Pop-Tarts!

I min absoluta favoritserie Gilmore Girls äter de alltid poptarts till frukost. Och innan vi går vidare vill jag bara säga att Gilmore faktiskt är den bästa serie som någonsin sänts. Utan konkurrens. Och nej, det är ingen tjejserie, de talar inte för snabbt och den är inte töntig. Det är en serie med genomarbetade karaktärer, smart dialog och ett ton politiska och kulturella referenser. Om man inte har sett alla sju säsonger (i rätt ordning) minst en gång har man ingen rätt att uttala sig. Så, åter till deras frukostvanor. Jag har själv aldrig ätit poptarts med alltid undrat över grejen. Och, eftersom den här månadens tema på bakutmaningen från bloggen Söta Saker är just frukost kände jag att det var dags! Receptet kommer från systrarna Eisenmans bok “Sommarens söta”. Det var inte så svårt (om än lite pilligt) och de blir väldigt fina. Goda var de också, fast inget jag skulle äta till frukost varje dag. Man ska egentligen fylla dem med sylt men jag testade lite olika. Plommonsylt, fikonmarmelad och en sort med körsbär och nutella. Trodde helt klart jag skulle gilla den med körsbär och nutella mest men faktiskt tyckte jag mer om plommonsylten.

Poptarts (c:a 8 st)
100 gram rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 msk iskallt vatten

Fyllning: 1/2-1 dl sylt.

Glasyr
2 dl vatten
c:a 3 tsk vatten
någon droppe karamellfärg om du vill ha färgad glasyr

strössel till garnering

Gör så här:
Nyp ihop smör, mjöl och salt. tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Har man en matberedare funkar den lika bra (eller bättre). Låt degen vila täckt med plastfolie i kylskåp minst en timme.

Värm ugnen till 175 grader. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till ca 3 mm tjockt mellan två bakplåtspapper. Ta bort det översta pappret och skär degen i rektanglar, c:a 5-8 cm stora. Lägg hälften av dem på en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut ungefär en tesked sylt i en sträng i mitten av varje rektangel.

Lägg de resterande rektanglarna på som lock tryck noggrant ihop kanterna med en gaffel. Pricka degen försiktigt med gaffeln men utan att göra hål rakt igenom. Grädda kakorna i ugn i c:a 15 minuter. Låt svalna en stund på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren (den ska vara tjock och trögflytande). häll den över kakorna och strö över strössel. Lyxfrukost eller vad?!

Share on Facebook

9 thoughts on “Pop-Tarts!

 1. Mer Gilmore Girls åt folket! Får jag pluspoäng för att jag äger alla säsongerna? De allra bästa är de med kanelsmak som varit i micron en liten stund så att de är ljumma! Å andra sidan har jag aldrig provat att baka egna, kanske vore nåt.

 2. gilmore girls är grymt bra! i helgen gick jag faktiskt upp “tidigt” (alltså, tidigt för att vara mig, men småbarnsföräldrar brukar oftast hånskratta åt mitt tidigt) bara för att få ligga i soffan och titta på gilmore girls och greek som går i repris på femman då :)

 3. Pingback: God morgon | Söta saker

 4. Åh, jag har alltid undrar över pop-tarts. Äger givetvis alla säsonger på dvd och har sett dem x antal gånger. Lysande! Den enda gången jag inte gillat det var när jag såg ett avsnitt med voice-over på polska, men det var inte Gilmore girls fel.

 5. Jag har sett alla avsnitten i rätt ordning nästan 2 gånger. + såklart nästan alla många fler gånger. Såklart håller jag med om att de är bäst!
  (men det roligaste var när vår kompis O var med och tittade en gång, han satt och såg helt nollställd ut när reklamen kom, hängde inte med för fem öre i den rappa, fantastiska dialogen:) den kräver sin intelligens och jag fattar ändå inte hälften av alla referense, men några till varje avsnitt!)
  Vad kul att du gjort egna pop-tarts, det vill jag prova någon gång! :)
  /Annan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>