Blåbärsparfait med rostad kardemumma

Parfait är ju verkligen så enkelt att göra men känns ändå lyxigt och smakar gott. Den här gjorde jag helt sockerfri men har man inte björksocker (xylitol) hemma så kan man ju bara byta ut det mot ett par skedar vanligt socker. Samma i chokladsåsen, fast i så fall gärna farin- eller muscovadosocker.

Blåbärsparfait (c:a 8 portioner)
225 gram frysta blåbär
1-3 msk björksocker

5 äggulor
3 msk björksocker

2,5 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
c:a 1 tsk rostad, krossad kardemumma

Värm blåbär och 1-3 msk björksocker i kastrull. Låt småputtra en stund och mixa sedan slätt. (Akta väggarna, vi fick måla om vår efteråt, haha) Låt stå och svalna. Klä en avlång kakform med plastfolie (för att lättare få ur din parfait). Vispa äggulor och 3 msk björksocker fluffigt. Vispa grädden för sig. Rör ner yoghurt och kardemumma. Rör ner gräddblandningen i äggen. Tillsätt blåbär. Smaka av med björksocker och kardemumma. Häll i kakformen och ställ i frys. Låt stå i minst 6 timmar. Ta fram ungefär en kvart innan servering. Skär i skivor eller stjälp upp den på fat. Ringla över chokladsås.

Chokladsåsen gör jag ungefär så här: En stor klick smör i kastrull. Ett par matskedar kakao och kokossocker. Koka ihop hastigt. Rör ner en skvätt grädde. Sjukt god, jag lovar!

 

Share on Facebook

Kompishäng

Var bara tvungen att slänga in två suddiga mobilbilder från idag. Alltså de här två små. De gillade verkligen att äta lunch på Vapiano. Framför allt för att det var en grävmaskin som jobbade utanför. Där stod de klistrade. Ja, förutom när de klappade och kramade på varandra förstås. Sötungar!

Share on Facebook

Dagens bästa den 18:e december

Dagens bästa den 18:e december
1.) Att E och Sven var så fina tillsammans. De ska leka mer ihop, helt klart!
2.) Lunch på Vapiano med Elin som jag inte träffat på HUR länge som helst
3.) Möte med Ebba. Som tecknar så BRA. (och nu ser en av huvudpersonerna i boken lite ut som mig, det gillar jag=))
4.) Mysmiddag och julpyssel med Anders, Ellen och Molly. Och Lisa bredvid förstås.
5.) God mat, god dessert och god mojito på det.
6.) Att den borttappade vanten kom tillbaka

Share on Facebook

Kristyränglarna

På pysseljuntans julspecial gjorde jag kristyränglar. Fast inte sådana där traditionella med bokmärkesänglar utan i en egen tappning. Jag valde ut några coola kvinnor från historien och letade fram bilder på dem, skrev ut och använde i stället för bokmärken. Tänkte att det kan vara både fint och inspirerande. Följande personer fick äran att bli “änglar”:

Rosa Luxemburg, polsk socialist, verksam i Tyskland i början av 1900-talet. Läs mer HÄR

Alexandra Kollontaj, rysk feminist i början av 1900-talet som bland annat förespråkade förändringar i äktenskapet och kvinnans sexuella frigörelse. Läs mer HÄR

Mary Kingsley, brittisk upptäcktsresande i slutet av 1800-talet som bland annat studerade Västafrika. Läs mer HÄR

Fredrika Bremer, författare och kvinnorättskämpe, verksam i Sverige under 1800-talets första del. Skrev bland annat en roman som skapade så stor opinion i Sverige att riksdagen 1858 klubbade att ogifta kvinnor skulle kunna ansöka om att myndighetsförklaras. Läs mer HÄR

Marie Curie, forskare och vetenskapsman, verksam i Frankrike runt sekelskiftet 1800-1900. Hon blev den första kvinnan som fick nobelpris och några år senare den första person att få nobelpriset en andra gång. Läs mer HÄR

