Dra ner byxorna, lägg upp benen och kör!

Jag brukar inte skriva om särskilt intima saker här på bloggen men idag ska jag göra ett undantag. Jag vill nämligen berätta att jag har varit och gjort cellprov. Det är något av det värsta jag vet och trots det vill jag uppmana alla andra kvinnor att göra detsamma. Det tar inte lång stund, kostar inte mycket och kan allmänt ses som en billig försäkring.

Sedan vi införde allmänna kallelser till gynekologiska cellprovskontroller på 60-talet har antalet fall av livmoderhalscancer minskat med 50%. Livmoderhalscancer tar lång tid på sig att utvecklas men får den väl fäste är den jävlig. Går du på dina kontroller vart tredje år när du blir kallad minskar du risken att drabbas med hur mycket som helst. Cancern hinner möjligtvis som längst till ett förstadium som oftast åtgärdas med enkel operation.

I Sverige drabbas i dag mindre än 400 kvinnor av livmoderhalscancer. De flesta av dem har inte gått på cellprovskontroller. Mer än 30 000 får dock veta att de har misstänkta förstadier (cellförändringar) efter kontroll. Eftersom detta tack vare kontrollerna upptäcks i tid hinner förändringarna tas bort innan de blir cancer.

Slutsatsen är enkel: Om du går och gör dina cellprover var tredje år minimerar du cancerrisken till ett minimum. Att inte göra det är lika dumt som att inte använda bilbälte. Om du vill göra det hela lite roligare kan du ta med någon som kan bjuda dig på glass efter undersökningen. Det gjorde jag och det gjorde faktiskt det hela lite lättare.

Share on Facebook

3 thoughts on “Dra ner byxorna, lägg upp benen och kör!

  1. Bra jobbat. Sist jag var där fick jag superont efterråt hela dagen, men jag tänker ändå gå igen. För nästan alla så är det jobbigt i högst en halvtimme, och det är så värt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>