Ugnsbakade karamelläpplen med rosmarin och havssalt

I går bestämde vi oss för att laga en tidig middag så jag kunde äta innan jag skulle på blomkursen. Tja, vad ska man säga? Vi åt strax före klockan 22, men det är inget nytt under solen. Anledningen till detta var att jag plötsligt fick en idé jag ville prova. Och när jag vill prova ska det helst ske genast! Detta ledde till att vi proppade våra magar fulla med den allra ljuvligaste dessert man kan tänka sig i stället för middag där vid femsnåret. Och ja, det var ju inte fy skam direkt. Jag ugnsbakade äpplen, strödde på havssalt och rosmarin och hällde över en nykokad kolasås på det. Sedan ugnsbakade jag det hela lite till. Vi körde glass till men det går säkert bra med grädde eller liknande. Och egentligen räcker nog receptet till fyra personer men eftersom vi var hungriga skrapade vi faten rent på två.

Idén till det fantastiska receptet fick jag när jag klurade på något att laga till bakutmaningen “månadens sötsak” som bloggen Söta saker har varje månad. I november är temat “värmande” och på den vägen blev det. Så i sista stund (men i november likväl) delar jag med mig av äpplet.

Och ja, till råga på allt är det ju en GI-dessert för den som undrar. Så man kan laga den med lite bättre samvete=)

     

Ugnsbakade karamelläpplen med rosmarin och havssalt (2-4 portioner)
4 äpplen
1 tsk rosmarin
en klick smör
en nypa havssalt

Kolasås:
50 gram smör
1 dl grädde
1/2 dl agavesirap

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smör. Skala äpplena och dela i klyftor. Lägg dem i formen och klicka över lite smör. Ställ in i ugnen. Blanda ihop alla ingredienser till kolasåsen och koka ihop den på medelvärme i ungefär 10 minuter. Stäng av plattan. Ta ut äpplen och strö över rosmarin och flingsalt. Rör runt. Ställ in dem ett par minuter till och ta ut igen. Häll kolasåsen över och höj värmen till 200 grader. Kör i ugn tio minuter till och sedan är det klart! Ät äpplena ljumma till glass eller grädde.

Share on Facebook

2 thoughts on “Ugnsbakade karamelläpplen med rosmarin och havssalt

  1. Pingback: Vintervärme | Söta saker

  2. Jo men,det där känns konstigt nog igen… men det gäller att passa på när idéerna kommer till annars faller det så lätt bort.
    Det låter som smakerna gör sej riktigt bra ihop, rosmarin använder vi väldigt gärna i vårt kök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>