Lägg ner, Mats. Du är slut.

Mats Wennerholm, du har varit sportkrönikör på Aftonbladet i ganska många år nu. Och jag vill i all välmening tala om för dig att det är dags att lägga ner pennan och göra något annat. Att sluta medan man är på topp är redan för sent för dig, men snälla sluta nu innan det blir värre. Du kanske fick något pris 2008, men det är fem år sedan och dit når du aldrig igen. Dags att lägga av innan det blir ännu mer pinsamt!

För Mats, i ärlighetens namn vet du nog också att det finns yngre, fräschare, friskare krafter som skriver betydligt bättre än du. Niva, Bank, Frändén, Laul, Wegerup… låt dem fortsätta.

När Lasse Anrell emellanåt lyckas låta mindre gubbig och bitter vet man att det är dags att putsa upp sitt CV. När Marcus Birro röstas fram som en mer populär sportkrönikör är det läge att sadla om. Det borde inte behövas fler varningsklockor.

Tycker du att det är märkligt att jag lägger mig i din karriär på det här viset? Tycker du min ton är onödigt hård? Det må vara hänt. Jag anser att du förtjänar varje ord. Nu ska jag komma till saken.

Din långa förföljelsekampanj mot Carolina Klüft är en gåta. I flera år har du sågat hennes längdhoppssatsning i stället för att hylla någon som sköter sitt jobb med bravur, som försöker göra det bästa av sina förutsättningar och som gissningsvis aldrig sagt ett ont ord om dig eller din karriär. Inför sista försöket att se om benet höll i finska Kuortane i söndags skrev du återigen samma gamla dravel:

Det är nästan pinsamt. Och att hon inte gett upp redan är en gåta. Jag vet inte om det är det nyskrivna kontraktet med sminkjätten Max Factor som driver henne att vara med i ännu ett OS och visa upp sin nya look, men det känns som en hopplös kamp.

Mats, jag vet inte om det är din lön från Aftonbladet som driver dig att fortsätta skriva samma gamla artiklar men att tro att det kommer komma något smart och intressant från dig känns som en hopplös kamp.

Carolina Klüft är inte allmän egendom. Vem är du att säga vad andra människor ska göra med sina liv, vad deras ambitioner och mål i livet ska vara? Vem är du att tycka något om vad andra ska satsa på eller när det är dags att pensionera sig?

Tänk dig samma attityd mot andra yngre idrottare som tex inte blivit bättre än femma i ett mästerskap. Då skulle hela nästan friidrottslandslaget få lägga ner. Liksom de flesta landslag. Det är respektlöst, oprofessionellt och pinsamt. Vet hut, Mats Wennerholm! Du borde skämmas.

Det är möjligt att någon kommer minnas din journalistik när karriären är över. Men för de flesta som verkligen läst det du skrivit kommer din långa, märkliga och omotiverade mobbingkampanj mot en av Sveriges bästa idrottare någonsin vara allt man minns.

Share on Facebook

17 thoughts on “Lägg ner, Mats. Du är slut.

 1. Väldigt välskrivet och bra, håller helt med. Men, du skriver att man inte ska lägga sig i andras karriärval eller säga när de ska sluta. Problemet är att denna artikeln handlar om just det. Allt får en alltför tydlig dubbelmoral efter de orden.

 2. Det är inte dubbelmoral om den andra började. Det är inte dubbelmoral att säga nej till våld men slå tillbaka mot den som initierar våld.

  I det här fallet belyses en viktig poäng genom att visa vad Mats moral, etik och filosofi leder till, dvs den oundvikliga slutsatsen att om man ska börja lägga sig i andras karriärer så står Mats före CK i kön. Samtidigt görs det mycket klart och tydligt att Nina inte tycker att det är en rimlig praxis, tvärtom säger hon att alla bör få leva sina liv ifred.

