Månadens sötsak; Nektarinpaj med citrontosca

Den här pajen är alldeles ljuvlig. Det är ungefär det man kan säga om den. Receptet är inspirerat av en päronpaj vi lagade på matkursen när vi var på konferens med jobbet men om jag får säga det själv blev min snäppet vassare. Den är dessutom glutenfri och skulle lätt gå att göra laktosfri om man byter ut smör och grädde. Väldigt lämpligt sammanföll min lust att baka den här med månadens baktema hos bloggen Söta saker. Det är nämligen citrus. Så detta får bli mitt bidrag. Jag är mycket stolt över det hela kan tilläggas=)

Nektarinpaj med citrontosca
Botten:
2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 dl kokosflingor
en knapp tsk fiberhusk
50 gram smör
1 ägg

(är du en riktig gottegris kan du söta degen lite men det funkar bra som det är annars)

Fyllningen:
3 nektariner

50 gram pinjekärnor
75 gram smör
1/2 dl grädde
1/2 dl björksocker
1 msk agavesirap
rivet skal av en halv ekologisk citron

Gör så här: Börja med botten. Mixa alla torra ingredienser i mixer. Tillsätt ägg och smör och kör ihop det till en smet. Låt den vila en halvtimme i kyl. Smörj en pajform med smör. Tryck ut degen i formen, nagga med gaffel och förgrädda i ugn i c:a 10 minuter, 200 grader. Låt svalna. Skär nektarinerna i klyftor och fördela på botten. Under tiden degen vilar i kyl kan du koka ihop toscasmeten. Blanda helt enkelt allt i kastrull och sjud på svag värme tills det får en tjockare konsistens. Häll sedan den över nektarinerna och grädda hela pajen i ugn, 200 grader i 20-25 minuter. Håll koll på pajen, den kan behöva folie över på slutet för att pinjekärnorna inte ska brännas. Servera ljummen eller kall med glass eller grädde.

Share on Facebook

6 thoughts on “Månadens sötsak; Nektarinpaj med citrontosca

  1. Pingback: Syrliga saker | Söta saker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>