Konsten att strosa

Vi tar just nu en paus på vårt hotellrum, lägger upp våra ömma fötter och suckar djupt. Åh, vad det är skönt! Vi gillar Amsterdam. Det är en stad att strosa i. Härligt att kunna gå överallt. Vi prickar av sakerna på vår lista efterhand och stryker några måsten vi inte pallar av bara farten. När man går omkring så här en hel dag gäller det att ha strategier för att hålla hela dagen (och kvällen). Till exempel är det viktigt att man väljer fina gränder att traska omkring i. Att inte slaviskt följa kartor och rekommendationer utan bara låta benen styra ibland. Och så klart måste man pausa. Ofta. Stanna på mysiga fik även om man inte är sugen. När man väl sitter där är det ändå alltid något som går ner. Fyll på energi, drick en kaffe eller ät något gott. Och så måste man ha förmågan att släppa allt det där man inte hinner med. Stryk lite extra på listan och stanna till för ett glas bubbel i stället. Att kunna strosa är en konst. Och så klart beror det mesta på vilket sällskap man har.

Share on Facebook

Amsterdam, första dagen

Vi sitter på hotellet och peppar för i morgon efter en underbar middag. Vi har haft en lång och härlig dag trots regn och rusk. Men det jag tänkte skriva om nu var mer hur vi hade det igår och visa lite bilder och så. Om jag lyckas få till dem så här från min iPad, är lite ovan. Men jag gör ett försök…

Jag började min dag kl 05.20 då klockan ringde. Jag smög upp, klädde på mig, åkte taxi, flög till Stockholm, irrade runt på Arlanda, mötte Bella, flög till Amsterdam, tog ett tåg till centralen, gick till hotellet och då var klockan 14 och dagen kunde börja på riktigt.

Vi lämnade hotellet (som ligger sjukt centralt och är förvånansvärt fint) och gick ut i strålande sol.

Vi började med att äta pommes som man tydligen måste om man är i Amsterdam.

     

Därefter hamnade vi på handväsksmuséet och tittade på väskor från när och fjärran, då och nu. Vi beundrade dessutom deras fina trappor.

Sedan tog vi eftermiddagspaus i deras underbara kafé. Där drack vi bubbel och åt underbara småkakor.

Stärkta av fikat gick vi loss på shopping i härliga färgglada affärer. Jag köpte massor av fina vimplar, festgrejer och lampskärmar och kände mig allmänt euforisk.

När vi inte orkade släpa fler påsar drog vi oss tillbaka till hotellet. Klockan var inte mycket men vi kände oss ganska slitna. Vi bestämde oss för att äta någonstans i närheten av hotellet och hamnade i hotellets egen restaurang. Fantastiskt god mat. Jag åt en minipaj med svamp och getost samt vegetarisk canneloni. Det gjorde förresten Bella också… Resten av kvällen slappade vi på rummet, trötta och nöjda.

Share on Facebook

Dagens bästa den 22:a november

Vilken alldeles fantastisk resdag det här har varit. Och tänk så mycket man hinner med när man går upp kl 05.20… Vi har redan betat av en massa saker på listan utan att stressa och sedan ätit gott. Eftermiddagsskumpa och shopping har vi också njutit av. En utförligare redogörelse kommer när jag orkar. Hela idag har iaf varit dagens bästa… Bästishäng, bubbel, museum, shopping, bästishäng, god mat, solsken och bästishäng…

Share on Facebook

Here we go again

Så här såg vi ut då. Nu har vi, eh, uppdaterat garderoben något.

Sommaren 2005 gick jag en teaterkurs, träffade Bella och det sade “klick” direkt. Sedan dess har vi varit bästisar. Fatta vad fint! Någon av de första dagarna på kursen sade jag till henne att jag hade en dröm om att åka runt i Europa och spela teater på gatorna. Åka från ett ställe till nästa när man fått ihop pengar till det. Hon svarade: “Det gör vi nästa sommar!”. Detta var upptakten till vår clownturné på Europas gator sommaren 2006. Sedan dess har vi gjort en hel massa saker ihop. Och i dag åker vi till Amsterdam på bästis-lång-weekend. Åh, vad härligt det ska bli! Jag kan knappt fatta att vi är på väg nu. Vi får se om det kommer någon uppdatering därifrån. Jag utgår från det=)

Share on Facebook

God natt

Ska bara ta ett snabbt bad och sedan gå och lägga mig. Taxin tutar klockan 06 i morgon. Väskan är packad som ni ser och snart är jag i Amsterdam! God natt!

Share on Facebook

Sluta förstöra era barn!!

Igår stod jag på leksaksavdelningen i ett stort varuhus. Jag tittade på My little pony-hästar åt E. Han älskar hästar, glada färger och att borsta håret på saker. Så, trots att jag själv inte är särskilt förtjust i just dessa leksaker känns det som en perfekt grej för honom. Jag tycker det är viktigt att respektera barns åsikter och önskningar även då de kanske inte sammanfaller med ens egna. Bredvid mig stod en pappa med sin son som var i treårsåldern. Pappan var i min egen ålder och såg allmänt trevlig och välskött ut. Tills han öppnade munnen och jag blev varse om vilken trångsynt idiot han var. Ursäkta mina hårda ord men jag grät nästan av ilska efteråt. Så här var det:

Pojken höll ett paket My little pony-hästar i handen som han tydligen vägrade släppa. Pappan: Den där är för tjejer! (Pojken vägrar fortfarande släppa den.)
Pappan: Jamen, är du en tjej eller?? (Pojken skakar lite tveksamt på huvudet.)
Pappan: Så. Ska vi ställa tillbaka den där då?