 3. Pingback: Journalistikens mörkaste gränder. « PeoWagstrom's Weblog

 4. Förföljelsekampanj..? Han hyllade henne som Sveriges största friidrottare genom tiderna. Och vad sågningarna anbelangar så har han ju helt rätt. Vad i helskotta har hon åstadkommit efter att hon la av med sjukampen?

  Wennerholm är krönikör och hans jobb är bla att tycka! Då är det fan inte märkligt att kritisera/undra över en världsstjärnas metoder och val.

  Är det någon som är pinsam är det du. “Tänk dig samma attityd mot…”
  Vad är det för argument??? Och vad har det idiotiska påståendet med MW att göra? Du har uppenbarligen sedan länge en bestämd åsikt om MW och ditt gnäll blir mest pinsamt. Mest pga innehållet men också för att du skriver sämre än den yngsta junioren på friidrotts-sm.

  • “Det är hans jobb” skriver du. Det är soldaters jobb att skjuta ihjäl folk. Är det helt plötsligt etiskt korrekt med vad som helst för att man blir betald av någon annan att göra det? Enda anledningen till att han har ett jobb är för att folk betalar för att delvis läsa vad han tycker. Avlönad mobbing. Du verkar väldigt upprörd över något som är svårt att förstå, så jag antar att du mår rätt dåligt i övrigt också vilket är beklagligt.

 5. Man kan ju undra varför han aldrig skrev liknande artiklar om Christian Olsson som i princip var skadad från 2004 tills han nyligen la av…? Fundera på det ett tag.

 6. Bra skrivet! Förhoppningsvis har Carro inte läst Wennerholms krönikor. Professionella “tyckare” borde tycka lite mindre och framhäva (i Carros fall) vilka enorma prestationer hon åstadkommit i sin karriär. Om hon vill fortsätta eller lägga av är upp till henne och verkligen inte upp till någon som bara sitter och har åsikter om vad andra bör eller inte bör göra!

 7. Pingback: Bäst före datum på skribenter… « PeoWagstrom's Weblog

 8. Oj så många mansgrisar som vaknade och kände sig tvugna att reagera- “Vem i helskotta tror hon att hon är?” Det om något är ett tecken på att det är läge att höja rösten, ännu mer! Hejar på dig och dina vassa knivar.

 9. Bra skrivet!

  Utan Carro så hade Mats varit utan krönikor, för riktigt idrotts journalistik har jag aldrig sett han skriva. Håller med att det finns flera yngre och kunnigare idrottsjournalister som skulle fått tagit hans plats om inte……Carro skulle ha funnits.
  Mats borde tack Carro för den månadslön han fått på AB sedan år 2000.
  Att han sen inte har samma förföljelsemani mot ex. Christian Olsson, Peter Forsberg, Johan Wissman? Mats är gammal och grå, och dessutom väldigt feg. Han vet att Carro vänder andra kinden till, men dum som han är fortsätter han slå. Slår fast någon redan ligger ner. Då har feghet gått över till ren ondska.
  Offentlig mobbning.
  Att inte någon i Carro´s närhet har på skarpen “sagt till” Mats är för mig helt sanslöst dåligt. Någon med lite stake borde väll ha gett gubben en ordentlig örfil för länge sen!? Sluta tänk och handla för en gång skull…. bara gö´.
  Jag förstår att Carro inte kan göra det. Men varför inte hennes gifte man, hennes manager, 3-4 nutida och föredetta tränare, någon i hennes klubb hon varit trogen under hela sin karriär, 2-3 förbundskaptener som hon jobbat med , eller framförallt kanske förbundets media ansvarig. Fegt. Förstår att Carro vill lämna idrotten när hon känner sådant stöd. När hon märker att mest hjälp från även de idrottsligt närmaste finns tydligen oftast i medvind. Dålig stil och fegt även där. Men det är inte ondska.
  Någon borde ge Mats en känga och då kanske inte bara verbalt. Även fast det var bra skrivet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>