Bästa lunchen

När det är soligt intas den bästa lunchen med fördel utomhus. Välj något du gillar och lägg det på en fin bricka. Min bricka är en present från bästa systerdottern Vilja. Det är hennes egna små fötter som klampat på den. Jag blir glad för mindre! På min bricka lade jag små tomater, finn crisp med parmesan och en mättande smoothie. Trevlig helg!

Share on Facebook

GI chokladbollar

I bland är det svårt det där med att ha barn och vad man kan ge dem att äta och inte. Vi försöker undvika socker så mycket det går här eftersom det faktiskt inte är så bra för någon. Dessutom har vi märkt att E blir väldigt påverkad av det de få gånger han gjort ett större intag. Hur som helst. Han vill också gärna fika och baka och mysa förstås. Då är det skönt att vi själva mest bakar gi-vänligt vilket inte påverkar blodsockret särskilt mycket. Då kan vi alla trycka i oss godsaker utan att fundera på konsekvenserna=)

De här chokladbollarna bakade jag förra veckan. På Föris sommarutflykt fick de idel lovord av andra föräldrar som fick smaka. De tyckte att de var goda i smaken, hade en trevlig konsistens och var fräscha. Det sista är ett ord jag själv inte direkt förknippar med chokladbollar men faktum är att det var två olika personer som sade det så jag antar att det stämmer… Det var mitt första försök att baka med quinoaflingor och jag har kommit fram till att de är lite hårda så man kan inte bara byta ut havregryn rakt av men när man minskar mängden och ersätter med exempelvis kokosflingor också så blir det kanon!

GI chokladbollar (15 st)
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl kokossocker
2,5 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 dl kokosflingor
1 dl quinoaflingor
1 msk vatten
1/2-1 msk kaffe (kan bytas ut mot vatten om man inte vill ha kaffesmak)

Häll alla ingredienserna i en bunke och gegga ihop med händerna. Forma små bollar och rulla i kokos. Förvara dem i tät burk med lock i rumstemperatur. Om man har dem i kyl blir de lite hårda. Det avhjälps dock enkelt med fem sekunders värme i micron innan förtäring.

Share on Facebook

Laid back parenting

I morse vaknade E först av alla och tassade upp ur sängen. Plötsligt stod han bredvid mig och sade: Shla Shla! (Det betyder glass) I handen hade han ett paket glass som han uppenbarligen hittat i frysen. Jag vände mig mot mannen och sade: Du, han säger att han vill ha glass till frukost. Mannen mumlar trött tillbaka: Okej, går du upp och gör i ordning en strut?

Share on Facebook

Dagens bloggtips!

Hörrni, förresten! Jag har ju glömt berätta att världens bästa storasyster har börjat blogga! Jag tror att ni är många som kommer gilla hennes blogg. Hon skriver om mina fina syskonbarn (aka gudbarn), mat, resor, inredning och drinkar. Det har varit ganska många drinktips på sistone faktiskt. Och det är ju praktiskt så här inför sena sommarkvällar… Ta en titt vettja!

Share on Facebook

Att orka

Vägen till jobbet är lång men vacker

Jag har massor av saker jag vill blogga om men just nu är jag så utmattad att jag inte vill blogga alls. Det känns som om jag jobbar non stop både dag och natt. Åtminstone gör min hjärna det. Mannen har det också väldigt intensivt för tillfället och det enda som är positivt med det hela är att E trivs så bra på Föris att man får släpa hem honom efter en alldeles för lång dag där. I övrigt har jag inte hunnit äta frukost, lunch eller middag på flera dagar utan tryckt i mig lite näring här och där i pauserna. Det är tur att det så roliga saker jag jobbar med annars hade jag nog inte kommit upp ur sängen!

Share on Facebook

Dra ner byxorna, lägg upp benen och kör!

Jag brukar inte skriva om särskilt intima saker här på bloggen men idag ska jag göra ett undantag. Jag vill nämligen berätta att jag har varit och gjort cellprov. Det är något av det värsta jag vet och trots det vill jag uppmana alla andra kvinnor att göra detsamma. Det tar inte lång stund, kostar inte mycket och kan allmänt ses som en billig försäkring.

Sedan vi införde allmänna kallelser till gynekologiska cellprovskontroller på 60-talet har antalet fall av livmoderhalscancer minskat med 50%. Livmoderhalscancer tar lång tid på sig att utvecklas men får den väl fäste är den jävlig. Går du på dina kontroller vart tredje år när du blir kallad minskar du risken att drabbas med hur mycket som helst. Cancern hinner möjligtvis som längst till ett förstadium som oftast åtgärdas med enkel operation.

