Sverige bäst på skräp

I bland muttrar vi lite över våra fula stora soptunnor. Tre stora giganter har vi här med ständiga diskussioner om var de ska stå för att störa minst. Och varför ska vi ha tre tänker ni då? Jo, här i Lunds kommun sorterar vi det mesta och varje soptunna är indelad i flera fack för olika sopor. Till exempel papper, kartong, glas, kompost och så vidare. Den tredje tunnan är för trädgårdsavfall. Hur som helst. I bland muttrar vi som sagt.

Men så brukar jag försöka stanna upp och tänka efter. Varför borde jag sluta muttra och stolt sträcka på mig i stället? Jo, oftast när man diskuterar miljö, avfall, utsläpp och hot så känner jag mig maktlös och orkeslös. Det känns som om det lilla jag möjligen skulle kunna göra i min ensamhet inte alls skulle kunna påverka något i det större. Jag gissar att vi är fler som tänker så. Men hörrni hörrni, vi tar en titt på statistiken dårå!

På 1970-talet lade vi mer än 1,5 miljon ton sopor på soptippen varje år. Idag går nästan ingenting till deponering. Bara sedan 2007 har mängden sopor som deponeras minskat från 20 kg per person och år, till 4 kg per person och år. Idag återvinns alltså 99,1 procent av våra sopor!! Hur coolt är inte det?? Jag älskar att känna mig som del av något större på det här viset. Varje gång jag lägger matrester i komposten eller en tidning i rätt fack känner jag mig lite fånigt stolt. Det tar kanske en minut extra för mig att sortera soporna varje dag men betyder så mycket i det stora hela! Låt oss ta med oss den här vetskapen, vara stolta över den och fundera vidare på vilka övriga saker vi tillsammans kan göra för miljön!

Share on Facebook

One thought on “Sverige bäst på skräp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>