Plommonmarmelad med whiskey

När vi var i Småland senast fick vi med oss en hink stora röda plommon av våra vänner. Jag provade att koka marmelad utan vanligt socker. Det gick jättebra! Det enda en behöver tänka på då är att långtidsförvara burkarna i frys så de inte blir dåliga. Självklart kan du använda vanligt socker om du vill! I vilket fall gjorde jag två sorter som båda blev väldigt bra. En med björksocker och smaksatt med chaite och mandel och en med kokossocker och whiskey. Den senare gillade jag bäst och tänkte därför dela med mig av receptet!

Plommonmarmelad med whiskey (4-6 mindre burkar)
1 kg plommon
1 litet äpple
1 msk vatten
2 dl kokossocker (eller exempelvis farinsocker/muscovadosocker)
1 tsk rostade och krossade kardemummakärnor (eller bara malen kardemumma)
1 vaniljstång
1 tsk mald kanel
1/2 dl whiskey

Skölj plommonen noga, räkna dem och lägg dem i en stor kastrull. Häll på en matsked vatten och sätt på svag värme. Skala och dela äpplet i små bitar och låt sjuda med. När det hela har börjat mosa ihop sig häller du i socker, kanel och kardemumma. Dela vaniljstången och skrapa ur märgen. Lägg i allt i kastrullen. Låt det hela småputtra tills det är simmigt och utan stora bitar. Sleva upp kärnorna och räkna att du fått ur alla. Häll i whiskey och låt sjuda en liten stund tillsammans. Häll upp direkt i väl rengjorda burkar och sätt på locket. (Om du ska frysa glasburkar får du inte fylla dem hela vägen.) Klart! Och gott!

Share on Facebook

3 thoughts on “Plommonmarmelad med whiskey

  1. Mmmh det låter gott! Jag är en stor plommonälskare men vår plommonträd ger just nu inga frukter :( men kanske nästa år och då är det bra med recept.
    Och så tänkte jag göra lite reklam till nästa post-till-dig temat: Jag har gjort… till dig.
    Kanske är detta någonting du vill hänga på?
    Ha en fin kväll!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>