I Sverige drabbas i dag mindre än 400 kvinnor av livmoderhalscancer. De flesta av dem har inte gått på cellprovskontroller. Mer än 30 000 får dock veta att de har misstänkta förstadier (cellförändringar) efter kontroll. Eftersom detta tack vare kontrollerna upptäcks i tid hinner förändringarna tas bort innan de blir cancer.

Slutsatsen är enkel: Om du går och gör dina cellprover var tredje år minimerar du cancerrisken till ett minimum. Att inte göra det är lika dumt som att inte använda bilbälte. Om du vill göra det hela lite roligare kan du ta med någon som kan bjuda dig på glass efter undersökningen. Det gjorde jag och det gjorde faktiskt det hela lite lättare.

Share on Facebook

Månadens sötsak; kardemummakräm

Kardemummakrämen är en av mina verkliga favoriter. Den går snabbt att göra, passar till det mesta eller bara för sig själv och är, som Stina sade sist jag bjöd på den, löjligt len. Den passar utmärkt till kakor som kladdkaka, äppelpaj och rabarberkaka. Till smörstekta äpplen är den ljuvlig liksom till kompott eller bara färska bär. Ja, den är helt enkelt ganska underbar! Men, det är viktigt att använda en bra mascarpone. Jag har testat med den billigaste varianten några gånger (vet inte vad märket heter men det är en gul burk som finns lite här och var) och då blir krämen inte alls så len utan mer smulig. Inte bra! Det här får bli mitt bidrag till Månadens sötsak den här månaden eftersom temat passande nog är “tillbehör”!

Kardemummakräm (4 portioner)
1 burk mascarponeost (250 gram)
1-1,5 dl tjock yoghurt
1 tsk rostade och mortlade kardemummakärnor
En halv urskrapad vaniljstång
2-3 msk björksocker (eller annan valfri sötning)

Blanda ihop allt och förvara i kyl. Och köp gärna hem ett par extra burkar mascarpone för du kommer vilja göra en ny sats omgående!

Share on Facebook

Dagens bästa den 27:e maj

Puh. I kväll har jag haft ett genrep inför i morgon och en föreställning direkt på det. Jag hade lite glömt hur utmattande det är så här års. Det är som mest intensivt på jobb inför skolavslutningen och det känns som om jag springer omkring med fyrahundra saker i huvudet samtidigt och minst lika många i händerna. Men samtidigt är det otroligt tillfredsställande. Att få beta av föreställningarna, peppa eleverna, se dem ta plats på scen och ta för sig. Och publikens jubel och jag som bara kan stå där alldeles utpumpad efteråt och vara stolt över dem! Det är härligt! Men. Dagens bästa var given redan från i morse.

Dagens bästa den 27:e maj
1.) Edvard och jag gör oss i ordning för förskolelämning. Plötsligt tar han min hand och drar med mig in på kontoret. “Pappa ochå pom” (pappa ska också komma) säger han och tar mannens hand i sin lediga. Vi går ut i hallen. Där breder han ut sina små armar och omfamnar oss i en stor gruppkram. Sedan gnuggar vi näsor pussas hullerombuller medan vi alla fnissar och säger mmmm. Och så kramas vi igen. Och igen. Och igen. Sedan går vi alla tre hand i hand till Föris och vinkar av varandra inför dagen.

Share on Facebook

Ett parmesan-hål i väskan

Mannen åkte bort (Kumla, Norrköping, Sorrento) några dagar och bad om hjälp med att packa väskan eftersom jag är typ kung på det. Jag packade och stuvade ner både katt och små överraskningar i väskan och fick ändå plats för ett stort tomt hål. Hm, vad ska det vara bra för tänker kanske ni. Det gjorde inte mannen, han förstod direkt. Jaha, en SÅ stor parmesan förväntar du dig alltså, sade han lugnt och kom sedan hem från Italien med två kilo i väskan. Teamwork säger jag.

Share on Facebook

Dagens bästa den 26:e maj

Förutom att vår park-picknick regnade bort i dag och kaffet fick drickas i bilen har detta varit en fin dag! Vi har varit på fler loppisar, fyndat klänningar, besökt vintagemässan i Malmö, köpt en alldeles för dyr hatt, plockat blommor, bildat ett aktiebolag och en hel del annat. Nu har vi precis avslutat kvällen med en banoffee pie för att lyxa till det lite på Mors dag.

Dagens bästa den 26:e maj
1.) Att vakna av att E låg och drog i mitt täcke, jag vek upp en flik och han rullade in till mig och somnade om. Morgonstund har guld i mun.
2.) Loppisfynd
3.) Vintagemässan med trevliga töser och fina fynd
4.) Kryddträdgård, check
5.) Stormöte i byn, bildande av bolag, hög stämning och högtidlighet
6.) Att mannen kom hem och E:s oförställda glädje när jag slängde ut honom genom fönstret till sin pappa

Share on Facebook