Slånbärslikör som heter duga.

För några år sedan gjorde vi en helt underbar slånbärslikör på slånbär från vår torp-trädgård i Småland. Den har varit svårslagen. Förra veckan var vi ute och promenerade i höstsolen och hittade några små frusna slånbär kvar bland taggarna på buskarna. Vem hade trott det liksom? Vi plockade och gick hem och satte likören. Hoppas, hoppas det blir lika bra som sist!

Så här gör man (funkar även med tex körsbär eller svarta vinbär) enligt vad som i min ödmjuka uppfattning är den bästa metoden…

Häll dina slånbär (som måste ha varit med om en frostnatt alternativt vistats ett dygn i frys) i en vid glasburk eller glasflaska. Fyll på med vodka eller gin så det täcker bären. Låt flaskan stå i minst 1 månad. Sila sedan av spriten och spara den i annat kärl. Mät upp 2-3 dl socker per avrunnen liter sprit. Och nu (obs!) slår du sockret över bären i den gamla flaskan. Skaka då och då så att sockret löser sig. Låt flaskan stå tills bären skrumpnat. Sila av sockerlösningen och blanda med den sparade spriten. Slå på flaska och lagra.

Det finurliga med den här metoden är att när man tillsätter sockret i bären istället för i spriten drar sockret ut all sprit som samlats i bären, som i “vanlig” likörtillverkning går till spillo. Fiffigt värre.

Share on Facebook

One thought on “Slånbärslikör som heter duga.

  1. Jag har letat recept på slånbärslikör via Google och det här verkade gjort med eftertanke och mest förtroendeingivande. Så nu börjar jag, bären finns i frysen och väntar på att bli likör. Ett recept jag hade för några år sedan tipsade om att man skulle sticka ett hål i bären innan de läggs i sprit, då läcker saften lättare ur bären.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>