Mjuk nötkaka med nektarin

Å, jag är så sjukt nöjd med den här kakan! I bland tycker jag det är svårt att få det bra när man bakar just mjuka kakor glutenfria och GI-vänliga men den här blev SÅ. BRA. Inspiration till kakan fick jag hos Elisabeth som hade gjort en plommonkaka på mandelmjöl och honung. Jag gjorde dock om receptet en hel del och tyckte det blev toppen, som sagt. Om du inte har björksocker eller agavesirap kan du förstås byta ut det mot vanligt socker eller honung. Har du inte hasselnötsmjöl kan du bara mala eget av nötterna. Eller ta mer mandelmjöl i stället. Jag tyckte dock att hasselnötterna gjorde mycket till i smaken! Hur som helst här kommer receptet:

     

Mjuk nötkaka med nektariner
2,5 dl hasselnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk fiberhusk
1/2 dl björksocker
lite vaniljpulver
125 gram smör
1 dl agavesirap
3 ägg
2 msk gräddfil

1-2 mogna nektariner
(ev lite kokossocker)

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och blanda de blöta ingredienserna för sig. Gegga ihop allt. Smaka på smeten, det är ljuvlig. Skär nektarinerna i bitar. Smörj en kakform och lägg i nektarinerna i botten. Eventuellt kan du strö lite kokossocker över om du gillar sött… Häll smeten i formen, platta till med en slickepott.

Grädda i 30 minuter, 175 grader. Låt kakan vila en stund innan du stjälper ur den och skär. Ät som den är eller med lite glass/grädde/vaniljsås. En alldeles perfekt höstkaka!

Share on Facebook

Hyfsat snart så…

I fredags var Ebba här och vi jobbade på vår bok. Vi har ju hållit på ett tag nu och vet ni vad det sjuka är? Det känns som att det börjar dra ihop sig. Den börjar blir klar. Vi ska redigera, lägga in text och fila lite. Sedan ska vi sätta igång med att sälja in den. jag har redan skrivit ett väldigt bra brev till förlagen som ska få följa med manuset. Och som jag brukar säga. Blir den inte antagen någonstans får jag väl starta ett eget bokförlag. Det har jag ändå alltid drömt om!

Share on Facebook

Dagens bästa den 10:e september

Trots att jag har nyst fler gånger i dag är jag någonsin gjort på en dag tidigare känner jag mig hyfsat nöjd. Föris hade planeringsdag och mannen och E valsade runt i Malmö och hade världens skojigaste dag. Jag satt här hemma och försökte plugga men somnade mitt i min videoföreläsning. Så kan det gå. Men just när jag vaknat knackade det på dörren och där stod Eric. Då vände det helt enkelt!

Dagens bästa den 10:e september
1.) Att jag tog mig igenom allt jag bestämt mig för studiemässigt idag
2.) En solig stund med Eric på vårt fina trädäck
3.) Att mina killar hade en så rolig dag
4.) 2 oväntade men trevliga telefonsamtal
5.) En Gilmore-maraton-planering. (Ska det nu äntligen bli av alltså?)
6.) Bästa godnatt-pussen av bästa ungen
7.) Lite kvällsjobb som innebar en hel del 3D crystal glaze, I love it!

Share on Facebook

Veckans matsedel

Kategorin “matsedlar” är något som jag själv verkligen uppskattar hos andra bloggar. Minst en gång i veckan sitter jag och surfar inspiration till veckans middagar. I bland är det ju verkligen as-segt. Så vi kan väl hjälpas åt? Inspirera varandra. Vad äter du till middag i kväll till exempel? I går satt jag och läste igenom mina gamla recept här på bloggen och hittade en och annan favorit som glömts bort. Så här ser min veckas matsedel ut… om du vill ha receptet klickar du bara på maträttens namn!

MÅNDAG

Gyllengul linssoppa med saffran

TISDAG
Laxwallenbergare med broccolimos

ONSDAG
Pretentiös korvpanna

TORSDAG
Stekta jordärtskockor med brysselkål och bacon

FREDAG
Mozzarellabiffar med lyxig sallad

LÖRDAG
GI-panerad rödspätta med blomkålsmos och skirat smör

Share on Facebook

Dagens bästa den 9:e september

En alldeles vanlig måndag i början av hösten. Halsont och trötthet gör att det känns extra viktigt att fokusera på det positiva. Minst tre saker ska jag hosta fram. Så, kom igen nu Nina…

Dagens bästa den 9:e september
1.) Att både lämning och hämtning gick bra på Föris idag
2.) Att jag har haft ovanligt många besökare på bloggen
3.) Ett samtal med bästisen på väg hem från jobbet
4.) Att smyga in och snusa på en nysomnad unge när jag kom hem. Hur kan han lukta så gott?

Ja, där satt den!

Share on Facebook

Edvard

I dagarna blir min lilla unge två och ett halvt år. Känns otroligt. Han var på BVC-koll i veckan och fick höra att han var perfekt. Fast det visste vi ju förstås redan… Han pratade långa meningar, följde sin kurva och innan han skulle gå hem ville han leka lite med leksaksköket där. Han tog upp ett glas, vände sig mot sin pappa och sade: Stor öl, pappa? Gott, pappa? Som tur var tyckte de på BVC det var lika roligt som vi…

Apropå roligt. Jag trodde aldrig jag skulle tycka det var så himla kul att ha en unge. Att gångerna jag skulle skratta per dag skulle öka med 500%, att jag skulle kunna le mitt i en mardröm för att han låg där bredvid. Att jag skulle vilja bygga sandslott, spela fotboll och sjunga i hopprepsmickar och uppriktigt tycka det var kul. Men det gör jag. Fy tusan vad kul det är att ha Edvard!