Att göra kristyrfigurer är väldigt enkelt. Jag blandade 2 äggvitor med en massa florsocker. Bara rör ner mer och mer tills det blir en ganska fast kräm som lämnar toppar när du drar ur skeden. Tillsätt lite pressad citron eller ättika och spritsa ut med sprits. Först en “platta”. Tryck ner ett snöre och lägg på en bild. Spritsa sedan en ram runt bilden. Gör detta på bakplåtspapper och låt torka helt innan du avlägsnar dem. Det kan ta ett tag. Jag fick försiktigt vända på mina efter ett dygn för att de inte var torra under. Du behöver förstås inte göra med historiska kvinnor om du inte vill utan vad som helst. Seriefigurer, superhjältar, fotbollsspelare eller varför inte familjen själva? Fint i granen, som bordsdekoration, på väggen eller i fönstret.

Share on Facebook

Fint så in i norden

     
     

I helgen har julen börjat på riktigt. Det gör den alltid med kompisjulen nämligen. Tyvärr gjorde sjukdom och annat att vi blev en något decimerad skara men oj, vad fint vi hade det! Vi har ätit en hel massa mat, bland annat en supergod grönkålspaj och böcklinglåda. (Kompisjulen innebär mest fiskjulbord) Juldagsmiddagen bestod förstås av en helgrillad kalkon med massa tillbehör och den sedvanliga matkoman som infinner sig därefter. Men vi har inte bara ätit mat, vi har druckit också. Julskumpa, hemgjord glögg och mojitos. Och så julmust förstås. Och ätit godsaker. Chokladkola, saffransmuffins, knäck, nötter, frukt och så vidare. E blev överlycklig när granen skulle kläs och vi tog fram en hel massa bollar som har då ansåg julkulorna vara. Så vi har spelat lite julgranskule-fotboll. Och så har vi spelat spel, delat ut julklappar (E fick bland annat en mustasch-napp som var ett väldans partytrick), väntat på tomten och varit allmänt julglada!

     
     

Share on Facebook

Saftiga saffransmuffins

Hittills har jag inte lyckats klura ut något bra recept på gi-lussekatter. Jag vill inte att det ska vara några halvbleka kopior när jag bakar utan mitt mål är att det ska smaka minst lika bra “som vanligt”. Häromdagen svängde jag och E ihop en sats saffransmuffins i stället. Jag har tvekat lite på att börja baka mjuka saker utan mjöl och socker eftersom det så lätt blir torrt och smuligt. Men det här blev en lyckoträff. E hjälpte till med att både baka och skapa receptet så jag kan inte ta åt mig äran. Till exempel var det han som bestämde antalet ägg genom att helt sonika knäcka ett till mot kanten. Och det blev så bra så=) Nu ska vi alldeles strax baka dem igen för idag är det ju julafton och det kräver bra julfika!!

Saffransmuffins (c:a 8-10 st)
50 gram smör
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
0,5 dl kokosflingor
0,5 dl kokossocker
1 dl gräddfil
0,5-1 påse saffran

Smält smöret. Blanda ut saffran i smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smör, ägg och gräddfil. Rör ordentligt. Klicka ut i muffinsformar, drygt halvfulla. Grädda i ugn, 175 grader i c:a 15 minuter. Testa med sticka efter 10. Jag lät mina vara lite kladdiga i mitten eftersom det blir så mycket godare då! Gissningsvis går de här bra att frysa också.

Här kommer E:s lilla skola i hur man bakar muffins:


Börja med att ställa ut formar i en plåt. De blir extra bra om man mjukar upp dem genom att trycka ihop dem och knöla lite.


Sedan måste man röra ordentligt. Helst så häftigt att lite hamnar utanför. Och man behöver inte titta så noga, det kan finnas annat man missar då.


Medan de är i ugnen kan man passa på att göra annat viktigt, inventera lådor och räkna bunkar till exempel. Och hittar man ett glas kan man dricka vatten ur det.


