Peters marockanska gryta

När jag fyllde år var planen att vi skulle grilla opretentiöst på vårt nya trädäck. Eftersom det regnade behövde vi raskt en ny plan. Något som är gott, värmande och inte för jobbigt att laga till 30 pers eftersom ingen ville stå i köket hela dagen. Stina och Peter som var här på brunch blev räddningen. De skickade över ett recept på en marockansk gryta som Peter tydligen brukar laga. Vi chansade och det blev toppen. Okej, bilden är inte den vackraste matbilden du sett men jag var upptagen med mina gäster, höstljus är omöjligt och grytor också. (Ja, om man inte är Remsan då som är den enda jag vet som lyckas med att fota grytor så man blir hungrig direkt) I vilket fall tog maten slut och många uttryckte i  uppskattande ordalag sin förtjusning. Så även jag. Här kommer receptet som vi gjorde det:

Peters marockanska gryta (6 port)
1 burk konserverade kikärter
1 gul lök
1 msk olja
1 msk tomatpuré
0,5-1 g saffran
1,2 l grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl röda linser
1 dl avoriris
1 selleristjälk
1 burk skalade hela coctailtomater
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk hackad färsk persilja
1 citron i klyftor

Gör så här: Skölj kikärtorna. Skala och hacka löken. Fräs löken i oljan i en gryta. Tillsätt tomatpuré och saffran. Häll på grönsaksbuljongen, tillsätt linserna och låt koka under lock i fem minuter. Tillsätt riset och koka ytterligare 15 minuter. Skölj och skär sellerin i skivor. Tillsätt dem och tomaterna med sitt spad och låt koka i ytterligare 10 minuter. Lägg i kikärtorna och smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja innan servering. Servera med citronklyftor att pressa över och ett gott bröd att äta till. Funkar hur bra som helst att göra flera satser på en gång dessutom om man verkligen vill köra storkok som vi gjorde!

Share on Facebook

Finaste unge!

Det är höst nu. Det är jobbigt. Jag påverkas väldigt starkt av det minskade ljusintaget och blir trött, deppig och orkeslös. Som tur är har jag världens finaste unge som lyser upp. Det är faktiskt en ständig påminnelse om hur bra jag har det egentligen. Och varje kväll kryper jag tätt intill honom, rullar in honom i mina armar och somnar med näsan i hans hår. Det hjälper faktiskt en hel del.

     

Share on Facebook

Rasister i riksdagen

Om ni glömt vilka Sverigedemokraterna egentligen är. Så här är debatten i riksdagen nuförtiden. På riktigt. Fler än jag som mår illa?

Share on Facebook

Salt äppel- och pecanpaj

När vi var uppe i Stockholm så passade vi på att fira thanksgiving. Ja, jag vet att det är ganska långt kvar egentligen men när man inte är på samma ställe så ofta så får man passa på. Det var jag, mannen, barnet, bästisBellan och nästan hela hennes familj och min syster som åt och åt och var tacksamma. Vi åt en gigantisk kalkon, potatismos, stuffing med rotfrukter och surdegsbröd, tranbärssås, gräddsås, karamelliserad brysselkål och blev enormt mätta. Men en alldeles underbar äppelpaj fick vi också ner. Receptet kommer från Jonas Cramby från början men finns även hos Charlotta mfl. Och från och med nu här också!

Salt äppel- och pecanpaj
2,5 dl pecannötter
2 dl vetemjöl
2 msk råsocker
2 msk strösocker
1 tsk havssalt
1 tsk kanel
100 g smör

4-6 äpplen
1 citron, skalet
1 dl råsocker
2 msk maizena
Grovhacka nötterna och kör tillsammans med mjöl, socker, salt, kanel och smör i en matberedare tills det blir en smuldeg. Skala och skiva äpplena och blanda med citronskal, råsocker och maizena.  Lägg i en smord form och smula över degen. Grädda mitt i ugnen på 175° i c:a 40 minuter tills degen är knaprig och äpplena mjuka. Servera med vaniljsås (vi gjorde råkräm som är Bellas familjs specialitet och alldeles gudomligt) och strö över lite salt precis innan servering.

 

Share on Facebook

Måndagspepp

En måndag som börjar med ett sådant här meddelande måste ju bara bli bra:

 

Grattis Nina!!! vet inte om du kommer ihåg mig  du hade mig som elev från att jag gick i ettan tills flera år senare, ville säga att du var en kanon bra lärare och du inspirerade mig till att söka till teater linjen där jag stor trivs!
Ville också säga tack för all den glädjen du har gett mig! Jag hoppas du forsätter med ditt jobb som drama lärare och fortsätter inspirera yngre generationer precis som du har inspirerat mig!
Tack nina!

 

Jag blev i alla fall alldeles rörd och kände att det är nog ganska viktigt det jag håller på med, trots allt!

Share on Facebook

Dagens bästa den 3:e november

Efter en intensiv vecka och pampigt klimax på den i och med gårdagens kulturkväll ligger jag nu i soffan under favoritfilten och dricker favorit-te. Det här ögonblicket kvalar nog egentligen också in i kategorin “dagens bästa” men jag ska fokusera på en hel massa annat skoj idag.

Dagens bästa den 3:e november
1.) Att fylla år! Wohoo, det är ju alltid en hit och just idag är det jag som är den stora hitten här i huset.
2.) Att få frukost på sängen och en liten varm och gosig unge som kryper in under täcket och myser och vill öppna paketen åt en.
3.) Födelsedagsbrunch med Stina och co
4.) Opretentiöst kalasande med goda drinkar, varm gryta och en massa vänner och barn som vällde in och tog över stället
5.) Att bara gå omkring och känna sig så sjukt nöjd efter gårdagen
6.) Alla snälla fina hälsningar på facebook och i mobilen. Och mina fina syskonbarn som ringde och sjöng vackert och bjöd hit sig själva nästa helg. (Synd bara att deras föräldrar bangade.)

Share on Facebook

Årets kulturkväll

Jag är helt utmattad. Har jobbat fram till småtimmarna nu varje natt i en vecka. Och som en tok på dagarna också. I morgon är det kulturkväll i byn och det är verkligen en av årets mysigaste tillställningar tycker jag. Jag ska ställa ut i den gamla affären på torget tillsammans med några andra konstnärer. Tyvärr glömmer jag varje år hur mycket jobb det är med att ställa ut. Jag ska ha två olika bildserier på två olika platser i byn. En om det övergivna Sverige och en från byn. Dessutom ska jag sälja handgjorda örhängen, hemkokad fudge, nya prints och målarböcker. Så den här veckan har det varit redigering, montering, teckning, in och ut på tryckeriet, stå vid spisen, provsmaka och rama. Puh. Tur att det är roligt också! Bilderna kommer att vara med på utställningen och är två av mina personliga favoriter.

Share on Facebook