Saffransknäck.

Mitt i julfirandet tittar jag in för att dela med mig av receptet på det vi just nu sitter och smaskar på medan vi spelar spel och sjunger julvisor. Jag har sagt det förut men det tål att sägas igen: Saffran is the shit. Framför allt i jultider. I går kokade jag knäck med saffran och det är en hit. Precis som det mesta med saffran.

Saffransknäck
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap
1 dl hackad mandel
0,5 gram saffran

Blanda socker, sirap, saffran och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Mortla gärna saffran med lite socker innan du blandar i den) Koka upp, rör om lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ställ upp knäckformar på en plåt eller bricka. Skvätt gärna lite vatten på plåten innan så står formarna bättre när du häller.

När massan är ungefär 124 grader är det dags att stänga av värmen och blanda i mandeln. Sedan brukar jag hälla lite i taget i en litermått med pip och fylla formarna därifrån. Det är lättare att hälla då och det som är kvar i kastrullen håller sig varmt under tiden. Låt stelna i rumstemperatur eller kylskåp. Förvara i lufttät burk i kyl eller svalt skafferi.

Share on Facebook

5 thoughts on “Saffransknäck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>