Men han har ju fel kläder på sig!

Häromdagen var vi på stor trädgårdsfest full av trevliga människor och barn som sprang omkring. Tills jag ropade på min son. -Edvard, kom hit! Eller liknande. En man som jag överhuvudtaget inte växlat några ord med tidigare går fram till mig och säger “Men han har ju fel kläder på sig! Man tror ju att han är en tjej”. Min värld rasade naturligtvis samman! Tänk om någon skulle ta min son för tjej? Vilken katastrof.

Jag talade om för mannen att klänning både är skönt och praktiskt och att jag tycker det är fint. “Ja, för du är ju tjej” svarade han. Jag kände inte för att fortsätta konversationen utan gick därifrån. Ledsen. Min älskade unge hade själv valt vad han skulle ha på sig. En söt rödrutig klänning. Han var stolt som en tupp över den. Jag vill att han ska få fortsätta vara stolt över sina val. Att han själv ska få bestämma vad han tycker är fint. Att han i så stor utsträckning som möjligt själv ska få skapa sin stil och identitet. Men jag är medveten om att det finns hinder på vägen. Inlärda uppfattningar, ifrågasättande vuxna, människor som inte förstår bättre.

För att ingen som läser min blogg ska behöva uppföra sig som ett dåligt exempel ska jag avslöja något för er. Det är bara kläder. Det är bara tyg, färger och mönster. Det finns inga tjejfärger eller killfärger. Det finns bara färger. Det finns inga “fel kläder”. Det finns bara inskränkta människor.

Share on Facebook

7 thoughts on “Men han har ju fel kläder på sig!

  1. Jag håller helt och hållet med dig !!!! Jag fck argumentera mot en tant när min son hade orange tröja och röda shorts på sig och hon frågade vad min dotter hette. Jag svarade att han heter Albin och då säger tantuslingen..men va, det är ju en tjej.. eh ?!?

    Klok som jag är kollade jag såklart i hans blöja och nä..han var fortfarande en pojke !

  2. Så tråkigt och eländigt det måste vara att se på världen i så tradigt fyrkantiga färger som den tjurskallige gubben. Och så berikande och ljuvligt det måste vara att vara mamma till den underbara ungen i den fina klänningen!
    Heja E och heja dig, Nina!
    Många kramar

  3. Så märkligt det är. Jag var med om en liknande grej. När en ytlig bekant fick veta att bebisen i min famn var en flicka så sade hon : “Men hon har ju blå kläder på sig?” Hon tittade på mig och väntade helt uppriktigt på en förklaring. Jag blev så paff att jag bara sade “jaaa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>