Sluta låtsas att alla har fått det bättre!

Det kom en rapport förra veckan. Om hur klyftorna i Sverige ökar. Det gör de tyvärr nämligen. Flera debattörer och politiker klamrar sig dock envist fast vid argumentet att alla faktiskt har fått det bättre på sistone. Även de allra fattigaste har fått mer tydligen. Och det hade ju varit ett steg i rätt riktning om det hade varit sant. Tyvärr är det dock så att de som debatterar den här frågan på hög nivå inte vet riktigt vad de pratar om.

Katarina Brännström, moderat riksdagskvinna från Växjö får tjäna som exempel:

Så vad säger rapporten? Här är grafen som ska visa att alla har fått det bättre sedan 2007.

Den blå runda pricken för Sverige verkar faktiskt visa att de fattigaste 10% ökat sina inkomster med en procnet per år sedan 2007. Men den som orkar läsa fotnoten ser att talen för Sverige bara gäller 2008-2010 vilket ger en falsk bild.

Året innan 2007-2008 föll nämligen inkomsten med 10% för den gruppen något OECD inte nämner och något som debattörerna gärna blundar för. 

Är det här en graf som visar att de fattigaste har tjänat på regeringens politik, eller har fått det bättre? Nej.

Björn Lindgren, tung ekonom på Svenskt Näringsliv drev det vidare på Newsmill:

Den som orkar tränga ytterligare längre in i den statistiska myllan finner det mest intressanta i denna undersökning. I Sverige har inkomsterna ökat men en dryg procent per år sedan 2008 för de som har de lägsta inkomsterna. ”Ökade klyftor men alla får det bättre” vore en rubrik som gav en mer rättvis beskrivning av vad som faktiskt sker.

Se hur smidigt han väljer att bara prata om de senaste två åren och får det att se ut om de fattigaste fått ökade inkomster, trots att de faktiskt tjänar mindre än 2006 och 2007. Men låt gå, låt oss för Björn Lindgrens skull bara titta på utvecklingen sedan 2008.

Då stämmer det att alla gruppers inkomster har ökat. De fattigaste har fått en hundralapp (96:-) mer i månaden för varje år. De rikaste har fått 1400:- mer i månaden. För varje år som går. Wow, vilken rättvisa!

Men just det, så “rättvist” blir det bara om vi accepterar Lindgrens snäva urval. Den rättvisande bilden är att de fattigaste 10% har förlorat 19.000 sedan regeringen tillträdde. De rikaste 10% tjänat 190.000 kronor. Så ser fördelningen ut i dagens Sverige.

Hoppsan, hur råkade det bli så här då? Det är ingen slump om någon tror det. Det är en enkel och tydlig konsekvens av en medveten politik. Sänkta bidrag, höjd a-kasseavgift, svårare att få sjukpenning och så vidare.

När de säger: “det ska löna sig att arbeta” är det precis det här de menar, att det ska vara större skillnader mellan att leva på lön och att leva på bidrag. Därför har bidragen sänkts, (anledningen till att de fattigaste fått det sämre) och därför har skatten sänkts kraftigt för andra (anledningen till att de rika blivit ännu rikare).

Förhoppningen var att de fattiga då skulle “ta sig i kragen” och börja jobba. Ökade klyftor var kanske inte målet i sig, men smällar man får ta om man ville sänka arbetslösheten. Det riktigt stora problemet är ju dock att det inte heller har funkat. Arbetslösheten har ju bara ökat, trots regeringens politik. Det blir ju inte fler jobb att söka bara för att man har mindre mat på bordet eller färre pengar i plånboken.

Och orättvisorna bara växer och växer. Det är tyvärr det som är sanningen.

 

 

Share on Facebook

One thought on “Sluta låtsas att alla har fått det bättre!

  1. Carl B Hamilton sa ju för någon vecka sedan att det är bra att klyftorna ökar. Det är ju vad de tycker, de borgerliga, men ingen vågar säga det högt för det anses inte snyggt. Inte än så länge, men ge alliansen ett par år till att bearbeta svenska folket så ska de nog lyckas banka in lite borgerligt folkvett i våra medvetanden ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>