Grattis Victoria och Daniel!

Ja skulle till exempel kunna representera lite. Har ju till och med en krona redan.

Hörde på radion igår att Victoria och Daniel har fått en dotter. Det är bara att gratulera. Att få barn är ju otroligt stort och jag blir alltid lite rörd när någon får gå igenom det. Så ett stort grattis till dem!

I dag läste jag att Herman Lindqvist tycker att deras namnval Estelle är olämpligt och ett steg närmare monarkins avskaffande. Jag gissar att föräldrarna har tänkt igenom namnvalet länge och diskuterat alla olika aspekter på det. Vilket leder mig till följande.

Jag kan inte göra någon annan tolkning än att det här i så fall är Victorias och Daniels sätt att signalera något till omvärlden och sin dotter. Ett meddelande som säger att de önskar henne allt gott, att de vill att hon ska ha fria val att bli vad hon vill, välja sin egen religion (eller ingen religion), slippa leva på bidrag från skattebetalarna och ha möjlighet till egna åsikter. Att hon den dagen hon själv får barn kan välja namn till barnet utan att någon gammal gubbtjyv kritiserar det på tidningarnas förstasidor. Att de kanske till och med ser framför sig att just deras dotter en gång får möjligheten att ställa upp i Sveriges första presidentval, precis som som jag ibland fantiserar om det för min son. En eloge till kronprinsessparet för det!

Och till er som nu känner er lite provocerade av att till och med Victoria och Daniel verkar vara för monarkins avskaffande (trots att de inte kan säga det högt) vill jag bara fråga. Vad är det som är så fantastiskt med monarkin? Ja, många hävdar att kungafamiljen är bra på att representera landet. Men, handen på hjärtat nu då, har vår kung verkligen varit en bra representant på sista tiden? Han är i alla fall ingen jag önskar att min son ser upp till och vill bli som. Och tror vi verkligen inte att andra skulle kunna representera Sverige lika bra för lite mindre pengar? För kostar, det gör de ju. Apanaget som vi skattebetalare betalar kungafamiljen varje år uppgår till ungefär 60 miljoner. För den summan skulle vi till exempel kunna skänka 31 miljoner doser mässlingsvaccin till fattiga barn som dör helt i onödan av sjukdomen. Eller betala energirik specialmat till drygt 220 000 undernärda barn i fem veckor. Eller så hade pengarna kunnat bekosta utrustning för 660 000 förlossningar för kvinnor som annars tvingas föda utan assistans och med stora risker. Vad sägs om det?

Share on Facebook

9 thoughts on “Grattis Victoria och Daniel!

 1. Jamen tack, jag tycker också det (angående duschdraperiet som du kommenterade i min blogg :P ). Jag har dessutom mörgrått golv, så det blir verkligen “tufft” möter “romantiskt”.

  Och angående lill-sessan så håller jag också med dig :P Ha det bra!

 2. Bra skrivet! Förstår inte all den kritik som riktat mot namn valet, vad spelar det för roll vad barnet heter? Traditioner i all ära, men det måste finnas utrymme för något nytt, hur ska vi annars utvecklas? Säger bara usch och fy till herr Lindqvist, han kanske bör öppna sina ögon och inse att vi lever i nuet och inte dået.

  Intressant tanke om att även Victoria och Daniel är emot monarkin, tanken slog mig aldrig. Men tror du kan ha rätt, kan lika väl tänka mig att de vill ta fram en ny tradition i kunganamnen samtidigt som de ger sin dotter fria tyglar inför framtiden.

 3. Bravo! Jag tycker du hade flera bra förslag på vad pengarna kan gå till om inte till monarkin. Och jag blev lite ledsen å lillprinsessans vägnar när StudioEtt idag ägnade sina första minuter åt mycket negativa åsikter om hennes namn från denne Herman Lindqvist. Det blev så himla negativt liksom! Snälla nån!

 4. “Harklar mig” Argumentet att monarkin kostar pengar håller inte. Till och med republikanska föreningen i Sverige säger att ett skifte till republik INTE kommer att kosta staten mindre pengar. (I Finland har det tvärtom kostat mer sedan deras skifte vad jag har hört). Visst håller jag med om att det är mycket pengar och att man skulle kunna ge pengar till välgörenhet. Men när man ser siffrorna 60 miljoner till kungafamiljen så är det lätt att tro att de får 60 mille i fickan att göra vad helst de vill med. Men allt är inte direkt pengar till skumpa.

  • Hej Carina, jag tycker pengafrågan är väldigt relevant. Frågan är ju inte bara hur mycket en statschef kostar, frågan är ju vad man får ut av apanaget. Vad gör de 60 miljonerna för nytta, vad är det vi betalar? Vet vi ens det, hur granskas det?

   Om vi bara skulle byta ut statschefen mot en lika betydelselös president för ceremoniella uppgifter, ja då hade det kanske inte varit så stor ekonomisk vinst (men demokratisk) men man skulle ju kunna tänka sig att presidenten hade någon makt. Det kanske hade kostat men då hade man ju betalat för ett jobb.

   Eller så har man ingen extra statschef alls, det måste ju inte vara president.

   Särskilt med de senaste uppgifterna om hur kungen hanterat sin roll och vad det är vi betalat, det känns som man skulle vilja kunna välja en annan att betala 60 miljoner till när sådant uppstår. Och det valet borde medborgarna ha, det borde inte vara upp till apanagemottagaren själv.

   Som Vilhelm Moberg sa: “Statsöverhuvud skall tillsättas genom lag, ej genom samlag”

   • Absolut är frågan relevant. Det du skriver stämmer mycket bra. Men enbart argumentet över att det kostar för mycket håller inte tycker jag. Då en statschef kostar detsamma och därmed inga pengar ändå kan gå till, som här föreslås, välgörenhet. Det är inte pengarna som är frågan utan VAD vi vill ha för pengarna. Det var det jag ville säga. Jag är trött på argumentet om att vi ska avskaffa kungahuset för att det kostar för mycket.

 5. Håller med dig helt angående att de ska få göra som de vill. Jag är varken för eller emot monarki, men jag tror nog inte att de pengar som går till kungafamiljen nu skulle gå till sådana saker som man skulle hoppas att de skulle gå till om vi hade republik. Men vad vet jag, hoppas hur som helst att familjen får må bra.
  Ha en trevlig helg! Kram Jennifer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>