Enkelt vintergodis

Det är så tråkigt med attityden att man bara ska baka en massa godis just till jul. Det är väl minst lika viktigt att uppmuntra sig själv så här års när allt det gråa och blåsiga omger en? Här kommer två tips på sorters godis som är ruskigt enkelt att göra och fortfarande känns lyxigt och smakar gott som tusan. Funkar bra till jul men även i januari. Jag lovar! Först ut är de traditionella mozartkulorna.

För att de inte ska bli för söta är det bra att använda mandelmassa och inte marsipan. Jag köpte både mandelmassa (400 gram) och nougat (400 gram) från märket Odense choklad. Deras nougat åt vi alltid på nyårsafton när jag var liten och jag minns hur ljuvligt jag tyckte den var i sig själv, skuren i små kuber. Därför har den fortfarande en känsla av extra lyx i min värld även om du förstås kan använda annan nougat om du vill! Det enklaste är att skära mandelmassa i tunna skivor och nougaten i tärningar. Sedan lägger du nougaten i mitten av skivan och viker in kanterna och rullar till boll. Sedan smälter du bara chokladen och doppar kulorna. Enkelt som sagt.

Nästa tips är polkabräck. Jag blev helt fast på detta under julen och insåg att det verkligen inte behöver räknas som julgodis utan funkar bra även resten av vintern. (säkert vår, sommar och höst också) Smält 200 gram mörk choklad och bred ut tunt på bakplåtspapper. Låt svalna. Smält 200 gram vit choklad och bre ut på chokladplattan. Krossa en massa polkagrisar och strö över innan den vita chokladen stelnat helt. Sedan är det bara att bryta i bitar och njuta av smakkombinationen.

Share on Facebook

One thought on “Enkelt vintergodis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>