Frö- och nötmjöl

När man utesluter vete och gluten är det ibland svårt att veta vad man ska använda i stället. Jag bakar ofta med mandelmjöl och kokosmjöl men ibland vill jag variera det hela. I går bakade jag till exempel på ett egenmixat mjöl. Superenkelt och går naturligtvis att variera i oändlighet. Så här gjorde jag en knapp halvliter frö- och nötmjöl:

Frö- och nötmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl hasselnötter
1 dl solroskärnor
1 dl cashewnötter

Mixa ihop till ett någorlunda finfördelat mjöl. Använd i bakverk med eller utan annat mjöl. Jag blandade till exempel med mandelmjöl. Blev finfint. Om du ska spara det ska det förvaras i en tät burk i några dagar. Egengjorda nötmjöl kan härskna hyfsat snabbt.

Share on Facebook

När Edvard lagar maten…

E brukar alltid vara med och hjälpa till i köket. Han är väldigt intresserad av det mesta. Det roligaste är nog att öppna lådan med alla kryddor och låtsas krydda mat och bunkar. Ibland får han av locket och då får man ta att det kommer curry i gröten och sådär. I går kväll satt han själv vid bordet och började äta medan vi gjorde det sista i köket. Plötsligt säger han “blä” och går därifrån. Jag slänger ett öga på tallriken och tycker den ser lite konstig ut. Vid närmre betraktande ser jag att han lyckats få tag i en kryddburk som både jag och mannen tagit från honom minst varsin gång under kvällen. Han har helt enkelt kryddat pastan med lite rosépeppar. Kanske inte jättegott att döma av hans reaktion men snyggt blev det ju åtminstone…

Share on Facebook

Hej då, parmesan!

Ni som läser den här bloggen regelbundet vet att jag har stora problem med migrän och just nu är inne i värsta fasen. Vet ni, jag har haft minst ett migränanfall VARJE DAG sedan den 28:e december. I ärlighetens namn är det ganska nedbrytande både för kropp och själ. Men hur som helst så tänkte jag inte gnälla om det just nu utan berätta vad jag gjorde igår. Jo, jag var på besök hos en kostrådgivare för att diskutera om jag kan ändra min kost och minska migränen. Jag har diskuterat detta med min läkare under lång tid och frågat vart jag ska vända mig med just dessa funderingar. Anna Sparre hittade jag av en slump på nätet och tyckte hon lät som någon som kanske skulle kunna hjälpa mig.

Och det var ett väldigt intressant besök. Vi pratade massor om hur olika ämnen påverkar kroppen och vad som kan trigga samt minska migrän. Nu till den tråkiga nyheten. Jag får inte äta parmesan!!! Buhu! Ja, ni som typ någon gång tidigare varit inne på bloggen vet att det är min basföda.

Men nu ska jag genomgå två elimineringsveckor. Under de två veckorna ska jag undvika ALLT som skulle kunna påverka migränen. Därefter ska jag sätta in en sak i taget tills vi hittar boven. Helt klart värt ett försök även om det suger. Saker som går fet-bort är till exempel all ost (ja, parmesan också, no mercy), gluten, olika tillsatser, rökt mat, jäst mat, citrusfrukter, bananer, choklad och en massa fler saker. Trots att det känns segt så känner jag mig ändå peppad. Tänk om jag faktiskt skulle hitta något som faktiskt är den stora boven och bara kunna trolla bort min migrän. Det hade ju varit hur stort som helst!

Share on Facebook

Tallink Siljas Menu Signature våren 2013

I helgen fick vi chansen att testa Tallink Siljas signaturmeny. Kändes väldigt lyxigt. Bara det att det var ungefär en miljon olika bestick att hålla reda på var väldigt exotiskt för mig. Menyn komponeras två gånger per år och utgår från vinerna. Det är 7 rätter och lika många glas vin. Jag som inte alls dricker vin i vanliga fall blev positivt överraskad. Framför allt av två av vinerna, varav det ena var ett rött dessertvin. Ja, eftersom jag som sagt inte kan något om vin så kan jag bara säga att det var gott, haha.

Maten varierade väldigt tycker jag. Det var sju rätter plus en liten amuse bestående av en gudomlig rökt sikmousse och en rosmaringranité som cleanser innan desserten. Några rätter var kött så de åt jag inte. Ännu värre för Elin som är helvegetarian och inte kunde äta typ något. Hon fick visserligen en vegetarisk förrätt och huvudrätt men jag hade gärna sätt att köket kunnat trolla fram lite fler alternativ. Men men…

Den första rätten var en kokt kungskrabba med picklat äpple. Det var typ hur gott som helst! Och vinet till var också riktigt gott (Les Fumées Blanches)! En inledning som satte ribban högt för måltiden.

