8:e mars, låt oss sluta tjafsa nu!

Det är internationella kvinnodagen idag och den som tänker säga “grattis” kan knipa igen sin mun och i stället läsa detta. Jag publicerade det här inlägget för exakt ett år sedan och eftersom det tyvärr är minst lika aktuellt fortfarande återpublicerar jag det idag. Läs och begrunda…

Som ni säkert vet är det internationella kvinnodagen idag. Och jag är så himla trött på allt tjafs. Det har liksom blivit lite så här att vi bara upprepar oss, tycker ni inte det? Vi tjatar om att kvinnor har lägre löner, tar störst ansvar i hemmen, blir misshandlade, våldtagna och för att inte tala om alla dessa feminister som inte vill raka sina ben, som blir aggressiva och skriker för högt! Visst är de jobbiga? Hela grejen är ju jobbig och tar lite för mycket energi. Ska vi inte bara lägga ner det här? Sluta tjafsa och bara vara?

För lönerna i ärlighetens namn, vad spelar några ynka procent hit eller dit för roll? Det är ju bara pengar. 15 procent liksom. Och så får man ju tänka att kvinnor väljer lite annorlunda. De vill ju vara hemma lite mer med barnen och jobba med yrken där man tjänar mindre. På ett år blir det faktiskt bara 53.000 kronor som skiljer.

Och skulle kvinnorna välja lite manligare yrken och jobba exakt som männen så skiljer sig lönen bara med 6 procent! Och hallå, det är ju nästan ingenting! I verkligheten är det bara 22.000 kronor på ett år – i och för sig för exakt samma jobb men vadå?

Och så är det ju det här med att kvinnors löner ökar mer så skillnaderna minskar faktiskt. Från 16 procent 2004 till 15 procent idag. Snart är vi ju i kapp. Eller vänta nu. År 2004 var det 4.300 kr som skiljde. Nu är det 4.400 kr. Så i faktiska kronor och ören ökar tydligen skillnaderna då. Mellan kvinnor och män. För samma jobb. Det kommer ta hm, låt mig se, ungefär 50 år med dagens takts tills vi är i kapp. Men 50 år går ju ganska snabbt och i ärlighetens namn 1,5 miljoner kronor (som det handlar om under mitt resterande yrkesliv) är väl inget att bråka om?!

Okej, låt oss se om det finns fler quickfixes. Alltså männen, ni kan väl sluta misshandla och våldta så slipper vi den biten. Och de där feministerna som inte vill raka benen, blir aggressiva och skriker för högt är nog betydligt färre än de män som inte vill raka benen, blir aggressiva och skriker för högt. Så vi kan väl bara enas om att man får sköta sin kropp som man vill. Ja, låt oss sluta upprepa oss nu. Vi fixar detta och så slutar vi tjafsa sen. Släng hit hälften av er makt och lite av er lön så börjar vi om på nytt därifrån.

Javisst, jag är en av dessa feminister. Det är väl självklart och Nej, det betyder inte att jag tycker att kvinnor ska ha förtur, bli särbehandlade eller få högre lön för att de är kvinnor. Det handlar om att vi alla är människor och borde bli behandlade som det. Punkt.

Ps. Här lite mer fakta om skillnaderna

  • Kvinnors genomsnittslön är idag 4.400 kronor lägre än männens – 53.000 på ett år.
  • Den skillnaden har inte minskat utan snarare ökat under 2000-talet.
  • Med dagens takt kommer lönerna vara lika om femtio år…
  • …när jag är 65 år kommer skillnaden fortfarande vara över 2.000 i månaden…
  • …och totalt sett fram tills dess har genomsnittsmannen ha tjänat 1,5 miljoner mer…

Genonsmittslön för kvinnor och män

Share on Facebook