GI smulpaj med rabarber och äpple

Till dig som blir avskräckt av att det står GI i rubriken vill jag bara säga: Gör inte dig själv den otjänsten. Baka den här pajen i stället. Den är så himla god! Lagom söt och lagom syrlig.

Rabarber- och äppelpaj med smultäcke
Fyllning:
2 rabarberstjälkar
2 äpplen
Några droppar agavesirap
1/2 vaniljstång
kanel

Smultäcke:
1/2 dl mandelmjöl
1 dl solroskärnor
1 1/2 dl kokosflingor
1/2 dl agavesirap
1 dl skalade och hackade hasselnötter
75 gram smör

Gör så här:
Skala rabarbern och skär den i små bitar. Gör samma sak med äpplena. Blanda dem i en skål med några droppar agavesirap, märgen från en halv vaniljstång och lite kanel. Låt stå och dra en stund.

Smält smöret i en kastrull. Mixa mandelmjölet, 1/2 dl solroskärnor och 1 dl kokos i matberedare tills det är finfördelat. Blanda i det i kastrullen. Rör ner agavesirap, nötter och resten av solroskärnorna och kokosflingorna hela. Smörj en pajform och fördela frukten i den. Klicka ut täcket jämnt över dem och ställ i ugnen. Kör på 180 grader i ungefär 30 minuter. Eventuellt får du använda folie över på slutet så den inte blir bränd. Pajen är klar när täcket är gyllenbrunt och frukten alldeles mosig. Ät den med något du tycker passar.

5 thoughts on “GI smulpaj med rabarber och äpple

    • Självklart kan du byta ut agavesirap mot vanligt socker eller annan sötning. Agave är dock lite sötare så man kanske får öka mängden något. Dock blir den ju inte lika GI-vänlig då=) Men om man inte bryr sig om det blir det säkert jättebra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>