Gudomlig rulltårta med saffran.

I kväll kommer några fina vänner hit för pysselkväll. Jag har bakat rulltårta för typ första gången i mitt liv. (har ett svagt minne av att man tvingades göra det på hemkunskapen i skolan också och att det var ganska trist) Vet inte varför men igår blev jag sugen bara. Och eftersom det snart är december ville jag gärna få in lite saffran på ett hörn. (Eh, jag erkänner, det är inte bara så här års jag kör med saffran. Jag ÄLSKAR saffran) Den här blev tipp-topp och dessutom är det en glutenfri rulltårta, bara en sådan sak…

Chokladrulltårta med saffranskräm
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
3/4 dl potatismjöl

Saffransfyllning
150 gram rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 gram saffran (+ lite sprit att lösa upp den i)
1 äggula

Vispa ägg och socker poröst, sikta i bakpulver, kakao och potatismjöl. Blanda. Häll i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i varmluft 200 grader, 8 min (vanlig ugn 250 grader, 5 min). Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper, sockrat. Låt svalna.

Medan kakan svalnar, gör fyllningen. Vispa smör och florsocker med elvisp. Lös upp saffran i lite sprit. Tillsätt saffran, vaniljsocker och vispa. Blanda sist i äggulan. Bred ut fyllningen på chokladkakan och rulla försiktigt ihop kakan. Lägg den med skarven nedåt i kyl en stund. Om det blir något över förvaras även det i kyl.

Share on Facebook

5 thoughts on “Gudomlig rulltårta med saffran.

  1. Håller just nu på att sätta ihop en saffranskokbok (i iPhoto) till en av mina canadensiska vänner som är helt förundrad över konceptet saffran & vill lära sig mer. :)
    Så det här var ett jättebra tips, tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>