Småkakor

Jag kan erkänna att jag inte är småkakornas största fan. Jag tycker de ofta blir alldeles för små, torra och ja, faktiskt lite tråkiga. Knepet för att få mig entusiastisk över småkakor är att trycka i en jäkla massa goda saker i dem. Gärna choklad, kola eller nötter. Och så ska de vara sega eller kladdiga. Självklart måste även degen vara så god att man vill tjuväta konstant under bakning. Annars är det inte värt det!

De här små godingarna trixade jag fram i förra veckan. De är alldeles glutenfria och faktiskt gi-vänliga, vilket är ovanligt hos goda småkakor. De är dessutom ganska lätta att få till, testa får du se!

Ninas småkakor (15 st)
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 tsk fiberhusk
1 msk kakao
40 gram smör
1 ägg
1 msk agavesirap
2 msk osötat jordnötssmör
0,5 dl mandel
0,5 dl hasselnötter
50 gram choklad, mörk eller sockerfri

Mixa kokosflingorna och blanda med fiberhusk, kakao och mandelmjöl. Blanda i smör, ägg, jordnötssmör och agavesirap tills det blir en kladdig smet. (i ungefär samma stil som när man bakar chokladbollar) Grovhacka mandel, nötter och choklad. Rör ner i smeten. Forma till små runda bollar i handen och lägg på bakplåtspapper på plåt. Tryck ut dem lite så de ser ut som stora knappar. Grädda i ugn, 180 graders värme i c:a 8 min.

Share on Facebook

4 thoughts on “Småkakor

  1. Mmm, ser så goda ut. Här hemma har jag en tonåring som just nu tokgillar allt som har med bakning att göra och just småkakor och maränger är favoriterna. Så det blir mycket av den varan här hemma, plus en överfylld frys. Men nog finns det plats för ett gäng till så tack för receptet. :)

    Kram Lotta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>