visade sig att enda stället att göra det på var vid ett 20 minuters stopp på vägen hem från en heldags utflykt arrangerad av charterarrangören. Det var vi inte så pigga på så i stället shoppade jag loss bland alla de lokaltillverkade oljor som fanns att köpa och bestämde mig för att ha egen provning hemma. Lycka! Alltså olivolja är ju så bra på alla sätt och vis. Att ha i matlagning, salladsdressing, doppa bröd i, baka på, smörja in sig med och så vidare. Älskade olja!

Och snåla inte när du köper i affären, välj en ekologisk och gärna kallpressad extra virgin. Vill du läsa mer om olika sorters olivolja och framställning är till exempel wikipedia ett bra ställe att börja på.

Share on Facebook

Goda, GI-vänliga och glutenfria biscotti

För några veckor sedan gick jag i flera dagar och suktade efter biscotti. Men eftersom de i stort sett bara består av socker och vetemjöl har de ju inte direkt lågt GI. Så jag försökte mig på att baka biscotti med lite nya ingredienser. Och det blev inte dumt alls. Lite torra kanske men när de väl var doppade i choklad blev de väldigt goda. Så för att vara första försöket är jag mycket nöjd. På köpet blir de ju glutenfria dessutom. Och så doftar de underbart och har en viss spröd kokossmak som jag gillar skarpt (Charlotta, det är bara att sätta på ugnen och börja).

GI-biscotti (c:a 20 st)
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl kokossocker
1 skvätt agavesirap
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 nypa salt
1 halv vaniljstång (skrapa ur märgen)
2 ägg
1 dl väldigt grovt hackade mandlar

Rör ihop smör, socker och den urskrapade vaniljmärgen. Rör ner äggen. Blanda sedan resterande ingredienser (utom mandlarna) för sig och rör sedan ner det också. Blanda i mandeln och dela degen i två delar. Rulla varje del till en längd och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Platta till dem något med handen och grädda i 175 grader i ugn i ungefär 15 minuter. Ta ut dem och skär längderna i sneda bitar. Använd en vass kniv   så är det lättare att få dem att hålla ihop. Sänk värmen till 75 grader och ställ tillbaka dem i ugnen i ungefär 45 minuter till. Stäng därefter av värmen helt och låt dem stå i eftervärmen tills de är helt torra. Ta ut och låt svalna. Smält mörk choklad och doppa biscottin till hälften i den. Förvara gärna i kyl.

Share on Facebook

Vissa dagar är helt enkelt lite roligare


Farligt, farligt, men härligt, härligt. Jag pratar alltså om det där med att handla på postorder. Inget jag brukar syssla så där vansinnigt mycket med men ibland händer det. Och på sista tiden har det hänt lite oftare än vanligt. Jag menar, när panduro har FET rea på nätet, när man hittar den perfekta klänningen i ellos-katalogen (man tänkt slänga oläst men ens svärmor råkar öppna), när man ändå ska beställa böcker till bokcirkeln och det finns så himla många bra böcker och så vidare. Och attans vad kul det är att få hem paketen. Lite som julafton faktiskt. Och vad kan vara bättre än det?

Share on Facebook

Prima Ballerina den 3:e nov

     

I bland har man förmånen att få jobba med riktigt duktiga och trevliga människor. När jag för några år sedan var med och skapade barnföreställningen “Prima Ballerina” var det så för mig. Det blev en väldigt spännande process där musikern Kristian skrev ny musik till vår historia och dansaren Sara koreograferade medan jag var mestadels ansvarig för manus och regi. Så kul. Sista gången vi spelade den var på Möllevångsfestivalen i Malmö kvällen innan jag fick reda på att E låg i magen. Sedan var jag alldeles för illamående och trött för att spela och därefter blev jag för tjock för akrobatiska konster. När jag äntligen återhämtat mig hade Sara flyttat till England. Synd på en så himla bra föreställning. Men nu är Sara tillbaka i Sverige och jag är i högsta grad tillbaka på banan! Hurra!

Så nu är det dags! På kulturkvällen här i byn den 3:e november spelar vi äntligen “Prima Ballerina” igen. Det är en föreställning för både stora och små barn och dessutom är det frivillig entré. Om du är i krokarna bör du verkligen ta dig dit! Det är på kulturhuset Tolvan i Torna-Hällestad kl 16.00 den 3/11. Och när du ändå är på plats bör du så klart ta en tur genom byn och beundra all konst och annat spännande kvällen bjuder på.

Alla bilder är från föreställningen “Prima Ballerina”. Foto: Staffan Landin

Share on Facebook

Dagens bästa den 23:e oktober

I dag har jag gjort en massa trevligt. Fikat med kompis i byn, snuvat till mig lunch på köpet, gått promenad, haft möte med illustratör-Ebba, köpt en fin pryl samt varit på bokcirkel. Nice, indeed.

Dagens bästa den 23:e oktober
1.) världens mysigaste badkarsstund med E
2.) Te och fika hos Karin
3.) Bokpepp med Ebba
4.) Mer bokpepp och massa struntprat med bokcirkeln
5.) Att min stringhylla kom upp på väggen i arbetsrummet

Share on Facebook

Snyggast i byn

Share on Facebook

Bland planer och projekt

En av bilderna som kanske får vara med nästa vecka. Vad tycker du?

Ett av mina stora problem är att jag vill göra alldeles för många saker. Eller egentligen är nog problemet att jag vill göra alla samtidigt. Och gärna till hundra procent var. Det säger sig ju självt vara en omöjlighet. Men jag har svårt att luta mig tillbaka, klappa mig på axeln och känna mig nöjd med var jag åstadkommit. Det finns ju alltid en idé till som lurar bakom hörnet. Ibland när jag går här och muttrar över att jag inte får något gjort skäller mannen ut mig. Då tvingar han mig att lyssna på när han rabblar upp allt jag för tillfället sysslar med och avslutar med att spänna ögonen i mig och fråga vad jag skulle tänkt om någon annan som gjorde allt det. Då är det bara att krypa till korset och erkänna sig besegrad.

Som när jag klagar på att jag har för lite skrivtid just den här veckan och blir frustrerad över det. Då behöver jag någon som påpekar att jag sitter och förbereder en höstutställning (foto), gör smycken och illustrationer till den, att jag ska repa föreställning som ska spelas nästa vecka, att jag ska koka äppelmos och kolor till försäljning samt att jag faktiskt har ett möte med illustratör-Ebba om min andra bok i eftermiddag. Plus att jag ska iväg på bokcirkel i kväll och prata om “Morgon i Jenin” och därefter fortsätta redigera bilder från ett fotojobb som ska levereras i dagarna. Då får till och med jag ge mig.

Share on Facebook