Mjuk nötkaka med nektarin

Å, jag är så sjukt nöjd med den här kakan! I bland tycker jag det är svårt att få det bra när man bakar just mjuka kakor glutenfria och GI-vänliga men den här blev SÅ. BRA. Inspiration till kakan fick jag hos Elisabeth som hade gjort en plommonkaka på mandelmjöl och honung. Jag gjorde dock om receptet en hel del och tyckte det blev toppen, som sagt. Om du inte har björksocker eller agavesirap kan du förstås byta ut det mot vanligt socker eller honung. Har du inte hasselnötsmjöl kan du bara mala eget av nötterna. Eller ta mer mandelmjöl i stället. Jag tyckte dock att hasselnötterna gjorde mycket till i smaken! Hur som helst här kommer receptet:

     

Mjuk nötkaka med nektariner
2,5 dl hasselnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk fiberhusk
1/2 dl björksocker
lite vaniljpulver
125 gram smör
1 dl agavesirap
3 ägg
2 msk gräddfil

1-2 mogna nektariner
(ev lite kokossocker)

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och blanda de blöta ingredienserna för sig. Gegga ihop allt. Smaka på smeten, det är ljuvlig. Skär nektarinerna i bitar. Smörj en kakform och lägg i nektarinerna i botten. Eventuellt kan du strö lite kokossocker över om du gillar sött… Häll smeten i formen, platta till med en slickepott.

Grädda i 30 minuter, 175 grader. Låt kakan vila en stund innan du stjälper ur den och skär. Ät som den är eller med lite glass/grädde/vaniljsås. En alldeles perfekt höstkaka!

Share on Facebook

One thought on “Mjuk nötkaka med nektarin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>