Köp fler julklappar!

Det här är ett inlägg jag publicerad för ungefär ett år sedan som tips till den som ville köpa bättre julklappar. Eftersom jag tycker det är minst lika aktuellt i år tänker jag göra en favoritrepris och publicera det igen. Jag har uppdaterat något och länkat till deras aktuella sidor. Hur som helst: Håll till godo! Läs, begrunda och shoppa loss!

På många ställen råder en extrem prylhets så här års. Önskelistor skickas fram och tillbaka, man klickar hem julklappar på nätet, handlar i affärer, önskar sig, vill ha, slår in paket, byter grejer och så vidare. Ja, jag är inte bättre själv. Men hur det nu är så är den här tiden på året också en tid för eftertanke. En tid när många rannsakar och förfäras, känner extra med de som har det svårt och gärna vill göra något.

En del tycker att vi ska lägga mindre pengar på julklappar men jag vill snarare uppmuntra till att göra tvärtom. Köp fler julklappar! Köp så många julklappar du har råd med! Tänk bara ett extra varv på vilka julklappar du köper och var. För det finns många ställen man kan handla på utan att stödja stora företag och konsumtionshetsen och faktiskt också bidra till att göra livet lite bättre för andra. För att göra det lite lättare har jag sammanställt en lista med några tips på saker du kan köpa. Saker som jag hävdar är lite bättre än vanliga julklappar. Here we go:

UNICEF:s webshop hittar du många fina presenter, både till små och stora. Det finns allt från smycken till snygga affischer. Pengarna går bland annat till följande områden de jobbar extra mycket för: barns överlevnad och utveckling, katastrofinsatser och skydd mot våld och övergrepp.

WWF har en kampanj för att stoppa jakten på utrotningshotade djur. Under julhelgerna är tjuvjakten extra frekvent för att parkvakter och polis är underbemannade. En gåva kan till exempel hjälpa till att betala lön för fler vakter under helgerna. Du kan också bli fadder för en levande planet. Det låter det!

Om du vill stödja Rädda barnens arbete för barns rättigheter och samtidigt göra någon glad med en fin present kan du surfa in på deras shop. Jättemånga fina dockor till exempel. Men så klart massor av annat också såsom sjalar, spel, väskor, smycken och ljus.

Det finns många som inte alls kan njuta av julmys och värme så här års. Människor som inte har ett hem att gå till när graderna kryper under nollan. Du kan stödja stadsmissionens arbete för hemlösa antingen genom att skänka pengar (SMS:a ”HEM” till 72 980 så skänker du 50 kr. ) eller genom att handla julklappar i deras webbshop. För 100 kr kan du också skänka en julmatkasse till någon som verkligen behöver det.

Stöd Amnesty Internationals arbete för mänskliga rättigheter runt om i världen genom att handla dina julklappar hos dem. Här kan du dessutom köpa snygga grejer med bra budskap.

IM, individuell människohjälp marknadsför sina julklappar i glädjeshoppen med orden “Självklart kan lycka köpas för pengar”. Jag tycker det är så himla fint när man ser vad man faktiskt kan köpa hos dem. För 200 kr kan du till exempel köpa en get. Inte till dig själv utan till barn i Zimbabwe. För dem betyder en egen get både näring och inkomst. Du kan också plantera träd i Himalaya för ynka 25 kr styck. Som hittat för dig men betyder jobb och inkomst för tibetanska flyktingar. Du kan också köpa rent vatten, toaletter, ögonoperationer med mera till människor som verkligen behöver det.

SOS barnbyar är en organisation som ger ensamma barn ett hem och en familj. I deras byar får barnen möjlighet till bland annat skola och sjukvård. I deras webb-butik kan du köpa leksaker, skolgång, mat och medicin till dessa barn.

Så. Nu har du förhoppningsvis fått lite inspiration till julklappsinköpen. Ta en stund att botanisera bland dessa shoppar, du kommer hitta hur mycket som helst! Och har du fler tips på bra ställen får du gärna fylla på i kommentarsfältet.

Så låt oss tänka ett extra varv på vad vi köper i år. Låt oss göra julen 2013 till en god jul för så många som möjligt! Låt oss shoppa loss!

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>