När man äntligen fått ut dem ur ugnen kan man säga: Ooooooo och sedan vägra smaka.

Share on Facebook

Dan före doppardan

I morgon är det årets första julafton, hurra! Mannen är på väg för att hämta bästisBellan vid flyget och i morgon förmiddag droppar resten av bästa vännerna in. Kompisjulen är verkligen en av årets största högtider. I morgon förmiddag klär vi granen, därefter dricker vi julskumpa och fortsätter med julbord, gottebord, paketutdelning och övrigt brukligt. Och så klart kommer morgonen börja med julkryddad varm choklad med vispgrädde. Jag kan knappt vänta till i morgon!

Share on Facebook

Att vika en tidningsgran

     På pysselträffen senast hade pappersexperten Emma snappat upp ett lite modernare granpyssel. Något tidskrävande men väldigt enkelt. Du tar ett magasin som har lite tjockare sidor. Dra av omslaget och pilla bort pärmen men resten ska fortfarande sitta ihop. Börja vika från första sidan och jobba dig genom tidningen. Det är lätt att fastna bland intressanta artiklar så se till att du har gott om tid=) När jag kom till extra bra grejer i tidningen rev jag helt sonika ur dessa sidor till min inspirationspärm.

Så. Ska se om jag kan förklara hur man gör. Gissningsvis får ni använda er av bilderna snarare än texten för att fatta.

Slå upp tidningen. Vik högersidan. Börja längst upp i högra hörnet och vik det mot mitten längs med pärmen.

Ta sedan den flik som blivit en “spets” på högersidan och gör likadant. Om du sedan vänder blad bör du ha en utstickande flik längst ner som du bara viker upp på baksidan av det vikta pappret.

Och så fortsätter du genom hela tidningen och voila så har du en gran. Extra fint blir det förstås med en stjärna på toppen. Den som jag har är också efter ett Emma-tips.

Share on Facebook

Dagen bästa den 13:e december

Jag älskar att det är så gnistrande vinterkallt ute. Men det gör också att jag vägrar gå ut, haha. Just nu sitter jag fortfarande i pyjamaströja och mjukisbyxor och ska snart gå och lägga mig igen… Men innan jag somnar (haha, som om det kommer hända än på några timmar) ska jag blicka tillbaka på min slappa torsdag.

Dagens bästa den 13:e december
1.) Sovmorgon till 9.30
2.) Min lilla söta son som Lucia
3.) Att få sova dryga två timmar mitt på dagen tillsammans med E
4.) Att förbereda och peppa inför kompisjulen i helgen
5.) Att jag äntligen fick tummen ur och gjorde de där rocky-roadsen

 

Share on Facebook

Min lilla Lucia

Ofta när jag måste gå upp extra tidigt och det är mörkt och kallt känns det som Lucia när man var liten. Jag och mina systrar var alltid med i diverse Luciatåg och på alla möjliga ställen. På ålderdomshem, kyrkor, skolan, hotell, fabriker och så vidare. Väldigt mysigt men alltid så fasligt tidigt. Jag minns att vi brukade lussa för Liljeholmens ljusfabrik när de bytte från nattskift till dagskift så där 06.50, brrr.

Jag minns också att jag har varit Lucia, tomte, tärna och stjärnflicka. Oftast det sistnämnda. Fast en gång fick jag inte vara det eftersom det inte passade. Då fick jag vara tärna i stället. Jag blev väldigt upprörd då även om jag inte kunde sätta fingret på varför det var orättvist och fel. Jag ser fram emot att E ska börja på förskolan och att vi ska gå upp tidiga vintermorgnar och lyssna på späda barnröster som sjunger. Och jag väntar med spänning på vad han ska välja att vara i tåget. Kanske lussekatt eller julros? I dag var han i alla fall en ursöt Lucia här hemma och man bara dog lite så fint det var=)

Share on Facebook