Snabbare (och godare) pepparkakor.

De flesta pepparkaksdegar måste ju vila ganska länge innan man kan baka ut dem. Jag är världens mest otåliga människa och hatar sådant! Därför tycker jag att den här pepparkaksdegen är den allra bästa. Dessutom är det den ljuvligaste degen att tjuvsmaka och de godaste pepparkakorna att knapra på. En extra finess är att den är varm att jobba med och jag minns från när jag var liten att det var så himla mysigt med en varm liten degklump i handflatan. Jag kommer också ihåg att det kändes som att degen aldrig tog slut så det blir ganska många kakor av en sats!

Mammas snabba pepparkakor 
150 gram farinsocker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
1,5 dl sirap
150 gram smör
2 tsk bikarbonat
1 ägg
600 gram mjöl

Värm socker och kryddor under omrörning i en gryta tills det är ljust och pösigt. Vispa upp ägget och rör i det. Tillsätt smör. Ta av från plattan och rör ner mjölet. Spara typ 1 dl mjöl till utbaket. Ha ett lock på grytan så degen håller sig varm. Ta upp och baka ut en liten degklump i taget. Grädda i 175 grader, c:a 8 min. Och glöm för allt i världen inte tjuvsmaka lite deg, det är ett måste!

Share on Facebook

3 thoughts on “Snabbare (och godare) pepparkakor.

  1. Så snygga dina pepparkakor blev! Men lite läskiga. Jag skulle inte vilja möta den ekorren i en öde gränd en mörk decemberkväll… :) Jag är visserligen förtjust i att saker och ting tar lite tid, när det är många moment i bakandet och det är en gnutta omständigt (vissa säger att det kommer gå över om jag får barn, men jag tror dem inte). Men jag gillar ändå tanken på att “slänga ihop” en omgång pepparkakor - mycket trevligare än färdigköpt deg!

  2. My god vad fina! Jag antar att det är du som är så duktig på att lägga på kristyr…? Ni ska se vårt muminhus, ojojoj. Som ett levande bevis på att vi i-n-t-e kan hantera spritsen. Hoho. Kanske kan hyra in dig nästa år när det är dags igen?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>