Rätt nummer två var musselrisotto. Lite för söt och fisksmakande men jag är inte heller vanligtvis förtjust i musslor och därför kanske inte rätt person att bedöma.

Nummer tre var sniglar. Jag har aldrig ätit sniglar eller varit lockad att smaka men tänkte att det kanske var dags nu. Så jag smakade en. Och tuggade. Och svalde. Men nej. Kommer inte göra om det.

     

Nummer fyra och fem var renkött och anka som jag inte åt. Det verkade som om meningarna var delade bland de övriga om hur det smakade men jag tror att renen var bättre än ankan om jag förstod det hela rätt.

Nummer sex var ost och örtbrioche. Jag är verkligen inte den som vet något om ostar men den här gillade jag. Väldigt gräddig och fin. Mums.

Efter vår rosmaringranité som för övrigt var utsökt avslutades det hela med en väldigt fin dessert som bland annat bestod av en kolasås som var “to die for”, åh, om man hade kunnat få fram det receptet alltså. Och som sagt ett väldigt fint dessertvin till (Mas Janeil Maury).

En väldig massa bilder och matprat men det är ju inte varje dag man äter sjurätters. Och jag tänker att kanske kan det inspirera någon. Känn dig i så fall fri att inspirera fram ett recept på den enormt goda kolakrämen på sista bilden. Ja, det är de mörka plupparna jag pratar om. Låt dig inte luras av färg och form, de är som sagt fantastiska!

Share on Facebook

Söndagsfika

 

Jag älskar att bo här. I min by händer det hela tiden saker och folk är fulla av idéer. Varje söndag har kulturföreningen till exempel kafé i ett hus man köpt och rustat tillsammans. I går när jag kom hem från bloggresan fick jag höra rykten om att det bland annat var Frej som bakat till kaféet och då tog vi grannarna med oss dit för att fika. Vi åt en massa goda saker som surdegsbullar, chokladkaka och mandelkaka. Sedan ville E absolut ut i kylan och leka med gungan på baksidan av huset. Efter det var vi så kalla att vi fick gå hem och fika. Bra söndagseftermiddag helt enkelt.

Share on Facebook

Barnfattigdom eller inte?

Förra veckan sände Uppdrag Granskning ett program om “sanningen bakom barnfattigdomen”. Jag har en hel del att säga om deras sätt att granska fattigdom och slå neråt. Men som tur är har min eminente make också det och han har skrivit väldigt bra om det HÄR. Så ni som ännu inte läst hans inlägg, gör det!

Jag har förresten tidigare skrivit om barnfattigdom HÄR och HÄR.

Share on Facebook

Min helg

Så här ska ett konferensbord se ut=)

Oj, jag vet inte var jag ska börja berätta om helgen. Det får nog delas upp i ett par omgångar så ni inte blir alldeles utmattade av allt jag vill säga! Först och främst, tack för en underbar helg, ni som var med. Och framför allt tack till Kicki som är så otroligt inspirerande på det där klart-som-fan-du-kan-göra-vad-du-vill-sättet som jag älskar hos människor!

                           

Matbloggskryssning, alltså, ni hör ju själva. Det är ett briljant koncept. Ett gäng typer som älskar mat åker iväg och äter ihop, hah, hur fel kan det bli? Vi har hunnit med en hel massa saker på så kort tid, jag är lite imponerad själv faktiskt. Vi började i fredags med att lära känna varandra och prata om bloggande och pressetik. Superintressant ämne verkligen, det här med reklam och smygreklam på bloggar. Det kommer jag antagligen återkomma till fler gånger.

     

Och apropå det så gjordes resan i samarbete med bloggen Moster Ullas, OBH Nordica och Tallink Silja. Och ett sjukt bra samarbete var det tycker jag. Sara från OBH Nordica visade sig vara en riktigt grym tjej som förutom att hänga med oss berättade om deras produkter, främst en vakumförpackare som vi alla gick igång på något enormt. Vi testade att vakumförpacka allt från bananer och ost till hårspray. En klar partyhöjare!

