Kalaset

     

Eftersom E var sjuk både på sin födelsedag och sina två tänkta kalasdagar blev det lite spontant firande en vecka senare än planerat. Jag har drömt om det här med barnkalas långt innan jag fick barn. I sann Gilmore Girls anda tycker jag man ska gå all in när det väl gäller. Eller rättare sagt vill jag göra det. Gemene man får såklart göra som hen vill. I år hade vi tänkt ut vilket tema vi trodde E skulle gilla bäst och det kändes hyfsat givet. Bollen-Zlatan-Mål! Bland annat bad vi alla gäster ta med sig varsin boll och varma kläder så vi kunde spela massfotboll i trädgården. Men det var så kul så det får bli ett eget blogginlägg. Hur som helst. Vi var peppade, gästerna trevliga och E hade kul. Han blev alldeles till sig av lycka när han kom ut i vardagsrummet på morgonen och såg alla ballonger vi blåst när han somnat. Sedan drack han varm choklad i en glad mugg.

     

Därefter åkte finmuggar och fotbollstatueringar fram på bordet och vimplarna upp i taket.

     

Vi satte upp en liten hint på ytterdörren och killarna peppade som tusan.

          

Plötsligt vällde gästerna in och det var barn överallt. Underbart!

Skrutten öppnade paket och alla barnen hjälpte till.

     

Efter den stora fotbollsmatchen gick vi in och fikade magarna fulla. Bara boll-kakor så klart. Och E blåste ut sina boll-ljus. Och så sjöng vi några av hans favoritlåtar. Typ “Hjulen på bussen” och “Zlatan skjuter bollen”. Efter att alla barn hade fiskat presenter ur fiskdammen och fått medaljer för sina tappra insatser på fotbollsplanen hjälpte gästerna till att städa (hallå får de komma tillbaka eller?) innan de droppade av. E var på topp hela dagen och det kändes fint att vi fick till ett riktigt firande till sist!

Share on Facebook

En ny favorit från köket

När jag surfade omkring efter middagsinspiration häromdagen hamnade jag (som ofta) hos Tina. Receptet på laxwallenbergare hamnade på listan och idag svängde killarna ihop några till fredagsmiddagen. Och jag tror att vi alla tre blev positivt överraskade över hur gott (och tydligen enkelt) det var. Det här är helt klart en ny favorit som kommer dyka upp snart igen på vårt bord!

Laxwallenbergare
500 g laxfilé
2 äggulor
1 dl grädde
1 knapp tsk salt
1 krm vitpeppar
1 nypa cayennepeppar
en näve finklippt färsk dill

Dela laxen i mindre bitar och mixa slät tillsammans med äggulor och grädde. Tillsätt kryddor och finklippt dill. Forma åtta stycken wallenbergare och stek på medelvärme i generöst med smör, ca 3 min per sida. Vi serverade dem precis som Tina föreslog med plomkålspuré, gröna ärtor och skirat smör. Fasen vad gott alltså!

Share on Facebook

Glasögonormen

De senaste dagarna har jag provat ungefär 300 glasögonbågar. Jag trivs bra i dem jag har men dels är de alldeles sneda, slitna och färdiga för tippen. Och dels har min syn förändrats så jag behöver således ändå uppdatera mig. I dag bestämde jag mig äntligen och beställde. Skönt!

 

Share on Facebook

Andra bullar

Av min vän Stina fick Edvard ett alldeles eget set med bakverk i födelsedagspresent. Och inte var det vilka kakor och bullar som helst utan sådana som Stina hade virkat. Jag vet inte hur det är med er men jag är så imponerad att jag blir alldeles darrig. Jag vill också kunna virka så här! Och de är ju alldeles ljuva och skira och fina dessutom. Hittills är det mest jag som lekt med dem om jag ska vara ärlig.

Share on Facebook

Dagens bästa den 20:e mars

I dag är det vårdagjämning och det gör faktiskt kylan lättare att stå ut med. Det må vara kallt men från och med nu blir det bara ljusare och ljusare, hurra!