Share on Facebook

Alltså åh, vilken helg!

     

Vädret, vännerna och livet! Vilken fantastisk helg vi har haft! I går skulle vi typ städa och laga mat och härja omkring här hemma. Men så sken solen och vi kände inte alls för det. Så vi hängde ute i stället. Mest på vårt nya trädäck som jag älskar mer än något annat (ja, okej, nästan bara) men också i gräset och en sväng i köket för att baka kaka. På dagen målade mannen dörrar och jag lite allt möjligt medan E mest målade sig själv. På eftermiddagen kom finaste vännerna hit och hängde. Vi skålade i finchampagne för trädäcket och grillade en massa korvar och åt dem med tusen tillbehör. Kändes härligt dekadent att sitta i solen vid femtiden och skölja ner korven med skumpa.

Sedan fortsatte vi med drinkar, kaka och snacks. Grannarna kom över, barnen somnade och vi flyttade in kalaset till vardagsrummet. Framåt  kvällen bestämde Per att han också ville dricka drinkar och då förvandlades det hela till ett pyjamasparty som övergick i sömn och sedan lyxfrukost och förmiddagshäng. Ungarna lekte hur fint som helst och showade med ukulele, hopprep (mickar) och hattar. När vännena åkt hem bestämde jag mig för att flytta. Ja, ut på trädäcket förstås. Så jag tog med mig en madrass, filt och kudde och somnade i solen. I övrigt har jag suttit ute och pysslat, knåpat och ritat lite. Helt lyxigt slappt helt enkelt.

     

Share on Facebook

För dig som missade matchen…

Nu är ju inte detta en uttalad sportblogg även om jag skrivit om sport och framför allt sportjournalistik tidigare, till exempel här och här. Men igår var det ju en viktig match för Sverige i kvalet inför fotbolls VM i Brasilien 2014. Min familj klädde upp sig i fotbollströjor (på sonens begäran) eller ja,”heja Sverige tröjor” som det heter här hemma och bänkade sig i soffan. Efteråt skrev de ett referat av matchen till de som inte kunde se den. Så om du missade matchen kommer det här, håll till godo:

VM-kval 2013, Irland-Sverige 1-2.

Edvard: Neej, inte grön ha bollen. Han (Zlatan) hade fotbollshår. Han (Svensson) hade inte fotbollshår. Han (Zlatan) hade fotbollshår. A min boll? (var är min boll). Dää Zlatan. Han hade fotbollshår. Pappa, han hade fotbollshår. A bollen, däää bollen. Bollen in i mål. Pappa öl. Evad öl? Evad glass? Evad inte soja (sova).

Frågor på detta?

Share on Facebook

Läst på sistone

Tyvärr är det ju så att tiden inte riktigt räcker till för allt man vill göra. Eller i mitt fall är det i alla fall så. Något av det bästa jag vet är att läsa. Gärna sträckläsa med lampa tänd och en kopp te bredvid utan att behöva bry sig om vad klockan är. Den tiden finns inte riktigt på samma sätt som innan jag fick E. Men! Konstigt nog hann jag läsa hela fyra böcker när vi var på Mallorca. Jag förstår inte hur det gick till eftersom jag var själv med honom men det gick. Jag hade bara tagit med mig böcker som jag trodde var lättlästa och feelgood för det var det jag var ute efter just till semestern. Och så nöjd jag är med att jag lät min överdrivna optimism ta över och packade fyra romaner. För jag hann ju som sagt läsa varenda en.

Karolina Ramqvists “Alltings början” läser vi till bokklubben och det var som att kastas tillbaka till nittiotalet och tonåren. Jag gillade den skarpt.

Isabel Wolffs “Porträttet av dig” var en alldeles lagom och lättsam feelgood bok. Perfelt semesterläsning vid poolen.

Jojo Moyes “Livet efter dig” är ju hyllad av recensenter och läsare. Och visst var den väl bra och kanske den bok som stannade kvar längst efteråt. Men jag gillade den faktiskt inte så jättemycket. Det är nog framför allt för att jag är en sådan som måste gilla slutet för att gilla boken…

Helen Simonsons “Major Pettigrews sista chans” köpte jag för att det stod på omslaget att det är den ultimata feelgoodboken. Det håller jag nog inte riktigt med om men jag tyckte ändå den var gullig och läsvärd.

Hoppas att du har fått lite läs-inspiration nu, det är ju få saker som slår en riktigt bra bok!

Share on Facebook

Fiskgratäng med broccoli

Det här åt vi i kväll. Det här var gott! Tyvärr lagades det hela av en kedja improvisationer från min skalle till mannens händer och så lite höftande och ett dåligt minne på det… Hur som blev det som sagt väldigt gott och jag återger ungefär hur det gjordes så kan ni försöka själva utifrån det. Och gör det! Enkel mat som sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ganska GI och LCHF-vänlig.

Fiskgratäng med broccoli
1 fryst torskblock (snällt fiskad förstås)
1 rejält broccoliknippe
c:a 100 gram cream cheese
2 rejäla matskedar majonnäs
en rejäl skvätt vispgrädde
ett knippe dill
ganska mycket dijonsenap (alltså inte en liter men någon rejäl matsked kanske)
örtsalt, peppar
parmesan

Lägg fisken fryst i mitten av en stor ugnsform. Ansa broccolin och dela den i stora bitar som du lägger runt fisken. Hacka dill och strö över fisken. Blanda ihop resten till en sås (utom parmesanen) och häll över fisk och broccoli. Grädda i ugn på 200 grader i ungefär 50 minuter. Efter halva tiden kan du ta ut formen och riva över massor av parmesan. Kanhända behövs det folie över på slutet så det inte bränns. Gott!

Share on Facebook