Han upptäcker att jag står och blänger och frågar om de kanske står i vägen för mig. Jag skakar bara på huvudet och går därifrån med två små plasthästar åt min son. Men jag önskar naturligtvis att jag hade öppnar munnen och sagt något smart. Något som fått den inskränkta dimman att klarna. Eller bara påpekat att det finns män som gillar hästar, att det finns både rosa, blå och vita plasthästar att välja på om han vill vara sådan eller förklara att det finns killar som också kammar håret (som jag tänker är det man gör med sin lilla plasthäst) eller bara vänt mig till den lilla pojken och sagt att han hade en fin häst i handen och visat den jag skulle köpa till min son. Men jag misstänker att inget av detta hade nått fram till pappan och gissar att han mest tyckt jag var en galen och aggressiv feminist eller så.

Det är sådant här som skrämmer mig när jag ska skicka ut E till förskolan och världen. Att vi föräldrar förstör våra barn och segregerar deras sinne. Det finns inte en pojke som automatiskt föds och hatar färgen rosa, tycker dockor är trams eller förväntar sig att någon annan alltid ska laga hans mat. Det finns ingen tjej som automatiskt föds med ett totalt ointresse för bilar, som tycker att killar med långt hår är konstiga eller allra helst vill vara en prinsessa. Det här är andra gången jag inte öppnat munnen åt idiotföräldrar i affären. Nästa gång, då jäklar. Tredje gången gillt. Jag lovar.

Share on Facebook

Hej och hejdå, Göteborg!

     

I går föreläste mannen i Göteborg och jag och skrutten hängde på. Åh, så många fina vänner det bor i Göteborg just nu och jag önskar att vi hade kunnat stanna en hel vecka och mysa med alla. Men det får bli en annan gång. Vi tryckte in så mycket häng vi bara kunde och trots halsont och en gnällig E hade vi det finfint. I går kom vi upp runt lunch och blev mötta av Josefine som ÄNTLIGEN kommit hem från utlandsjobb. Vi hängde med henne tills det var dags att förflytta oss till Charlotta och Calle som bjöd på middag i matrepubliken. Mannen slöt upp efter sin föreläsning och vi hade en riktigt fin kväll med god mat och trevliga samtal. I morse åt vi frukost hos Josefine och Anton innan vi åkte hemåt. E är för tillfället mest intresserad av att titta på alla traktorer och instrument som vi stöter på längs vägen. Det är inte det sämsta.

Share on Facebook

Snabb-kladdkaka

I helgen gjorde jag mitt andra försök på gi-vänlig kladdkaka. Det första slutade i en smärre katastrof. Det var också första och enda gången jag testade att baka med stevia kan jag säga. Mer tänker jag inte säga om det! Hur som helst. Den jag gjorde i helgen blev desto godare. Och en klar fördel är att den behöver så himla kort tid i ugnen. Så man kan tänka för sig själv vid 21-tiden på kvällen att fy, så gott det hade varit med kladdkaka nu och mindre än 20 minuter senare sitta och mumsa på en. Toppen! Jag gjorde en liten sats och gräddade i två mellanstora portionsformar. Jag trodde att vi skulle äta varsin men det slutade med att vi delade på en eftersom den var ganska mäktig.

Snabb kladdkaka (2-4 portioner)
100 gram smör
1/2 dl kokossocker
1/2 dl kokosmjöl
2 msk kakao
1/2 dl grädde
1/2 tsk bakpulver
1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två större portionsformar med smör och “bröa” med kokosflingor. Smält smöret i kastrull. Ta av från värmen. Blanda ner övriga ingredienser i den ordning de står i receptet. Rör ihop allt och fördela i formarna. Grädda i ungefär 7 minuter. Det går snabbt så kolla kakan ofta. Det kan ju vara så att den är klar efter 5 minuter i din ugn. Och okladdiga kladdkakor är inte så spännande. Låt kakan svalna något och servera med grädde.

Share on Facebook

Dagens bästa den 18:e november

Som jag skrev tidigare idag började den här dagen hyfsat slappt och man skulle nog våga påstå att den fortsatte lite i samma tempo. Men alltså, sådana söndagar är ju trots allt de bästa!

Dagens bästa den 18:e november
1.) Sovmorgon i hundra år
2.) Förmiddagsgos med lilla badpojken
3.) Fikastund på kafé
4.) Att jag äntligen hämtat min nya tavla och att den är såååå fin
5.) Att mannen blev så exalterad över vintergrytan han lagade

Share on Facebook

Med renar på hyllan

I går gjorde jag ett shoppingfynd som gör mig himla glad. Jag är barnsligt förtjust i sådana här gammeldags snöglober ni vet. Tyvärr är de flesta man hittar sådär plastiga och slarvigt gjorda med tråkiga motiv. I går hittade jag väldigt ren och enkel med fina renar i. Jag älskar saker med fina djurmotiv. Och så är den alldeles vit med massor av fin snö som faller. Årets första julpynt har tjuvstartat på hyllan!

Share on Facebook