          

Efter Saras presentation fortsatte vi fredagen med att byta om och snofsa till oss till middagen. Vi åt Tallink Siljas Signaturmeny som byts ut varje halvår och består av sju rätter och lika många viner… Jag tror jag får berätta mer om den i ett eget inlägg annars blir det här för långt. När vi druckit upp de sista vindropparna intog vi dansgolvet. Jo då, ni hörde rätt. Jag och fantastiska Elin från Gulfager dansade loss på diskot. Vi höjde nog medelåldern ett snäpp men vad gör det? När vi avancerade till att dansa på ett litet podium vi hittade gjorde även Cissi och Smaskens-Annika oss sällskap. Nöjd med det somnade jag sedan skönt i en alldeles egen säng, lyx.

          

På lördagen åt vi toppenfrukost (tänk allt från mousserande vin till gräddtårta) och gjorde sedan Helsingfors. Ett iskallt Helsingfors ska tilläggas. Sjutton minus hade vi men dock strålande sol. En trevlig Tanja från Foodsightseeing Helsinki tog oss med på en specialdesignad sightseeingtur. Alltså vilket bra koncept! Att få turista bland bara saker man själv gillar och med andra som gillar samma sak. I love it! Jag får nog berätta lite mer om Helsingfors också framöver. Det finns att tilläggas. Vi åt i alla fall lunch, shoppade och smakade en massa gott innan vi stelfrusna entrade båten igen. Vi konfererade lite mer på temat bloggar, pressetik och smygreklam innan vi svidade om för skaldjursmiddag. Hummer, rökta räkor och rödbetscarpaccio åt jag. Låter fint va!? Det var det också=) Efter middagen drog vi alla på oss våra självlysande partyarmband och testade det andra dansgolvet. Där sänkte vi medelåldern drastiskt men kul var det.

Och efter alldeles för lite sömn och ännu en underbar frukost klev vi av i Stockholm. Suck, jag hade kunnat hänga och matnörda mig ett antal dagar till. Men självklart är det också skönt att komma hem. Framför allt när E möter en på flygplatsen och skanderar MAMMA över hela stället. Hoppas ni också haft en fin helg!

Share on Facebook

Matbloggskryssning

Vet ni vad? I helgen ska jag på matbloggskryssning, fatta vilken lyx!! Det är Kicki som typ är världens mest driftiga person som rattar hela grejen. Planerar, fixar sponsorer och bokar. Och vi andra kan bara tacka och åka med. Och äta. För det ska vi göra förstås. Ombord på färjan dit ska vi äta 7-rätters avsmakningsmeny, hallå vad spännande! Och i Helsingfors ska vi på mat-sightseeing och på färjan hem ska vi äta mer. Dessutom ska vi konferera om bloggande och annat viktigt. Och träffa nya människor. Och basta och umgås. Kan det bli bättre?

De andra som åker med är förresten:

http://mosterullas.se
http://www.smaskens.nu/
http://gulfager.se/
http://momaskitchen.se/
http://matdelikat.bloggplatsen.se/

 

Share on Facebook

Lilla rockstjärnan

E fick ju en ukulele av oss i julklapp och när han inte sparkar boll lirar han på den. Oftast skriver han egna sånger till, imponerande va!? De flesta har texter ungefär som så här: Boll, Zlatan, mamma, mååååål. I bland jammar han dock bara loss och släpper alla hämningar. Som på det här klippet. Se det och håll med om att han typ är hur fin som helst!

Share on Facebook

Dagens bästa den 16:e januari

I dag har jag haft mina första skolgrupper på nästan två år. Ja, jag var lite nervös. Men det gick bra och var kul! Dessutom hann jag slinka in och se en teaterföreställning som Jonas passande nog spelade på just den skolan på just min håltimme, lägligt. På eftermiddagen har jag och E hängt här hemma och myst i väntan på att mannen skulle pallra sig hem från jobb i Stockholm så vi kunde få någon middag någon gång. Och till sist kom han hem och fixade det=) Efter en lång men hysteriskt rolig läggning (inkl hopp i sängen, dans, sång och nattning av mamma) pustar jag nu av i soffan en stund innan jag själv ska sova. Vilket är snart.

Dagens bästa den 16:e januari
1.) Att ha elever igen
2.) Teaterbesök
3.) Fantastisk vinterpromenad med kameran
4.) E:s oförställda glädje när jag hämtade honom på Föris
5.) Magprutt och soffmys med E
6.) Roligaste läggningen på länge, trots att han vägrade somna

Share on Facebook