Dagens bästa den 20:e mars
1.) 5 fina avslutande lektioner med olika klasser. Att känna att man faktiskt kunnat påverka något litet och lämna spår.
2.) Kvällsbus med familjen. Framför allt en ny liten sång vi skrev som gick ut på att jag och E fick pussas en massa gånger.
3.) Den stund när jag och E målade tavlor tillsammans med hans nya vattenfärger. Vi bytte penslar, målade med vatten och färg samt drack lite färgat vatten.
4.) Soffhäng med ny tv-serie och snacks.
5.) Vårdagjämningen förstås.

Share on Facebook

Enklaste kycklinggrytan

När inspirationen tryter och man inte orkar laga avancerat är det här receptet perfa. Det är inte bara snabbt och enkelt utan väldigt gott och känns vällagat. Vi serverar med quinoa.

Kycklinggryta (2 portioner)
2 kycklingfiléer
c:a 2 dl vispgrädde
1 röd paprika
salt, peppar, curry

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek dem i smör i ungefär 10 minuter. Strimla paprikan och lägg i den efter halva stektiden. Häll på grädde och låt småputtra några minuter. Salta och peppra. Smaka av med curry. Vips, klart!

Share on Facebook

Utflykt och loppisar på Österlen

I fredags var det en vintrig dag med spröd luft och värmande solsken. Jag, mamma, pappa och E packade in oss i bilen och åkte på utflykt. Vi fick en superdag. Kaffetermos hade vi med oss och vårt första stopp var på stenugnsbageriet i Dalby där vi provianterade fantastiska kardemummabullar. Sedan körde vi vidare mot Österlen.

     

Vi hamnade i Kåseberga hamn, vid Ale stenar. Lite folk var det faktiskt som strosade omkring bland snöflingorna. Men inte alls som det är på sommaren. Rökeriet hade öppet men det var också det enda. Trots det hade vi en härlig stund i solen vid vattnet. E knatade omkring med en hand i mormors och den andra i morfars. Hoppa i varenda pöl ville han också.

     

Eftersom vi dessutom firade min mammas födelsedag lite extra just i fredags hade jag bestämt att vi skulle äta lunch på Olof Viktors vilket vi också gjorde. Räkmackor som hette duga satte vi i oss allesammans. Och bakverk förstås. Eftermiddagen ägnade vi åt loppisjakt. Det här stället kan jag verkligen rekommendera. Hur stort som helst och trevliga ägare. I Glemminge hittade vi också två öppna ställen. Visserligen gjorde det att vi kom lite sent till Sturup för att hämta mannen men jag menar…visst kan väl en matta, en porslinskanin, ett par skor, små glasskålar, barnböcker, en keps, en väst och en anka mer än väl gottgöra detta?? I vilket fall var vi alla överens om att vi haft en underbar dag!

Share on Facebook

Politisk satir när den är som bäst

Ni har väl inte missat dagens bästa på internet?

Tommy Nilsson byter namn till BLACK (fast det måste väl vara för bra för att vara sant?) och Tobias Billström apar efter och kallar sig WHITE.

Share on Facebook

Ett paket till mig

Det kom ett paket till mig på posten… från Karin, eller ja, egentligen från mig själv eftersom jag beställt presenten själv. En söt liten ask med ett alldeles underbart smycke i. Till och med finare än på bild, hurra! Det där med att köpa presenter till sig själv är klart underskattat. Glad glad glad. Kolla in Karins webshop, jag vill ha typ ALLT!

Share on Facebook

Kalasbollar

Inför helgens festligheter stod jag och rullade 50 kalasbollar, eller ja, chokladbollar om man så vill. När jag stod där så kändes det plötsligt som när jag var 7 år och fick hjälpa till att baka till mitt eget kalas. För chokladbollar är på något sätt så mycket barndomens barnkalas det kan bli för mig. Så fick jag lite pirr i magen och tänkte att jag ska göra allt jag kan för att E ska ha med sig en massa barndomsmys i magen in i framtiden. Hur som helst, här är receptet:

Kalasbollar/Chokladbollar (c:a 50 st)
200 gram rumsvarmt smör
3 dl socker
6 msk kakao
1 knapp tesked vaniljpulver (ta mer om du använder vaniljsocker)
10 dl havregryn
6-8 msk vatten
Kokos att rulla i

Blanda allt i en stor skål och knåda ihop med händerna. Rulla till lagom stora bollar och rulla dem i kokos. Förvara i kyl och servera på fint fat. Det behöver inte vara svårare än så!

Share on Facebook